Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Pitta-type

Pitta-type

“Ms. & Mr. Perfect”

Met hun atletische bouw en hun uitstraling kunnen Pitta-types rekenen op bewonderende blikken. De vurige Pitta geeft ze veel temperament en een goede spijsvertering. Pitta-types hebben veel potentie, zijn sterk en hebben vaak een leidinggevende functie. Toch (of juist daarom) moeten ze goed voor zichzelf zorgen ...

Atletische lichaamsbouw

Pitta-types hebben meestal een atletisch tot gespierd lichaam en zijn van gemiddelde lengte. Ze hebben vaak markante gelaatstrekken met een hoog voorhoofd en stralende, sprankelende ogen.

Rozige teint en roodblond haar

Doorgaans hebben Pitta-types fijn blond of rood haar dat vroeg grijs kan worden. De huid is meestal goed doorbloed, waardoor Pitta-types een rozige teint hebben. Verder wordt de huid gekenmerkt door zomersproeten en is ze licht en dus gevoelig. Door hun hoge mate aan vuur zweten Pitta-types snel.

Stofwisseling en spijsvertering – hier is Pitta in zijn element

Pitta is verantwoordelijk voor de spijsvertering en stofwisseling. Daarom profiteren Pitta-types meestal van een sterke agni (zie de belangrijke productaanwijzingen). Ze eten graag en veel en verdragen doorgaans elk soort voedsel. Anderen verbazen zich soms als ze kort na een maaltijd alweer trek krijgen. Omgekeerd reageren ze snel geïrriteerd als ze niet op tijd kunnen eten of zelfs een maaltijd moeten overslaan. Voor dit ayurveda-type zijn vaste etenstijden heel belangrijk.

Heldere ogen en scherpe blik

Het zicht is het belangrijkste zintuig voor Pitta-types. Hun heldere ogen en scherpe blik vallen vaak op.

Precies, temperamentvol en gesteld op vrijheid

Pitta-dominante mensen zijn enerzijds emotioneel en temperamentvol, anderzijds heel georganiseerd, netjes en gestructureerd. Tegelijkertijd zijn ze ambitieus en besluitvaardig. In gesprekken komen ze het liefst snel ter zake. Hun precieze bewoordingen en uitstraling maken van Pitta-types bijzonder goede sprekers. Mensen met een uitgesproken Pitta-dosha zijn heel zelfstandig, maar hebben tegelijkertijd veel behoefte aan vrijheid.

Beroepen waarin Pitta-types hun talenten kunnen inzetten

Pitta-types hebben veel uitstraling en zijn zelfstandig, waar ze dankzij hun ambitie gebruik van weten te maken. Daarom zijn Pitta-types vaak werkzaam als zelfstandige, in de politiek of in leidinggevende functies. Ze profiteren ook van hun organisatietalent, hun analytische vaardigheden en hun besluitvaardigheid.

Mogelijke nadelen bij een teveel aan Pitta

Als Pitta te veel de overhand krijgt, kan georganiseerdheid omslaan in perfectionisme en betweterigheid. Ongeduldigheid, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen zijn ook typische tekenen van een teveel aan Pitta. In tegenstelling tot mensen bij wie Vata domineert, valt het Pitta-type snel in slaap, maar wordt 's nachts vaker wakker en kan dan soms niet meer slapen. Op lichamelijk vlak kan een Pitta-storing zich uiten in huiduitslag en ontstekingen.

Door hun georganiseerdheid en hoge eisen hebben Pitta-types de neiging om te veel hooi op hun vork te nemen. Daarom is het des te belangrijker voor hen om hun energiereserves goed in de gaten te houden en te letten op een goede balans.

Tips voor het Pitta-type

Iets goeds doen voor uzelf – 10 ayurveda-tips voor het Pitta-type

  1. Voeding: mensen met een hoge Pitta moeten zoveel mogelijk vaste etenstijden aanhouden.
  2. De juiste gerechten: voor Pitta-types zijn goed gekookte, verkoelende gerechten ideaal. Ook ghee ondersteunt hun dosha-balans.
  3. De juiste specerijen: bij het kruiden van hun voedsel moeten Pitta-types speciale aandacht besteden aan de smaken zoet, bitter en wrang. Ideaal zijn milde specerijen zoals venkel, koriander, kardemom, komijn, kurkuma, kruidnagel, saffraan en kaneel, evenals Pitta-Churna.
  4. Drinken: om hun vurige Pitta in balans te brengen, moeten Pitta-types altijd voldoende water drinken, bij voorkeur op kamertemperatuur en niet koud. Pitta-thee koelt van binnenuit.
  5. Warmte: als vurig Pitta-type moet u overmatige hitte vermijden en in de zomer liever in de schaduw blijven. Krijgt u het toch te warm, dan zorgt lauwwarm water (als bad of drank) voor de nodige verkoeling.
  6. Geuren: zoete en koele geuren zwakken een teveel aan Pitta af. Aromaoliën met rozenolie, munt en sandelhout zijn uiterst geschikt voor in huis.
  7. Kleuren: koele, lichte, rustige, zachte en aardse kleuren ondersteunen de dosha-balans van Pitta-types bijzonder goed. Denk bijvoorbeeld aan blauw, grijs en wit.
  8. Oliemassages: mensen met een uitgesproken Pitta-dosha reageren heel goed op regelmatige oliemassages met warme kokosolie of Pitta Massageolie.
  9. Dagelijks ritme: voor Pitta-types is het vooral belangrijk om op tijd naar bed te gaan (vóór 22:00 uur) en een goede balans tussen werk en privéleven te bewaren. Yoga, pranayama (yoga-ademhalingsoefeningen) en meditatie helpen hierbij.
  10. Vrije tijd: wandelingen in het bos of langs rivieren of meren, maar ook licht, leuk vermaak doen Pitta-types goed. Op het werk of in de vrije tijd: bij alles wat Pitta-types doen, moeten ze ervoor zorgen dat ze regelmatig ontspannen.

Meer aanbevelingen voor een op het dosha-type afgestemde voeding vindt u in onze blog “Ayurvedische voedingstips”.

Literatuurbronnen

Schrott, Ernst; Schachinger, Wolfgang: Ayurveda. Grundlagen und Anwendungen. 3e druk 2016, Trias-Verlag
Bauhofer, Ulrich: Mehr Energie. Wie wir in Balance leben. 2020, Südwest-Verlag