Olga's ayurvedische ontbijtpap
Ingrediënten voor 1 persoon
- 200 ml volle melk of 100 ml room en 100 ml water
- 4 el speltvlokken, vers gemalen
- 2 el gedroogde vruchten
- ½ tl ghee
- 1 msp. gemalen gember
- 1 msp. kaneel
- 1 msp. kardamom
- ½ tl bruine suiker
Ontbijtpap met rijstvlokken
Ingrediënten voor 2 personen
- ½ liter volle melk (bij vata- of pitta-constitutie ook ½ room en ½ water, bij kapha-constitutie ½ volle melk en ½ water)
- 6 el rijstvlokken
- 2 el rozijnen
- 1 vijg, gedroogd en middelgrof gehakt
- 1 el Almond Drink of 4 gepelde amandelen, een nacht geweekt en gepureerd
- 2 msp. gemalen kaneel
- 3 msp. gemalen kardamom
- 1 el ghee
Ayurvedische ontbijtrecepten
Ayurvedisch gezien ontbijt u bij voorkeur warm. Wij presenteren u hier twee smakelijke, licht verteerbare en eenvoudig te bereiden recepten van ayurvedisch kok Frank Lotz. Om hun spijsverteringskracht extra te ondersteunen kunt u ze nog verder op smaak brengen met ayurvedische specerijen zoals u dat lekker vindt.
Olga's ayurvedische ontbijtpap
Bereidingstijd circa 10 minuten
De melk in een pan al roerend opwarmen, samen met gedroogde vruchten en speltvlokken. Aansluitend ghee en specerijen toevoegen en het geheel kort laten doorkoken. Op laag vuur drie tot vijf minuten laten wellen, afhankelijk of u liever een dikke of een dunne pap wilt.
Voor deze ontbijtpap kunt u ook elke andere graansoort gebruiken. De graanvlokken voor het koken een half uur laten weken in water. U kunt naar keuze rozijnen, gedroogde vijgen, dadels, abrikozen of pruimen gebruiken. Als specerijen zijn verder steranijs, anijs, venkel en geelwortel zeer geschikt. Experimenteer en ontdek wat u lekker vindt!
Ontbijtpap met rijstvlokken
Bereidingstijd 20 minuten
De melk op laag vuur verwarmen in een hoge pan en bij voortdurend roeren de rijstvlokken toevoegen. Ghee, specerijen, gedroogde vruchten en amandelen toevoegen. Laten doorkoken tot pap ontstaat (vijf tot tien minuten). Als u dunne pap wilt voegt u nog een kopje melk toe.
Als variant zijn alle graanvlokken geschikt, hoewel die langer gekookt moeten worden dan rijstvlokken, of vers geplette spelt-, haver- of tarwevlokken. Naar keuze kunt u ook andere gedroogde vruchten in de pap doen. Als specerijvariaties zijn kaneel, kruidnagel, gember/kaneel, piment, steranijs of saffraan en kardemom aan te bevelen.