Ayurvedisch Kerstmenu

Ingrediënten voor 4 personen

Aperitief met granaatappel

  • 1 granaatappel
  • 200 ml rode druiven- of appelsap
  • Per glas 1 mespuntje van elk piment, kardemom en gemberpoeder
  • Mineraalwater zonder bubbels

Avocado, gevuld met selderij, appel en walnoten

  • 2 avocado’s
  • 2 selderijstengels
  • 1 zure appel
  • 2 el zure room
  • 5 el citroensa
  • p1 el witte balsamicoazijn
  • 1 tl honing
  • 1 mespunt piment
  • zout, peper
  • enkele walnoten
  • veldsla
  • granaatappelpitjes
  • verse tuinkers

Kastanjeschuimsoepje

Lijnzaadcrackers

  • 50 g lijnzaad
  • 50 g gebroken lijnzaad
  • 1 el chiazaad
  • 3 el rijstmeel
  • 2 el sesamzaad
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl geplet venkelzaad
  • ½ tl nigellazaad
  • zout
  • 150 ml water
  • 2 el olijf- of zonnebloemolie (of gesmolten ghee)

Aubergines met quinoa-groentevulling

Aardappelpuree

  • 600 g kruimige aardappelen
  • 1 laurierblad
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl karwijzaad
  • nootmuskaat
  • 1 el boter
  • 80 ml slagroom
  • water
  • zout, peper

Gebakken Pastinaak

Pompoen-sinaasappelmousse

  • 400 g muskaatpompoen
  • 1 zure appel
  • 2 sinaasappels
  • ½ tl kaneel
  • 1 mespunt gemalen kruidnagel
  • ¼ tl gemalen gember
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • 1 tl agar-agar
  • 1 el honing
  • 120 ml slagroom
  • 1 granaatappel, enkel de pitjes

Pompoenpraliné

  • 60 g pompoenpitten
  • 75 g bruine suiker

Dadels met marsepeinvulling

  • 12 grote, sappige Medjouldadels
  • 100 g marsepein op basis van honing (i.p.v. suiker)
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 80 g pure chocoladekokosvlokken

Ayurvedisch Kerstmenu (2)

Onze ayurvedische kok Heide Maria Vendler heeft ook dit jaar speciaal voor onze klanten weer een bijzonder kerstmenu gecreëerd. Betover uw gasten met zes verrukkelijke gangen. Stuk voor stuk geweldige gerechten die niet alleen de vegetariërs onder uw gasten nog lang zullen heugen.

Aperitief met granaatappel

Aperitief met granaatappelBereiding
Pers 2/3 van de granaatappel uit. Van het resterende 1/3 deel de pitjes apart houden. Vul het sap in vier champagne- of martiniglazen en roer de specerijen erdoor. Voeg de granaatappelpitjes toe. Vul aan met sap en water en geniet ervan als aperitief.

Avocado, gevuld met selderij, appel en walnoten

Bereiding
Avocado, gevuld met selderij, appel en walnotenSnijd de selderij en appel fijn, doe de stukjes in een kom en besprenkel direct met 2 el citroensap. Voeg zure room, azijn, honing, piment, zout, peper en fijn gehakte walnoten toe en roer alles goed door elkaar. Proef en breng zo nodig verder op smaak.

Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en schil en besprenkel met zout en citroensap. Leg wat veldsla op een bord. Plaats de avocadohelften er bovenop en vul ze met de selderijsalade. Bestrooi tot slot met peper en garneer met granaatappelpitjes en de verse tuinkers.

Kastanjeschuimsoepje met lijnzaadcrackers

Bereiding kastanjeschuimsoepje

KastanjeschuimsoepjeSnijd de prei en appel in kleine stukken. Verhit de ghee in een pan en fruit hierin prei, appel en specerijen aan. Doe de kastanjes en groentebouillon erbij. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Verwijder dan de laurierblaadjes en pureer de soep fijn. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en een klein beetje citroenrasp. Klop de slagroom lobbig, zet 4 el opzij en roer de rest door de soep. Verdeel de soep over diepe borden of kommen. Schep er een klodder van de bewaarde slagroom op en garneer tot slot met wat gehakte peterselie en preigroen.

Bereiding lijnzaadcrackers

LijnzaadcrackersDoe lijn- en chiazaad in het water en laat 20 minuten wellen. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en roer tot een dikke, romige massa. Schep met een eetlepel kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk de hoopjes glad uit en bak de crackers op 160 graden (hetelucht) in 15-20 minuten krokant.

