Ingrediënten

  • 1/2 theelepel saffraandraadjes
  • 60 g basmatirijst
  • 5 1/2 dl room
  • 3 dl melk
  • 1 theelepel gemalen kardemom of 2-3 hele kardemompeulen, ongeschild
  • 1 kop rietsuiker of Sharkara (ayurvedische suikervervanger)
  • 1 theelepel rozenwater
  • rozenblaadjes om te garneren

Jubileum menu dessert

Kheer (saffraan-rozenwater-dessert)

Saffraandraadjes ca. 60 minuten weken in 4 eetlepels heet water. De gewassen basmatirijst 5-6 uur laten weken.

5 Eetlepels water in een pan doen (zodat de melk niet kan aanbranden), room en melk toevoegen en onder voortdurend roeren aan de kook brengen. Saffraan (inclusief het weekwater), kardemom en rijst toevoegen. Op lage temperatuur 20-30 minuten laten koken, tot de rijst een beetje puddingachtig wordt. Steeds blijven roeren en de rietsuiker toevoegen.

De rijstpudding laten afkoelen (de kardemompeulen evt. verwijderen) en met rozenwater op smaak brengen. In een schaal doen en met echte rozenblaadjes garneren en dan serveren.

Uit Dr. med. Ernst Schrott/Cynthia Nina Bolen: 'Die köstliche Küche des Ayurveda'