Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Ayurvedische voedingssupplementen

Ayurvedische voedingssupplementen

Waarom deze zo belangrijk zijn.

Ons lichaam is een bijzondere schepping van de natuur. In miljoenen jaren is een lichamelijk organisme ontwikkeld waarvan de schoonheid en perfectie nauwelijks te overtreffen zijn. Het houdt zichzelf voortdurend in evenwicht en is in staat om zich aan externe invloeden aan te passen en zichzelf te herstellen. Volgens de ayurvedische overleveringen kunnen mensen 115 jaar en langer leven – gelukkig en gezond.

Stress, milieuvervuiling en de consumptie van sterk bewerkte levensmiddelen nemen toe. Deze invloeden kunnen te veel eisen van het zichzelf herstellende vermogen van het lichaam.

De ayurvedische opvatting van gezondheid en de uitgangspunten betreffende levensverwachting en kwaliteit van leven die voortkomen uit de ayurveda, zijn lang geleden ontstaan. De totale som van de stressoren was beperkter en anders dan nu, de voeding was puur natuurlijk en lichaam, geest en psyche hadden minder te kampen met problemen, stress of vreemde stoffen. Tegenwoordig worden volgens ayurvedische inzichten te hoge eisen gesteld aan de beperkte capaciteiten van het lichaam om stress en schadelijke invloeden te weren, bijvoorbeeld door het snelle leeftempo, overbelasting, industriële levensmiddelen zonder vitale stoffen, gebrek aan beweging en milieuvervuiling. De conclusie van de ayurveda, die teruggaat tot de tijd van de vedische cultuur van India: We raken sneller uit balans en verouderen vroegtijdig.

Vrije radicalen – agressieve chaoten in het moleculaire systeem

De vele stressoren zorgen ervoor dat onze lichaamseigen afweersystemen continu bezig zijn en leiden tot de vorming van vrije zuurstofradicalen. Vrije radicalen zijn een ‘scherp wapen’ van het immuunsysteem, die zeer effectief zijn in het bestrijden van indringers. Als er echter te veel van zijn en ze niet onder controle kunnen worden gehouden door de stoffen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn ze zeer schadelijk. Celstructuren worden door vrije radicalen onherstelbaar veranderd en beschadigd. Volgens de medische en wetenschappelijke kennis leveren vrije radicalen een aanzienlijke bijdrage aan het verouderingsproces en zijn ze medeverantwoordelijk voor veel voorkomende ziekten.

Gezonde voeding – plus antioxidanten

Ons lichaam is met speciale enzymen, zogeheten ‘radicaalvangers’, in feite goed uitgerust om zich te beschermen tegen de vernietigingsdrang van vrije radicalen en deze onschadelijk te maken. Bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen, vitale stoffen die antioxidanten worden genoemd, beantwoorden eveneens aan dit doel en zijn daarom van levensbelang. Antioxidanten, bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E of seleen, ontlasten en versterken het herstellende vermogen van het lichaam. Ze worden opgenomen met de voeding – in het bijzonder vers fruit en verse groenten bevatten er relatief veel van – en ondersteunen het lichaam in zekere zin van buitenaf bij het vangen van radicalen. Dit neemt niet weg dat de belasting van het lichaam sterk is toegenomen, bijvoorbeeld door stress en milieuvervuiling. Het wordt aanbevolen om in het menu regelmatige consumptie van voedingssupplementen op te nemen die rijk zijn aan antioxidanten en goed zijn voor de gezondheid.