Serveren
Het kastanjeschuimsoepje samen met de lijnzaadcrackers serveren.

Aubergines met quinoa-groentevulling, aardappelpuree en gebakken pastinaak

Bereiding aubergines met quinoa-groentevulling
Doe de quinoa samen met een dubbele hoeveelheid water in een pan, voeg de laurierblaadjes toe en kook de quinoa tot deze zacht is.

Was de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Bestrooi de snijvlakken met zout en laat dit er 10 minuten intrekken. Droogdeppen. Hol de aubergines dan met een lepel uit en hak het vruchtvlees fijn. Rasp de wortels grof en snijd de snijbieten in dunne slierten. Verhit de olijfolie in een pan. Rooster hierin het mosterdzaad, tot het begint te springen. Haal de pan kort van het vuur. Voeg de rest van de specerijen en de groenten toe en bak alles stevig aan. Meng de groenten door de quinoa. Roer de cashewpasta erdoor. Breng op smaak met zout, peper en fijn gehakte peterselie. Schep het mengsel in de uitgeholde aubergines en leg deze vervolgens op een met olijfolie ingevette bakplaat. Giet er wat groentebouillon of water bij en bak ze (afhankelijk van de grootte van de aubergines) 30-40 minuten op 160 graden (hetelucht).

Aubergines met quinoa-groentevulling, aardappelpuree en gebakken pastinaakBereiding aardappelpuree
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm. Doe de aardappels samen met het water en de specerijen (behalve de nootmuskaat) in een pan en kook ze gaar. Verwijder het laurierblad en giet de aardappels af. Bewaar het kookvocht. Doe de slagroom en boter bij de aardappels en stamp ze fijn. Voeg steeds een beetje van het kookvocht toe, tot de puree een romige consistentie heeft. Gebruik tot slot nog kort de staafmixer voor een zalig zachte en gladde puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Bereiding pastinaak
Was de pastinaken, snijd ze in de lengte in plakken van een 0,5 cm dik en snijd deze vervolgens in schuine stukken. Doe ze samen met de ghee, asafoetida en ajowan in een pan en bak ze stevig aan, tot ze beetgaar zijn. Breng tot slot op smaak met zout, peper en citroensap.

Serveren
Aubergines, aardappelpuree en pastinaak serveren.

Pompoen-sinaasappelmousse met pompoenpraliné

Pompoen-sinaasappelmousse met pompoenpralinéBereiding pompoen-sinaasappelmousse
Schil de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de pitten. Snijd de pompoen dan in blokjes van 2 cm en doe deze in een ovenschaal. Snijd de appel (met schil) in blokjes en doe deze bij de pompoen in de schaal. Giet het sap van één sinaasappel erbij (bewaar 4 schijfjes voor de garnering) en bak 35 minuten op 170 graden (hetelucht), of tot pompoen en appel zacht zijn.

Pureer ze fijn en zoet de puree met honing. Breng op smaak met de specerijen en de rasp van een halve sinaasappel. Schep 4 el van de puree in een schaaltje en zet opzij. Doe de rest van het sinaasappelsap met de agar-agar in een pan, roer goed door, breng aan de kook en meng dan door de pompoenpuree. Klop de slagroom stijf en vouw voorzichtig door de puree. Verdeel over vier schaaltjes en laat in de koelkast opstijven.

Bereiding pompoenpraliné
Smelt de suiker in een kleine pan tot deze karamelliseert. Let op: tussendoor niet roeren! Strooi de pompoenpitten in de karamel, zwenk ze er kort doorheen en giet de inhoud van de pan dan op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk glad en laat afkoelen. Breek de praliné in stukken en maak fijner met een deegroller.

Serveren
Garneer de mousse met 1 el van de opzij gezette pompoenpuree, een sinaasappelpartje en wat granaatappelpitjes, en bestrooi tot slot met de pompoenpraliné.

Dadels met marsepeinvulling, gedoopt in pure chocolade

Bereiding

Dadels met marsepeinvulling, gedoopt in pure chocoladeKneed de sinaasappelrasp door de marsepein en verdeel deze vervolgens in twaalf gelijke stukken. Snijd de dadels in de lengte open en verwijder de pit. Kneed de stukjes marsepein tot ‘pitten’ en stop er één in elke dadel. Smelt de chocolade au bain-marie en doop de dadels er met de open kant in. Leg ze op een stuk bakpapier en bestrooi tot slot met wat kokosvlokken.