Ingrediënten voor 4 personen

Voorjaarsschotel

  • 6-8 middelgrote aardappelen, ongeschild
  • 1 el ghee
  • 1 eetlepel zwarte mosterdzaadjes
  • 1 klein teentje knoflook (of 1 plakje verse gember en 1 snufje asafoetida)
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kerriemengsel
  • 1 snufje zwarte peper
  • zout
  • 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 1 koolrabi, geschild, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 kleine broccoli, verdeeld in roosjes

Saus

  • 1 el ghee
  • 2 eetlepels bloem of volkorenmeel
  • 250 g room
  • zout en peper
  • 1/2 tot 1 theelepel mosterdmeel
  • 1/2 vegetarisch bouillonblokje
  • 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas

Kleurrijke voorjaarsschotel

Wanneer de lente uitbot en bloeit in alle kleuren, breng dan ook wat kleur in uw keuken! De voorjaarsschotel is met aardappelen, wortelen, broccoli, courgette en koolrabi een frisse afwisseling. Kruiden zoals koriander, komijn en kerrie en de saus met peper en mosterd maken het lekker pittig.

Bereiding

Kook de aardappelen. Verhit ondertussen ghee in een pan op lage temperatuur, de specerijen daarin kort fruiten en de wortelen en koolrabi erbij doen. Ongeveer 5 minuten laten sudderen, voeg dan de courgette erbij. Alles beetgaar laten worden. Knoflook of gemberschijf verwijderen. Schil de gekookte aardappelen, snijd ze in plakjes en doe die in een ingevette ovenschaal of soufflévorm. Kook ten slotte de broccoli 5 minuten in gezouten water, giet ze af en verdeel ze met de overige groenten over de aardappelen.

Voor de saus de bloem in warme ghee doen, verwarmen en met room en ¼ liter water losroeren. Zout, peper, mosterdmeel, bouillonblokje en Parmezaanse kaas toevoegen en al roerend kort aan de kook laten komen. Giet de saus over de groenten. Warm het geheel even op in een oven op 200 0C.

Bij deze snel klaar te maken schotel passen bijzonder goed verse salades, een kokosnoot lassi, kruidige dals en als dessert een verfrissende fruitsalade.

Bron: ‘Die köstliche Küche des Ayurveda - Essen mit Leib und Seele’ door dr. Ernst Schrott en Cynthia Nina Bolen