Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
YouTube Webinar: Probiotica in Ayurveda

Probiotische lassi – ayurvedische fitnessdrank voor de darmen

Binnen ayurveda gelden onze darmen als een belangrijke basis voor gezondheid en welzijn. Inmiddels zijn er steeds meer wetenschappelijke studies die dit onderbouwen en dringt het idee ook langzaam maar zeker door tot de academische geneeskunde.

We kunnen onze darmen ondersteunen met probiotische voedingsmiddelen, die een schat aan waardevolle bacteriën bevatten en een bijdrage leveren aan het herstel en behoud van een gezonde darmflora.

In deze bijdrage ontdekt u

 • waarom de darmen zo belangrijk zijn voor onze gezondheid,
 • wat lassi als ayurvedisch probioticum zo waardevol maakt,
 • hoe u eenvoudig zelf uw eigen lassi kunt bereiden, en
 • waar u daarbij op moet letten.

De darmen als de wortels van ons lichaam

Ayurvedische experts als vaidya Saurabh Sharma vergelijken de darmen graag met de wortels van een boom: “Voor een sterke boom is het belangrijk de wortels van mest en voedingsstoffen te voorzien.”

En eigenlijk geldt voor ons hetzelfde: zijn onze darmen gezond en onze spijsvertering in orde, kunnen we onze voeding goed verwerken en alle voedingsstoffen uit de darmen opnemen, zodat ons hele lichaam optimaal wordt gevoed en versterkt.

Vaidya Sharma zegt hierover: “De gezondheid van maag en darmen is als de motor van het lichaam. Als de motor goed werkt, werkt het hele systeem goed.”

Een gezond en volwaardig voedingspatroon is ontzettend belangrijk. Maar als er iets scheelt aan onze spijsvertering, zal al het goeds wat we eten niet optimaal worden benut.

Hoe goed ons lichaam onze voeding verwerkt en opneemt, hangt in hoge mate af van onze spijsverteringskracht (agni). Hoe sterker onze agni (zie de belangrijke aanwijzingen), hoe beter alles wordt opgenomen en hoe minder afvalproducten er worden gevormd. Bij een goede spijsvertering ontstaat ojas, het laatste en fijnste van de zeven dhatu’s (weefsels), dat nauw verband houdt met onze levensenergie en ons van binnenuit laat stralen.

“Ayurveda beschouwt onze darmen als de wortels van ons lichaam.”

Vaidya Saurabh Sharma

De spijsverteringskracht (agni) versterken

Vanuit ayurvedisch oogpunt kunnen we ons spijsverteringsvuur (agni) versterken door

 • in onze voeding rekening te houden met ons dosha-type
 • onze voeding af te stemmen op het jaargetijde
 • op het juiste moment en in alle rust te eten, onze maaltijden af te stemmen op de ayurvedische dagelijkse routine, en pas weer te eten zodra de vorige maaltijd volledig is verteerd en we voelen dat we trek hebben
 • ons lichaam te voorzien van volwaardige, verse, probiotische en basische voedingsmiddelen
 • onze voeding te verrijken met kruiden en supplementen die de spijsvertering en stofwisseling bevorderen
 • stress en overprikkeling te vermijden, positief te blijven en te zorgen voor een goede balans tussen werk en privéleven

Ayurvedische dagelijkse routine

Probiotica – Het levende voordeel voor de darmen

Probiotische voedingsmiddelen bevatten levende micro-organismen die het bacteriële evenwicht in onze darmen ondersteunen. Wanneer we dit soort voedingsmiddelen eten, versterken we automatisch het microbioom in onze darmen, dat belangrijk is voor onze gezondheid en spijsvertering. Waarom dit zo belangrijk is en hoe we er zo goed mogelijk voor kunnen zorgen, vertelden we u al in een eerdere blogpost in samenwerking met de Amerikaanse dr. Keith Wallace.

Lassi – bewezen behoedzame boost voor de darmen

Ayurveda kent probiotica in de vorm van zogenaamde ‘asava’s’ en ‘arishta’s’. Een van de beste ayurvedische probiotica – en ook nog eens de makkelijkste – is echter lassi, ook wel takra genoemd. Lassi reinigt de darmen en bevordert de spijsvertering. De drank is overal in India bekend en geliefd, en bevat – als deze volgens de ayurvedische regels wordt bereid – waardevolle micro-organismen die op behoedzame wijze onze spijsvertering ondersteunen en onze spijsverteringskracht versterken. Lassi is heel eenvoudig thuis te maken en geschikt voor alle dosha-types. Het is dus zeker de moeite waard regelmatig lassi te drinken.

Lassi wordt in het bijzonder aanbevolen voor mensen die dikwijls last hebben van winderigheid of verstopping, of een onaangenaam opgeblazen gevoel na de maaltijd. Ook mensen met een verminderde eetlust en een zwak spijsverteringsvuur zouden lassi absoluut eens moeten proberen.

