Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Vata-type

Vata-type

Snel en flexibel

Bent u als Vata-type ook zo iemand die graag actief is? Geen wonder, want Vata staat voor beweging – op lichamelijk en geestelijk vlak. Vata-types worden daarom vaak door anderen bewonderd om hun ideeën, welbespraaktheid, creativiteit en ongedwongenheid. Mensen met een Vata-constitutie praten graag, snel en veel en hebben – voor zover Vata in balans is – een goede antenne voor de juiste woorden.

Lichaamsbouw – tenger en slank

Passend bij hun indeling in de elementen lucht en ether, zijn Vata-types meestal tenger gebouwd en licht. Ze kunnen heel lang en slank zijn, maar ook klein en sierlijk. Ze hebben vaak fijne gelaatstrekken, kleine levendige ogen en dunne lippen. De bloedvaten en pezen kunnen duidelijk zichtbaar zijn, vooral op de handen.

Huid en haar – fijn en droog

Vata-types hebben snel last van een droge huid die een rijke verzorging nodig heeft. Het haar is vrij dun en droog.

Stofwisseling en spijsvertering

Vata-types hebben meestal een variabele agni (spijsverteringsvuur, zie de belangrijke productaanwijzingen). Hun eetlust schommelt dan ook. Anderen zijn vaak jaloers op het feit dat ze nauwelijks aankomen, zelfs als ze meer eten. Mensen met een uitgesproken Vata-dosha kunnen last krijgen van een opgeblazen gevoel als ze te veel water drinken of stress ervaren.

Liefhebber van warmte en zachte klanken

Vata-types hebben een sterke gehoor- en tastzin. Daarom reageren ze gevoelig op harde geluiden en lawaai in hun omgeving. Omdat ze het snel koud hebben, zijn Vata-types dol op warmte. Dit geldt zowel voor warme zomerdagen als voor warme maaltijden en warme dranken.

Vitale geest – enthousiast en actief

Vata-types hebben meestal een alerte geest, ze zijn snel van begrip en enthousiast. Ze leren heel snel en hebben een uitstekend kortetermijngeheugen, terwijl dingen die verder in het verleden liggen snel worden vergeten. Tegelijkertijd geeft Vata hen een hoge mate aan flexibiliteit, enthousiasme, gevoeligheid en veel fantasie.

Beroepen waarin Vata-types hun talenten kunnen inzetten

Met hun vindingrijkheid, creativiteit en behendigheid zijn Vata-types voorbestemd voor artistieke, wetenschappelijke of creatieve beroepen. Ze zijn ook bijzonder geschikt voor beroepen waarin ze hun welbespraaktheid kunnen inzetten, bijvoorbeeld als journalist of tolk.

Mogelijke nadelen bij een teveel aan Vata

Een teveel aan Vata kan leiden tot angstgevoelens, nervositeit en rusteloosheid, waardoor het Vata-type 's avonds moeilijk in slaap valt of zich overdag niet goed kan concentreren. Vata-types zijn niet heel stressbestendig en kunnen hier minder goed mee omgaan.

Als bewegingselement staat Vata in verbinding met ons zenuwstelsel, onze ademhaling, de bloedsomloop, onze spieren en gewrichten en de afvoer. Op lichamelijk vlak kan een teveel aan Vata daarom tot uiting komen in hoofd- of rugpijn, rusteloosheid of verstopping. Koude handen en voeten wijzen ook op een Vata-storing.

Tipps für den Vata-Typ

Iets goeds doen voor uzelf – 10 ayurveda-tips voor het Vata-type

  1. Voeding: mensen met een hoge Vata moeten regelmatig kleinere maaltijden eten.
  2. De juiste gerechten: voor Vata-types zijn warme, goed gekookte, voedzame gerechten ideaal. Ghee is ook goed voor hen.
  3. De juiste specerijen: bij het kruiden van hun voedsel moeten Vata-types speciale aandacht besteden aan de smaken zoet, zuur en zout. Ideale specerijen zijn bijv. anijs, asafoetida, basilicum, fenegriekzaad, venkel, verse gember, kardemom, komijn, kruidnagel, mosterdzaad, zoethout en kaneel, evenals Vata-Churna.
  4. Warmte: als bad, drank of voedsel; Vata-types vinden warmte heerlijk.
  5. Geuren: zoete, zware en zure geuren zwakken een teveel aan Vata af. Aromaoliën met rozenolie, basilicum, geranium, kaneel, citroen, sinaasappel, lavendel, melisse en ylang-ylang zijn uiterst geschikt voor in huis.
  6. Kleuren: warme, rustige, zachte en lichte kleuren ondersteunen de dosha-balans van Vata-types. Denk bijvoorbeeld aan groen, beige en lichtroze.
  7. Oliemassages: mensen met een uitgesproken Vata-dosha reageren bijzonder goed op regelmatige oliemassages (abhyanga) met warme sesamolie of Vata Massageolie.
  8. Zachte klanken: Vata-types kunnen perfect ontspannen bij Gandharva-muziek.
  9. Dagelijks ritme: voor Vata-types is een regelmatige dagelijkse routine heel belangrijk, d.w.z. 's ochtends vroeg opstaan, yoga, pranayama (yoga-ademhalingsoefeningen) meditatie, regelmatige maaltijden en op tijd naar bed gaan (vóór 22:00 uur).
  10. Vrije tijd: na een winterse wandeling in de kou zorgen stoombaden of een warm bad voor een goed evenwicht. Ook in hun vrije tijd moeten Vata-types letten op voldoende rust en overprikkeling vermijden.

Meer aanbevelingen voor een op het dosha-type afgestemde voeding vindt u in onze blog “Ayurvedische voedingstips“.

Literatuurbronnen

Schrott, Ernst; Schachinger, Wolfgang: Ayurveda. Grundlagen und Anwendungen. 3e druk 2016, Trias-Verlag
Bauhofer, Ulrich: Mehr Energie. Wie wir in Balance leben. 2020, Südwest-Verlag