Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Menu online kookevenement

Menu online kookevenement

De Ayurvedische gezondheidsleer raadt aan om alle zes smaken in onze maaltijden te combineren: zoet, zuur, zout, kruidig, bitter en wrang (adstringerend). Op deze manier ondersteunen we op natuurlijke en eenvoudige wijze ons dosha-evenwicht.

Een geslaagd voorbeeld van een evenwichtige combinatie van heerlijke vegetarische gerechten is dit menu, dat ayurvedische kok Heide Maria Vendler creëerde voor ons eerste online kookevenement. Van appelchutney tot courgette kokos raita, de ervaren kok laat zien hoe makkelijk het kan zijn om gezonde ayurvedische lekkernijen op tafel te toveren. Wij wensen je veel plezier met het bereiden van dit gerecht.

 

 

 

Curry van zoete aardappel, spinazie en kokos

Sweet Potato, Spinach & Coconut Curry

Ingrediënten voor 4 personen

  • 700 g zoete aardappel
  • 150 g babyspinazie
  • stuk prei (of selderij) van 10 cm
  • 1 el kokosolie
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl zwarte mosterdzaadjes
  • 2 cm van een kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 snufje asafoetida
  • 1 tl bruine rietsuiker
  • 250 ml water of groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • citroensap en -rasp
  • verse peterselie of koriander

Bereiding
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2x2 cm, snijd de prei of selderij in fijne ringen, hak de gember fijn.
Verhit nu de kokosolie in een pan. Rooster hierin de mosterdzaadjes tot ze openspringen. Haal de pan kort van het vuur. Voeg de gember, het kaneelstokje en de suiker toe en rooster opnieuw zachtjes tot er een heerlijke geur vrijkomt. Voeg de zoete aardappelblokjes, prei/selderij-ringen en de overige specerijen toe en rooster nog even. Voeg bouillon of water en kokosmelk toe en laat 15 minuten zachtjes sudderen. Schep de gewassen spinazie erdoor. Breng de curry opnieuw aan de kook. Breng de curry op smaak met wat citroensap, citroenrasp en zout en besprenkel tot slot met verse peterselie of koriander.

Dosha Tip:
Om Pitta te verlagen, gebruik geen citroen en koriander in plaats van peterselie.
Om Kapha te verlagen, voeg wat chilipoeder toe.

 

Dal van mungbonen

Dal van mungbonen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 g mung dal (halve, gepelde mungbonen)
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl verse gember
  • 3 cm van een kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 msp. asafoetida
  • 2 tl ruwe rietsuiker
  • 900 ml water of groentebouillon
  • een beetje citroenrasp en citroensap
  • zout
  • 4 el slagroom (of kokosmelk)
  • 2 el ghee (eventueel olijfolie of kokosolie)
  • verse peterselie

Bereiding
Was de gehalveerde, gepelde mungbonen en laat ze in een zeef uitlekken.
Verhit ghee, kokosolie of olijfolie in een pan en rooster het mosterdzaad zachtjes tot het begint te springen. Haal de pan van het vuur en voeg de suiker, de fijngehakte gember, de kaneel en de laurierblaadjes toe en rooster tot er een heerlijke geur vrijkomt. Voeg nu de mungbonen en de overige specerijen toe en rooster het mengsel nogmaals zachtjes tot de geur goed vrijkomt. Voeg water of groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat dit ongeveer 25 minuten pruttelen. Roer de room of kokosmelk, het citroensap en de citroenschil erdoor. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel tot slot met wat verse peterselie.

Dosha Tip:
Om Kapha te verminderen, voeg wat extra peper toe en gebruik slechts 1 el kokosolie, maar geen kokosmelk of slagroom.
Om Pitta te verminderen, gebruik geen zwarte mosterdzaadjes en gebruik slechts een kleine hoeveelheid citroensap.

