Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Ayurvedisch kookevent: „Stemmingsbarometer: gelukkig“

Kochevent_blog_1

Ik laat alles gewoon op me afkomen, zei Jeanette Augusto, toen zij naar Frank Lotz in het Westfaalse Sundern afreisde. „Ik ben in een goede stemming en met alles akkoord zeg maar, dus dat kan alleen maar super worden.“ De gediplomeerde gymastiek- en yogalerares had bij de laatste MAP-verloting gewonnen. Haar prijs: samen koken en genieten met de ayurvedische topkok Frank Lotz. De oorspronkelijke winnares Tanja Beratz kon de prijs vanwege haar zwangerschap helaas niet aannemen.

Toen ze won, was Jeanette Augusto „in het eerste moment vol van vreugde. Ik was gewoon uit het diepst van mijn hart blij. Mijn gedachten stonden even stil, mijn hart was echt even geraakt.“ Samen met haar moeder Anne en vriendin Sonja ging ze eind mei naar het grote ayurvedische kookevent.

Het kookevent vond bij Frank Lotz thuis plaats, waar hij zijn gasten met veel plezier, ervaring en hartelijkheid de hele dag door begeleidde. Samen hebben ze een heerlijk ayurvedisch gala-menu bereid dat Frank Lotz speciaal voor deze bijzondere gelegenheid had samengesteld.

Kochevent_blog_3

„De dames hebben een goede stemming meegebracht en die goede stemming is op mij overgesprongen. Vandaag zijn de ‚juiste‘ mensen naar mij thuis gekomen. Het was een fantastische dag“, zei Frank Lotz verheugd over zijn gasten.

Tijdens het koken beantwoordde de ervaren ayurvedische kok, die overigens ook opleidingen voor hotel- en restaurantkeukens en kookworkshops aanbiedt, veel vragen van zijn aandachtige luisteraars en verraadde hij de belangrijkste principes van ayurveda, de 'wetenschap van het leven' en de ayurvedische keuken. Bijvoorbeeld dat men altijd het juiste moet eten in het juiste jaargetijde. In de lente dient het eten bijv. licht verteerbaar te zijn. In de zomer dient de voeding een koelend effect en in de herfst en winter een verwarmend effect te hebben. Het Vata-type heeft meer 'olieachtige' voeding nodig, het Pitta-type meer 'koelend', niet per se koud eten, maar voedsel dat de innerlijke hitte vermindert. Kapha-types moeten iets meer 'beweging' hebben. Men dient het koken aan te passen aan het type en het jaargetijde en het eten zou licht verteerbaar moeten zijn.

Hier vindt u nog meer voedingstips voor uw dosha-type

Op het menu stonden papadums met komkommer-raita, dal, tomatenchutney, bloemkoolcurry, mango lassi en met als heerlijke afsluiting de 'Hemelse crème Shri Kandt' (naar het recept). Een culinair genot dat nog lang zal heugen. „Elke cel in het lichaam danst en zegt mmmmm“, zegt Jeanette Augusto glimlachend, „super, echt heerlijk, een heel, heel bijzondere belevenis. Het voelt alsof we veel cadeaus hebben gekregen.“

Kochevent_blog_2

Ook de volgende dag waren de indrukken van de dag nog heel sterk aanwezig, schreef ze ons in een enthousiaste e-mail: „Alle aanwezigen waren vrolijk, echt een fantastisch team, eigenlijk onbeschrijfelijk: hartelijk, ongelooflijk lekker, leerrijk, met tranen van vreugde, puur genieten, zin in meer... gewoon hemels! Mijn stemmingsbarometer staat op 'gelukkig'.“

Op YouTube hebben wij voor u een video samengesteld (in het Duits) met de mooiste momenten en informatie over het ayurvedische kookevent.

En wie weet? Misschien wilt u bij u thuis ook een keer gasten uitnodigen voor een ayurvedisch kookevent. Dat is heel makkelijk: talloze heerlijke recepten en tips vindt u in het (in het Duits en Engels verkrijgbare) kookboek „Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda“ van Frank Lotz.

Of u boekt samen met uw vrienden zelf een kookworkshop en beleeft een onvergetelijke dag bij Frank Lotz thuis.

Schrijf ons. Wij verheugen ons erop van u te horen en ondersteunen u graag bij uw plannen.

Maharishi Ayurveda-team