Voor 4 personen

Meloensorbet

Bereidingstijd 35 minuten

  • 1 rijpe meloen
  • sap van 2 limoenen (citroenen)
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 liter water
  • 4 el bruine suiker
  • 4 el fijngemalen sago
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 4 mespuntjes kaneel
  • 4 mespuntjes kardemom
  • 2 mespuntjes zwarte peper
  • 1 mespuntje piment
  • 2 mespuntjes gedroogde munt

Kawasakinaki-kiwiroomsaus

Bereidingstijd 20 – 25 minuten

  • 6 rijpe kiwi’s
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1 limoen (citroen)
  • 1 liter water
  • 100 g bruine suiker
  • 3-4 el sago
  • 2 mespuntjes kardemom
  • 2 mespuntjes kaneel
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 1 mespuntje gedroogde munt

Meloensorbet met kawasakinaki-kiwiroomsaus

Een dessert voor uw zomergasten

Vers fruit is op elk moment gezond en lekker. Maar vooral op warme dagen zijn lichte en fruitige lekkernijen populair. Met onze dessertsuggestie serveert u uw gasten in de zomer een ongewoon dessert, dat u overigens ook als eerste gang kunt aanbieden. Volgens ayurveda kan voedsel met een overwegend zoete smaak ook als eerste gerecht opgediend worden, wanneer de agni sterk is. 'Zoet' voedsel vereist volgens de ayurvedische kennis meer spijsverteringskracht dan zout, zuur, scherp, bitter of wrang voedsel. Overigens zijn in een volledig ayurvedisch menu ideaal gesproken alle zes smaken vertegenwoordigd. Gebruik ook bij het koken of voor het kruiden aan tafel onze populaire churna's (kruidenmelanges).

Bereiding van de meloensorbet

In een diepe pan zonder deksel water en suiker tot op de helft laten inkoken. In de tussentijd de meloen schillen, pitten verwijderen en in kleine dobbelsteentjes snijden of kleine bolletjes steken. Limoenen en sinaasappels persen. De meloen wegzetten met een beetje suiker en wat sap. De rest van het sap toevoegen aan de suikersiroop. Bij het meekoken van citrussap wordt schuim gevormd. Dit voorzichtig met een schuimspaan afschuimen.

Met een garde bij gematigde temperatuur langzaam de specerijen en de gemalen sago erdoor roeren en geleidelijk laten binden. Vijf minuten later meloen en munt toevoegen en vijf minuten laten doorkoken. Daarna ter afkoeling in een kom schenken. Dessertbordjes met meloensorbet en kiwiroomsaus (zie recept) opmaken. Garneren met muntblaadjes en amandel- of pistacheschilfers.

Kawasakinaki-kiwiroomsaus

Water en suiker in een diepe pan zonder deksel tot op de helft laten inkoken. Sinaasappel en limoen uitpersen en sap toevoegen. Er ontstaat schuim; dit met een schuimspaan voorzichtig verwijderen. Intussen kiwi’s wassen, schillen en in schijfjes snijden. Deze in een grote kom leggen en met een beetje citroensap met suiker bedruppelen.

Wanneer het water/suikermengsel tot op de helft is ingekookt, gember en specerijen erdoor roeren. Met een garde de sago langzaam erdoor roeren en vijftien minuten zachtjes laten koken. Daarna de gedroogde munt tussen de vingers fijnwrijven en met de saus vermengen. De geschilde kiwischijfjes in een wijde kom leggen, de saus van het vuur nemen en deze drie minuten later voorzichtig over de kiwi’s gieten. Behoedzaam vermengen, zonder de kiwi’s te beschadigen.

Deze saus past zeer goed bij een meloen-, abrikozen- of aardbeiensorbet. Deze sorbets worden op dezelfde wijze als de meloensorbet samengesteld. Als alternatief kunt u de saus laten afkoelen, een beetje zwarte peper toevoegen en doorroeren. Ze is ook heel goed bruikbaar als chutney bij saffraanrijst, komkommers en rode bieten, rode linzendal, puri’s en honinglassi.