Ingrediënten voor 4 personen

Kerriesoep met appel en selderij

  • 600 g knolselderij
  • 2 zure appels
  • 1 el ghee
  • 2 cm verse gember
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl geelwortel
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl ajowan
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • 1 l groentebouillon
  • 2 el crème fraîche
  • zout, peper

Gistvrije speltgrissini

  • 150 g fijn speltmeel
  • 100 g volkoren speltmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • 1 volle tl venkelzaad
  • 30 g ghee
  • 150 ml warm water

Kerriesoep met appel, selderij en speltgrissini

Juist in de Kapha-tijd zit u met deze kerriesoep met appel en selderij precies goed. De appel en gember geven de soep een fris zuurtje en een vleugje pit. Deze romige soep is wat ons betreft een echte aanrader voor de lunch, en dan vooral voor Kapha-types of gewoonweg voor wat extra warmte in de Kapha-tijd.

Kerriesoep met appel en selderij (Kapha-soep)

Bereiding
Schil de knolselderij en appels en snijd ze in blokjes van ongeveer een centimeter. Rasp de gember. Verhit in een pan voorzichtig de ghee. Fruit hierin de groenten, appel, kruiden en suiker, tot de ingrediënten een subtiele geur afgeven. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten met een deksel op de pan zachtjes pruttelen.
Pureer alles dan tot een gladde soep. Roer de crème fraîche er met een garde door. Breng op smaak met zout en peper.
Wilt u deze soep als avondmaaltijd eten? Vervang de crème fraîche dan bijvoorbeeld door kokosmelk.

Gistvrije speltgrissini

Bereiding
Stamp de venkelzaadjes in een vijzel grof.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel maar stevig deeg en laat dit een half uur afgedekt rusten. Vorm van het deeg een rol en snijd hier stukken ter grootte van een walnoot af. Rol de deegstukken uit tot dunne stengels van zo’n 20 cm en bak deze in een voorverwarmde oven op 200 °C goudbruin.

Onze serveertip
Opgediend met wat schijfjes appel, selderijblaadjes, een lepel crème fraîche en de knapperige speltgrissini smaakt deze kerriesoep met appel en selderij nóg beter.

Dit heerlijke soeprecept heeft Heide Maria Vendler, ayurvedisch kok uit Oostenrijk, weer speciaal voor ons gecreëerd. Hartelijk dank daarvoor!