Ingrediënten voor 4 personen

  • 70 g fijne polenta
  • 1 grote of 2 kleine venkelknollen (300 g)
  • 1 tl geelwortel
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 1 laurierblad
  • 1 mespunt fenegriek
  • 1,2 l groentebouillon of water
  • 2 el kokosmoes
  • wat citroenrasp
  • zout

Polenta-venkelsoep voor ‘s avonds

Op zoek naar een bijzonder gerecht met makkelijk te verkrijgen ingrediënten dat net even anders is, maar toch snel op tafel staat? Probeer dan eens deze polenta-venkelsoep. Met het subtiele aroma van venkel en een pittige, ‘exotische’ touch is deze romige soep perfect voor de avondmaaltijd. De licht verteerbare en tegelijk voedzame soep verwarmt u van binnenuit en leent zich daarmee bij uitstek voor de koude, vochtige Kapha-tijd. Juist in tijden waarin de Kapha overheerst, zijn ingrediënten als verse groenten en kruiden die de Kapha weer in balans brengen en het spijsverteringsvuur agni aanwakkeren perfecte keuzes, die in de vorm van een soep ook nog eens beter verteerbaar zijn.

Bereiding
Snijd de venkel in vieren, was de stukken goed en snijd ze dan in reepjes.
Fruit de polenta en kruiden in een droge pan, dus zonder boter of olie, tot de ingrediënten een subtiele geur afgeven. Giet de groentebouillon of het water erbij en breng dit vervolgens onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg dan de gesneden venkel en kokosmoes toe. Draai het vuur lager en laat de soep afgedekt 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met citroenrasp en zout.

Garneer tot slot met wat groen van de venkelknollen.

Eet smakelijk!

Met dit geslaagde recept laat Heide Maria Vendler, een ayurvedisch kok uit Oostenrijk, ons opnieuw zien hoe smaakvol de ayurvedische keuken kan zijn. Onze dank is groot!