Ingrediënten voor 4 personen
Artisjokken met groene saus
- 4 artisjokken
- 1 courgette
- 250 g verse spinazie
- Vata churna
- petersilie, basilicum, dille, dragon
- zout, peper
- ghee
Basmatirijst en dal
- 250 g Dal
- geelwortel
- Bockshornklee
- fenegriek
- koriander
- venkelzaad
- zwarte peper
- gember, gehakte, verse
- 200 g rijst
- wat zout, ghee
Gemixte groenten met tomatensaus
- 6-8 verse tomaten
- 4 tl korianderzaad
- verse basilicum
- naar smaak: pompoen, wortels, aubergine
Dessert van per en mango
- 4 peren
- 2 verse mango‘s
- 1 vanillestokje
Menu Seelisberg
Artisjokken met groene saus
Artisjokken koud afwassen en de steel afbreken of afsnijden. De bodem wegsnijden en op het snijvlak met citroensap inwrijven. In zout wateren een beetje citroensap 30-45 minuten laten garen, totdat de binnenbladern licht los laten. Voor de saus Vata-churna in verhitten ghee (van beide 1 theelepel per persoon). Voeg de courgette toe, kort sauteren en kook deze. Voeg zo nodig wat water toe.
Voeg de spinazie toe voordat de courgette geheel gaar is. Voeg naar smaak peterselie, basilicum, dille of dragon toe. Laat alles koken totdat het een puree is. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Basmatirijst
Doe de rijst samen met 6 kopjes water en een snufje zout in een pan en laat dit 2-3 minuten koken. Zet het vuur laag, plaats een deksel op de pan en laat de rijst met het deksel op de pan circa 15-20 minuten zachtjes doorkoken. Tegen het einde kan naar smaak en ten behoeve van de spijsvertering ghe worden toegevoegd.
Laat de rijst voor een nog beter resultaat vóór het koken ten minste 20 minuten weken.
Dal
Dal goed afspoelen en 8 kopjes water toevoegen. Kook dit totdat alles heel zacht is: eerst één minuut op hoog vuur, vervolgens laten sudderen op laag vuur. Laat de dal koken totdat deze geheel zacht en homogeen is. U kunt de dikte naar wens aanpassen door meer of minder water toe te voegen. Voeg pas aan het eind naar smaak zout toe.
Kruiden: zorg dat de kruiden die u wilt gebruiken klaarstaan naast het fornuis. Verhit ghee (1 theelepel per persoon) in een pan met geelwortel, fenegriek, komijn, koriander, venkelzaad, zwarte peper en fijngehakte verse gember. Voeg alles toe aan de gekookte dal.
Voeg vóór het serveren verse korianderblaadjes toe.
Tomatensaus
Sauteer korianderzaad in ghee (1 theelepel per persoon). Voeg ontvelde en ontpitte tomaten toe. Voor een zoetere smaak kunnen de tomaten worden gemengd met pompoen of wortel. Kook het geheel en meng het in een keukenmachine. Als de tomaten met pitjes en vel zijn gekookt, zeef dan het mengsel. Voeg vóór het serveren verse basilicum toe.
Deze saus kan worden geserveerd met gemengde gekookte groenten, zoals aubergine, pompoen of butternut pompoen.
Dessert van peer en mango
Peren pocheren, de mango’s samen met verse vanille koken. Beiden mengen of naar smaak kort in de mixer pureren.
Recept: Maharishi Ayurveda Gesundheitszentrum Seelisberg