Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Kapha-Type

Kapha-Type

De kracht ligt in de rust

Als combinatie van de elementen aarde en water staat Kapha vooral voor structuur en stabiliteit. Dit komt in het Kapha-type zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak tot uiting. Zo worden ze vaak gewaardeerd voor hun robuustheid, rust, kalmte en uithoudingsvermogen. Dit komt ook tot uiting in hun rustige bewegingen en goede, vaak te lange slaap.

Stevige lichaamsbouw

Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.

Gezond haar en jeugdige uitstraling

Kapha-types hebben meestal vol, gezond haar. Hun huid (en hoofdhuid) is vaak wat vetter. De Kapha-dosha zorgt voor minder rimpels en dus voor een langdurig jeugdige uitstraling.

Stofwisseling en spijsvertering

Kapha-types hebben een vrij lage agni (zie de belangrijke productaanwijzingen). Tegelijkertijd eten ze als echte bourgondiërs vaak, veel en zoet. Dit kan leiden tot ongewenste gewichtstoename, vooral bij stress.

Fijnproevers

Voor Kapha-types spelen reuk en smaak een belangrijke rol. Daarom houden ze van koken en genieten ze ook van goede maaltijden.

Rustig en nuchter – zelfs in tijden van crisis

Als rots in de branding blijven Kapha-types altijd kalm, zelfs in stressvolle tijden. Tegelijkertijd hebben ze de nodige energiereserves, het geduld en uithoudingsvermogen om aan de bal te blijven, zelfs als het moeilijk wordt. Daarnaast zijn ze beduidend stressbestendiger dan andere constitutietypes. Zij benaderen hun taken methodisch en zorgvuldig. In tegenstelling tot Pitta-types, laten mensen met een Kapha-constitutie alles op zich afkomen en geven niet zo snel op.

Beroepen waarin Kapha-types hun talenten kunnen inzetten

Dankzij hun geduld, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen beschikken Kapha-types over de nodige kennis van zaken voor langdurige projecten, verschillende routinewerkzaamheden en veel papierwerk. In moeilijke tijden helpt hun kalmte hen om onverstoord door te zetten. Wanneer er iets te organiseren of plannen valt, kunnen ze hun talenten ten volle benutten. Kapha-types zijn met hun oog voor esthetiek en medeleven vaak ook heel geschikt voor creatieve beroepen, bijv. als architect, maar ook een verzorgend beroep is ideaal voor hen.

Mogelijke nadelen bij een teveel aan Kapha

Een uitgesproken teveel aan Kapha kan leiden tot een zekere sloomheid, traagheid en soms tot treurigheid en lusteloosheid. Kapha-types kunnen moeilijk loslaten. Op lichamelijk vlak komt dit vaak tot uiting in overgewicht of een trage spijsvertering. De huid kan ietwat vettig lijken en gevoelig zijn voor allergieën en infecties.

Tips voor het Kapha-type

Iets goeds doen voor uzelf – 10 ayurveda-tips voor het Kapha-type

  1. Voeding: mensen met een hoge Kapha moeten niet te veel en te vaak eten. Vasten heeft een bijzonder gunstig effect bij Kapha-types.
  2. De juiste gerechten: gekookte, vetarme, lichte maaltijden zijn ideaal.
  3. De juiste specerijen: bij het kruiden van hun voedsel moeten Kapha-types speciale aandacht besteden aan de smaken scherp, bitter en wrang of zuur. Passende specerijen zijn bijvoorbeeld peper en gember en Kapha-Churna.
  4. Drinken: warme dranken zoals hete gemberthee en heet gemberwater zijn optimaal voor dit ayurveda-type.
  5. Geuren: bittere, wrange, kruidige, scherpe en verwarmende geuren compenseren een teveel aan Kapha. Aromaoliën met jeneverbes, eucalyptus, gember, kamfer, kruidnagel en marjolein zijn uiterst geschikt voor in huis.
  6. Kleuren: kleurrijke, levendige en heldere kleuren ondersteunen de dosha-balans van de Kapha-types bijzonder goed.
  7. Droge massages: mensen met een hoge Kapha reageren zeer goed op droge massages met een Garshan-massagehandschoen.
  8. Slaap: ook al slapen ze graag uit, Kapha-types zouden vroeg moeten opstaan, het liefst vóór 6 uur 's ochtends.
  9. Dagelijks ritme en beweging: Bent u een Kapha-type? Geef uw dagelijkse routine dan wat ‘schwung’! Of u nu naar het werk fietst, regelmatig de trap neemt in plaats van de lift of roltrap of in uw vrije tijd actief wordt: als Kapha-type moet u ervoor zorgen dat u voldoende beweging krijgt, vooral in de Kapha-fase in de ochtend (6:00 – 10:00 uur). Geen tussendoortjes eten en voeding die aansluit bij het dosha-type helpen om overgewicht tegen te gaan. De hoofdmaaltijd zou 's middags genuttigd moeten worden.
  10. Vrije tijd: een bezoek aan de sauna en stimulerende mentale activiteiten zijn bijzonder aan te bevelen.

Meer aanbevelingen voor een op het dosha-type afgestemde voeding vindt u in onze blog “Ayurvedische voedingstips”.

Literatuurbronnen

Schrott, Ernst; Schachinger, Wolfgang: Ayurveda. Grundlagen und Anwendungen. 3e druk 2016, Trias-Verlag
Bauhofer, Ulrich: Mehr Energie. Wie wir in Balance leben. 2020, Südwest-Verlag