Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Voedingstips voor uw dosha-type

Hoe kunnen we met behulp van ayurveda van elke maaltijd volledig genieten, ons er goed en tevreden bij voelen, en juist daardoor ons normale gewicht bereiken? Volgens de ayurveda ligt de sleutel hiervoor in de keuze van de juiste voeding en specerijen. Hier geven wij u de belangrijkste aanbevelingen voor de verschillende dosha-types.

YouTube Webinar: De passende voeding voor ieder dosha-type

In onze klantenbrochure „Met ayurveda naar een tevreden gewicht“ vindt u de beste ayurvedische tips en strategieën voor een gezonde voeding. Normale voedingstips zijn vaak heel universeel, maar volgens de ayurveda is de optimale keuze van het eten afhankelijk van uw individuele dosha-type. Als u uw dosha-type nog niet kent, kunt u het in onze dosha-test bepalen. Met wat basiskennis kunt u de balans van uw dosha's ondersteunen, wat volgens de ayurveda de basis vormt voor gezondheid en u goed voelen.

Met de juiste voeding naar uw persoonlijke dosha-balans

Volgens de ayurvedische voedingsleer zorgen de tegengestelde eigenschappen van voedingsmiddelen (zwaar, licht, olie-achtig, droog, koud, warm) ervoor dat de dosha's in balans komen. De eigenschappen zwaar, olieachtig en warm brengen bijv. Vata in balans: zwaar, olieachtig en koud Pitta: licht, droog en warm Kapha. Dit kan u al helpen om de samenstelling van uw dagelijkse menu te vergemakkelijken. Om de dosha's in balans te brengen moeten alle zes de smaken (zoet, zuur, scherp, zout, bitter, wrang) in elke maaltijd aanwezig zijn, of in ieder geval deel uitmaken van het dagelijkse voedingsplan.

In het algemeen beveelt de ayurveda vegetarische voeding aan. Dierlijk eiwit dient daarom zo min mogelijk te worden gegeten en vooral 's avonds te worden gemeden, want het is zwaar te verteren. Granen en peulvruchten zijn een goede bron van plantaardig eiwit.

Kies de levensmiddelen die ondersteunend zijn voor uw constitutie-type. Bent u een gemengd dosha-type? Geef dan de voorkeur aan levensmiddelen die de meest dominante dosha ondersteunen. Stel uw menu samen op een ontspannen manier. Eet met plezier en een goed gevoel.

Verdere algemene adviezen voor ayurvedische voeding vindt u hier.

Hier willen wij u enkele voedingstips voor de verschillende dosha's voorstellen:

Voedingstips voor uw dosha-type (pdf)