Ingrediënten voor 4 personen
- 4 venkelknollen
- 2 liter water
- sap van ½ citroen
- 1 tl olijfolie
- 1 tl ghee
- ½ tl venkelzaad
- ¼ tl zwarte peper
- 3 mespuntjes nootmuskaat
- 3 mespuntjes asafoetidapoeder
Venkel op zijn Italiaans
Hoe kan men de dosha's bij stress beter en aangenamer in hun natuurlijke balans terugbrengen dan met een lekkere maaltijd? Bijvoorbeeld met venkel, licht bereid, Italiaans geïnspireerd en vervolmaakt door de bekende ayurvedische kok Frank Lotz. Het smaakt bijvoorbeeld heerlijk met rijst, aardappelpuree of linzendal en werkt harmoniserend op alle drie de dosha's. En om te voorkomen dat het koken ook stress veroorzaakt, is het recept heel makkelijk te bereiden.
Bereiding
De venkel wassen, de twee buitenste bladeren verwijderen en het groen afsnijden. Knollen in vieren delen. Het verse venkelgroen klein hakken en mee laten koken. Een pan met water aan de kook brengen. Temperatuur naar beneden draaien, 1 tl olie, zout en het citroensap toevoegen. De venkel met een schuimspaan in het hete water doen en op een gemiddelde temperatuur in ca. 20 minuten gaar laten koken.
Een tl olie en 1 tl ghee in een diepe pan doen en de gemalen specerijen daarin aanfruiten. De venkelknollen met de schuimspaan uit het water halen en nog drie tot vijf minuten in de pan mee laten smoren en op smaak brengen met zout en peper. Klaar! Deze groente past heel goed bij aardappelpuree, ayurvedisch gebakken aardappelen, rijst, linzen dal en chutneys en allerlei soorten pasta.
Tip: Het kookwater vormt een ideale basis voor een soep of een bechamelsaus, die uitstekend bij de venkel past.
Tip: Dit recept kunt u ook gebruiken om bloemkool, wortels, broccoli en spinazie klaar te maken.