Ingrediënten voor 4 personen

Kashmiri saffraanrijst met vers geroosterde cashewnoten

  • 5 kopjes basmatirijst
  • 8-9 kopjes water
  • 3 el ghee
  • 4-5 snufjes vers gem. saffraan
  • 1-2 el cashewnoten of pijnboompitten
  • 1/4 tl zout

‘Raja Raams’ spinazie met paneer

  • 800 g fijngesneden verse spinazie
  • 3 rijpe tomaten, geschild
  • 4 el ghee
  • 1 tl bruine suiker
  • zout
  • 1 el zure room
  • 1 tl vers gemalen mosterdzaadjes
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/8 tl asafoetida
  • 1/8 tl vers geraspte nootmuskaat
  • 1/2 tl kerrie Madras mild
  • 3 snufjes zwarte peper

Papaja-sharaya-mango-chutney

  • 1-2 rijpe mango's
  • 1-2 rijpe papaja's
  • Sap van een limoen of citroen + sap van een halve sinaasappel
  • 1 rode chili (bij Kapha-constitutie)
  • 2 el zonnebloemolie/ghee
  • 1/8 tl versgemalen zwarte peper
  • 1/8 tl gem. kardemom, 1/8 tl vers gem. komijn, 1/8 tl geelwortel
  • 1/2 tl gem. gember, 1 tl fijngehakte verse gember
  • 1/8 tl gem. cassia/pijpkaneel + 2 tl bruine suiker

Ayurvedisch feestmenu Hoofdgerecht: Kashmiri saffraanrijst, ‘Raja Raama's’ - Spinaziegerecht met verse paneer of seitan, Papaya-sharaya-mango-chutney

Kashmiri saffraanrijst

De olie verwarmen in een diepe en brede pan en de rijst en de saffraan op middelmatig vuur onder constant roeren vier tot vijf minuten bakken tot de rijst glazig is. Aansluitend zout toevoegen en goed door elkaar roeren. Dan het warme water toevoegen en goed door elkaar roeren, op middelmatig vuur zetten. Zodra de rijst begint te koken, de temperatuur naar beneden draaien. Deksel op de pan doen. Na nog eens vijf minuten koken is het water verdwenen. Het fornuis uitdoen en met gesloten deksel laten trekken.

Ten slotte de cashewnoten/pijnboompitten in een extra pan met een beetje ghee licht goudgeel aanbraden, zouten en wanneer de rijst klaar is, bij het serveren eroverheen strooien!

‘Raja Raama's’ - Spinaziegerecht met verse paneer

Een recept voor het maken van verse paneer vindt u op Verse panir in een ring van groenten.

Veganisten kunnen i.p.v. de paneer 200 g seitan nemen en deze in mooie ruitjes snijden. Kort bakken in olijfolie en de laatste 2 min. toevoegen bij de spinazie en mee laten koken.

Paneer bereiden volgens het basisrecept. Laten uitlekken in een zeef. Was ondertussen de verse spinazie minimaal twee keer en verwijder de lange stelen en harde stukjes. Dan de spinazie in kleine stukjes snijden en de tomaten even met kokend water onderdompelen, pellen, harde stukjes en kroontje verwijderen en in kleine blokjes snijden.

Ghee in een diepe pan verhitten en de in een koffiemolen gemalen of met een vijzel fijngestampte specerijen toevoegen en kort lichtjes roosteren, dan daarin de tomaten op hoog vuur twee minuten aanstoven. Het vuur naar beneden draaien en de spinazie langzaam toevoegen onder constant roeren. Eventueel wat heet water toevoegen.

De spinazie onder constant roeren op middelmatig vuur vijf minuten laten koken. Op smaak brengen met zout, nootmuskaat en zwarte peper. Een eetlepel zure room en 1 theelepel bruine suiker toevoegen, op het einde de verse paneer langzaam erin doen en op laag vuur kort laten trekken en op smaak brengen met zout en peper.

Papaya-sharaya-mango-chutney

Mango's schillen en in blokjes snijden, besprenkelen met limoensap en bruine suiker. Papaja's schillen, zaadjes verwijderen en in hapklare blokjes snijden. Ghee in pan verhitten en eerst de chili kort fruiten, dan de gember en de overige specerijen toevoegen, evenals wat bruine suiker. Dan een tot twee minuten laten karamelliseren. Dan de mangostukjes en de papaja's erbij doen en in vijf tot tien minuten gaar koken. Klaar!

Variant: 3 mespuntjes saffraan erbij doen, gedroogde vijgen en een paar in stukjes gesneden gedroogde abrikozen laten meekoken.

Deze en nog veel meer lekkere recepten vindt u in "Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda" (Duits) van Frank Lotz.