Probiotisches Lassi - Ayurvedische fitnessdrank voor de darmen

Volkomen verschillend: lassi & yoghurt

Lassi heeft daarentegen een verkoelend effect. De drank opent de fijne lichaamskanalen en versterkt onze spijsverteringskracht. Wie regelmatig lassi drinkt, zal aan den lijve ervaren welke uitwerking dat heeft: we slapen beter, voelen ons energieker en enthousiaster.

Het verschil zit hem in het bereidingsproces. Binnen ayurveda wordt gesproken van ‘sanskaro hi gunantardhanam’. Dit betekent dat de eigenschappen van voedingsmiddelen onder invloed van specifieke verwerkingsprocessen veranderen. En dat is precies wat er gebeurt als we lassi volgens de traditionele ayurvedische regels uit yoghurt bereiden.

yoghurt lassi
licht verwarmend verkoelend
eerder moeilijk te verteren ondersteunt de spijsvertering
blokkeert onze fijne lichaamskanalen (srota’s) opent de fijne lichaamskanalen (srota’s)
kan leiden tot vermoeidheid en uitputting verfrist en geeft energie

Traditioneel basisrecept voor probiotische lassi

Om uw eigen verse ayurvedische lassi te bereiden heeft u nodig:

 • 1 deel verse yoghurt
 • 4 delen lauwwarm water

Klop de beide ingrediënten met een mixer of garde goed door elkaar tot het mengsel mooi schuimt.

Schep nu de bovenste schuimlaag eraf en filter de rest. Het beste kunt u hiervoor een schone katoenen doek gebruiken, maar een fijne zeef werkt in principe ook. Voeg tot slot specerijen, zoals onze Vata-Churna, toe.

En klaar is uw probiotische lassi!

We verwijderen het schuim omdat het vrij vet is. Zo wordt de lassi lichter en daarmee ook beter verteerbaar.

Dit is eveneens de reden dat we de lassi filteren. Het zorgt er bovendien voor dat de lassi de consistentie krijgt die in de oorspronkelijke recepturen staat beschreven.

Tien tips voor een perfecte lassi

We hebben een lijstje met tien handige tips samengesteld om u te helpen zo optimaal mogelijk van uw lassi te profiteren.

 1. De keuze van de yoghurt
  De beste basis voor uw ayurvedische lassi is een probiotische biologische yoghurt.
 1. Hoe verser, hoe beter
  De eigenschappen van yoghurt veranderen na verloop van tijd. Gebruik daarom liefst zo vers mogelijke yoghurt. Wie zelf yoghurt maakt met behulp van een yoghurtmaker en probiotische yoghurtculturen, heeft het goed voor elkaar. Verser kan niet! Eenmaal bereid kan de yoghurt 1-2 dagen worden bewaard en voor de lassi worden gebruikt.
 2. De ideale verhouding
  In de literatuur – en ook op onze website – zult u recepten vinden waarin yoghurt en water in verschillende verhoudingen worden gebruikt. Volgens ‘Bhavprakash Nighantu’ is een verhouding van 1:4 optimaal, aangezien dit de lassi verdunt en zeer licht verteerbaar maakt, zonder de agni nadelig te beïnvloeden.
yoghurtmaker
 1. De optimale temperatuur
  Let erop dat u voor het bereiden van uw lassi altijd lauwwarm water gebruikt! En denk er ook goed aan dat yoghurt volgens ayurveda beter niet bij het koken van maaltijden kan worden gebruikt.
 2. Het juiste moment
  Het beste is lassi regelmatig – liefst elke dag – te drinken. Doe dit bij voorkeur overdag, en niet in de avond.
 3. Vers bereid
  Het meeste profijt heeft u van uw lassi als u deze direct voor het drinken bereidt. Mocht dit om praktische redenen niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld omdat u onderweg bent, probeer de lassi dan liefst wel binnen 2-3 uur na het bereiden te drinken.
 4. Vata-Churna - authentieke aanvulling voor uw lassi
  Door een ½ theelepel biologische Vata-Churna aan uw glas lassi toe te voegen, maakt u uw probiotische drank nog waardevoller.
 5. Meer variatie
  U kunt uiteraard ook andere kruiden en specerijen toevoegen aan uw lassi. Denk bijvoorbeeld, afhankelijk van uw dosha-type, agni en smaak, aan wat geraspte gember, komijnpoeder, kardemom, wat Himalayazout of ayurvedisch steenzout.
 6. Plantaardige melkvervangers
  Intussen zijn er ook heerlijke veganistische lassirecepten te vinden..
  Vanuit ayurvedisch oogpunt hebben lassi’s op basis van amandel-, rijst- of sojamelk andere eigenschappen en leveren ze niet dezelfde voordelen als een met yoghurt bereide lassi. Ze zijn echter wel bevorderlijk voor de spijsvertering en daarmee een gezond alternatief.
 7. Lassi en supplementen
  Lassi wordt eveneens aanbevolen bij de inname van bepaalde voedingssupplementen, zoals Digest Speciaal.

We wensen u veel plezier bij het uitproberen en alle goeds voor uw (darm)gezondheid.
Het Maharishi Ayurveda-team

Hartelijk dank aan onze experts dr. Richa Shrivastava en vaidya Saurabh Sharma voor hun deskundige ondersteuning!