 

Kruidenpakora’s

Kruidenpakora’s

Vata –, Pitta +, Kapha +

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 g fijne speltmeel
  • 50 g kikkererwtenmeel
  • ½ courgette
  • 50 g verse kruiden (koriander en peterselie)
  • 2 tl Vata-Churna
  • een snufje chilipoeder
  • 80 ml koud mineraalwater
  • koudgeperste biologische koolzaadolie om in te bakken

Bereiding
Hak de kruiden fijn, rasp de courgettes grof.
Meng alle ingrediënten tot een deeg en laat dit minstens tien minuten rusten.
Verhit de koolzaadolie in een kleine pan.
Leg met twee lepels kleine stukjes deeg in het vet en frituur ze tot de pakora's goudbruin zijn. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en houd ze warm.

Pakora's verhogen Pitta, maar verse koriander compenseert dit.

 

Appelchutney

Appelchutney

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 zure appels
  • 2 cm verse gember
  • ½ tl geelwortel
  • 1 tl kardemom
  • 3 kruidnagels
  • 10 el water
  • 1 handjevol rozijnen
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el citroensap

Bereiding
Schil de ananas en appels en snijd ze in kleine blokjes. Rasp de gember of hak deze fijn. Doe alle ingrediënten in een kleine pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.

Dosha Tip:
Om Vata te verminderen, voeg een theelepel ghee of kokosolie toe.
Om Pitta te verminderen, gebruik geen citroensap en peper.
Om Kapha te verminderen, voeg een beetje chilipoeder toe.

 

Rodekool

Rodekool

Vata +, Pitta +, Kapha –

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 g rodekool
  • 1 el ghee of kokosolie of koolzaadolie
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • 1–2 tl zout
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml water

Bereiding
Snijd de rodekool fijn.
Verhit de ghee of kokosolie/koolzaadolie, laat de ruwe rietsuiker hierin licht karamelliseren en voeg de rodekool toe.
Rooster zacht met garam masala en zout gedurende enkele minuten.
Voeg het sinaasappelsap en het water toe en laat dit ongeveer 20 minuten langzaam stomen.

 

Raita met courgette en kokos

Raita met courgette en kokos

Vata +, Pitta –, Kapha +

Ingrediënten voor 4 personen

  • ½ courgette
  • 1 kopje romige kokosyoghurt
  • zwarte peper en zout
  • 2 gedroogde muntblaadjes
  • 1 tl ghee of kokosolie (als vegan alternatief)

Bereiding
Rasp de courgettes grof. Rooster kort met ghee of kokosolie en komijn en laat even afkoelen. Maal gedroogde munt fijn. Meng alle ingrediënten tot een romige saus en breng op smaak.

 

Basmatirijst

Basmatirijst

Ingrediënten voor 4 personen

  • 180 g basmatirijst
  • 1 tl zout
  • 1,5 keer zoveel water als rijst

Bereiding
Was de rijst tot het water niet meer melkachtig wit kleurt. Breng de rijst aan de kook met het zout en anderhalf keer zoveel water als rijst. Zet het vuur lager en laat de rijst op laag vuur langzaam wellen.

 

Jouw boodschappenlijstje

Granen en peulvruchten

  • 250 g Mungdal
  • 180 g Basmatirijst
  • 50 g Speltmeel
  • 50 g Kikkererwtenmeel

Specerijen

  • Kruidnagel
  • Kaneelstokje
  • Laurierbladeren
  • Zwart mosterdzaad
  • Gemalen kurkuma (geelwortel)
  • Gemalen komijn
  • Gemalen koriander
  • Gemalen kardemom
  • Asafoetida
  • Peper, zwart, gemalen
  • Zout
  • Garam Masala
  • Vata Churna

Groenten

  • 700 g Zoete aardappel
  • 150 g Baby spinazie
  • 1 Prei (als alternatief selderij)
  • 300 g Rode kool
  • 1 Courgettes
  • 1 Sinaasappel
  • 4 Appels
  • 1 Citroen
  • Verse gember
  • Verse peterselie en koriander
  • Munt, gedroogd of vers

Andere

  • Kokosolie, koolzaadolie, ghee
  • 1 blikje (200 ml) Kokosmelk
  • Slagroom (veganistisch alternatief: kokosmelk)
  • Kokosnoot yoghurt vegan
  • Mineraal water
  • Sultana's rozijnen
  • Ahornsiroop
  • Ruwe rietsuiker