Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Carnavalballetjes met kokos en sinaasappel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 ml slagroom
  • 1 sinaasappel, sap en rasp
  • 120 g ruwe rietsuiker
  • 170 g wit speltmeel
  • 30 g geroosterd kikkererwtenmeel
  • 4 tl wijnsteenbakpoeder
  • ½ tl geelwortel
  • pure vanille (¼ tl natuurlijke vanille of 1 pakje bourbon vanille)
  • Een snufje zout
  • 3-4 el abrikozenjam
  • 3 el kokosvlokken
  • Sap van een halve sinaasappel
  • ¼ tl cardamom
  • ½ tl kaneel
  • Kokosvlokken voor de buitenkant

Carnavalsballetjes met kokos en sinaasappel

Carnaval en ayurveda? Dat lijkt, wat eten betreft, misschien een wat vreemde combinatie, maar ze sluiten elkaar zeker niet uit. Dat laat ayurvedisch kok Heide Maria Vendler goed zien. Exclusief voor onze lezers creëerde ze voor de carnavalstijd vrolijke kokos-sinaasappelballetjes. Alleen de aanblik van dit feestelijke ayurvedische alternatief voor de gebruikelijke nonnevotten en andere zoete, calorierijke carnavalssnacks zal bij uw gasten al een glimlach op het gezicht toveren. Wacht maar tot ze er hun tanden in zetten!
En mocht u de smaak te pakken hebben: deze vrolijke kokos-sinaasappelballetjes zijn ook een geweldige traktatie voor een kinderverjaardag.

Bereiding
Klop de slagroom samen met de suiker lobbig. Roer speltmeel, kikkererwtenmeel, bakpoeder, geelwortel, vanille, sap en rasp van een halve sinaasappel en zout voorzichtig door de slagroom. Schep het beslag in een taartvorm (Ø 24 cm) en bak op 180 graden in ongeveer 25 minuten gaar.
Laat de cake afkoelen (liefst een hele nacht).
Verkruimel de afgekoelde cake in een grote kom.
Verhit de rest van het sinaasappelsap samen met de rasp en abrikozenjam in een pannetje en giet dit over de kruimels. Voeg kaneel, geelwortel en kokosvlokken toe en meng alles tot een zacht en soepel deeg. Lijkt het deeg wat te droog en stug, roer er dan nog wat extra jam door.

Vorm van het deeg nu balletjes ter grootte van een golfbal en rol deze door de kokosvlokken.
Nu kunt u desgewenst nog een gezichtje aanbrengen met gekleurde suikerparels, chocoladedruppels of rozijnen en de poppetjes bijvoorbeeld een feestmuts opzetten. Het resultaat: vrolijke carnavalsballetjes, die er om op te eten uitzien!