Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Hoe Amrit Kalash, de ‘nectar van onsterfelijkheid’ in de wereld kwam

Een korte mythe …

Om te voorkomen dat ongeluk en ziekten de wereld zouden beheersten, besloten de deva’s (de positieve krachten) samen met de asura’s (de negatieve krachten) om de melkoceaan te karnen om zo amrit, de ‘nectar van de onsterfelijkheid’ te scheppen. Toen de oceaan eindelijk begon te schuimen, kwamen vele schatten naar boven, tot uiteindelijk dhanvantari opsteeg, de beschermheer van de ayurveda, met een kalash (vat) met daarin het amrit.

… die tot vandaag van kracht is

De beroemde mythe van het amrit, zoals deze volledig is overgeleverd in de vedische purana’s, schildert op allegorische wijze het ontwikkelingstraject van de mens tot zijn zelfverwerkelijking. Volgens ayurveda is dit een staat van volmaakte gezondheid. Daarom is dit voor de huidige praktijk van de ayurveda van groot belang. Het betekent veel meer dan de afwezigheid van ziekte, namelijk een volmaakte balans van lichaam, geest en ziel.