Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg witte of groene asperges
  • 2-3 courgettes
  • 1 bosje vers basilicum
  • wat zout
  • 1 el ghee
  • 1-2 el tarwebloem
  • 1 snufje geraspte nootmuskaat
  • 1 snufje gemalen zwarte peper
  • 200 g ongeslagen slagroom

Asperge-courgettegroenteschotel met basilicumsaus

Lentetijd - aspergeseizoen! De eerste exemplaren van deze ‘koninklijke groente’ worden al geoogst. Dus hoe zou het zijn om met Pasen een creatie van asperges met courgette en verse basilicum in een pittige roomsaus te hebben? Dit is niet alleen heel lekker. Volgens ayurveda, zijn asperges sterk Kapha verminderend, dus precies in dit jaargetijde. Hij is ook licht verteerbaar, laag in calorieën, vol met de belangrijkste ingrediënten - en ongelooflijk lekker.

De asperges schillen, onderaan een stukje afsnijden en in stukjes van ca. 3 cm snijden. De courgettes schoonmaken, wassen en in grote blokjes snijden. De basilicumblaadjes van de stelen ontdoen en grof hakken.

De ghee in een pan laten smelten. Bloem, nootmuskaat, peper, room en basilicum toevoegen. Alles fijn pureren en daarna even aan de kook brengen. De saus met een beetje water uit de andere pan iets verdunnen en zachtjes verder laten sudderen.

Zodra de asperges zacht zijn, de groente op een schaal schikken en de saus eroverheen gieten.

Bron: “Kochen nach Ayurveda” van Dr. Karin Pirc