Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Aromatische geschenken van de natuur – de kracht van geuren

De sleutel tot onze gezondheid ligt volgens Maharishi Ayurveda in de drie dosha's Vata, Pitta en Kapha. Wanneer deze in hun natuurlijke en individuele balans zijn, voelen we ons goed, sterk en kerngezond*. Wanneer de dosha's echter uit hun evenwicht raken, kent Maharishi Ayurveda verschillende behandelingen om ze weer in evenwicht te brengen.

Sommige van deze behandelingen maken direct gebruik van onze vijf zintuigen, bijvoorbeeld de muziek- en klanktherapie (gehoor), massages en abhyanga (tastzin), kleur- en lichttherapie (gezichtsvermogen) of de ayurvedische voedingsleer (smaakzin). Volgens ayurveda kunnen we de dosha's ook via de reukzin weer in balans brengen. Met de ongelooflijke energie van geuren.

Waarom hebben geuren zo'n sterke werking?

Wist u dat de reukzin een van de oudste zintuigen is in de ontwikkelingsgeschiedenis van de gewervelde dieren? Bij elke ademhaling ruiken we. In de slijmvliezen van onze neus bevinden zich ca. 10 miljoen reukzenuwen!

Wanneer we voor het eerst een ruimte binnengaan of een onbekende persoon ontmoeten, wordt onze eerste indruk meestal bepaald door onze reukzin. Veel mensen zeggen onbewust: „Ik kan hem of haar niet luchten“. Ook onze herinnering en onze emoties zijn nauw verbonden met geuren. Een geur kan ons plotseling terugvoeren naar een allang vergeten situatie van lang geleden waarin we de geur voor het eerst hebben waargenomen.

Om te zien, horen, voelen en proeven moeten onze indrukken eerst in de cerebrale cortex van de hersenen worden verwerkt en beoordeeld. Geuren daarentegen komen via de zogenoemde reukkolf direct in het limbische systeem van de hersenen, dat ook de controle van emoties, het geheugen en motivatie beïnvloedt. Voordat we een geur dus bewust waarnemen, zijn we er op een onbewust niveau al mee in aanraking geweest. Het limbische systeem in de hersenen is ook verantwoordelijk voor het vrijkomen van endorfines, de eigen ’gelukshormonen’ van het lichaam. Daarom kunnen geuren deze neurotransmitters vrijmaken en gevoelens van ontspanning, welbevinden en geluk oproepen.

Hoe maakt ayurveda gebruik van de kracht van geuren?

In ayurveda worden veel verschillende stoffen als aroma's gebruikt. Etherische oliën, de essences, ook wel ’levenskracht’ of de ’ziel’ van de planten genoemd, bevinden zich in de bloesem, vruchten, bladeren, stammen, zaden, wortels of schors van de planten. Elke geur heeft zijn eigen uitwerking op de dosha's. Voor Maharishi Ayurveda hebben ervaren vaidya's (ayurvedische geleerden) op basis van de authentieke teksten exclusieve geurencombinaties samengesteld die effectief en  gemakkelijk in gebruik zijn.

Voor Vata aromaolie worden zoete, zware en zure aroma's gebruikt, zoals onder meer sinaasappel, geranium, basilicum. Deze kunnen helpen om een verhoogde Vata-dosha te kalmeren.

De Pitta-dosha wordt gekalmeerd door koelende, zoete aroma's zoals bijv. sandelhout, ylang-ylang en lavendel. Daarom is de Pitta aromaolie zeer geschikt bij een prikkelbare stemming en op warme zomerdagen. Onze Pitta Aromaolie bestaat grotendeels uit de zeer kostbare sandelhoutolie van hoge en exclusieve kwaliteit (Santalum Album).

Het Kapha-type wordt gestimuleerd door pittige, scherpe, bittere en verwarmende geuren zoals rozemarijn, eucalyptus, kamfer en wierook. Kapha aromaolie wordt daarom in het bijzonder aanbevolen in de lente en voor mensen met een overheersende Kapha..

Nidra aromaolie is uitstekend geschikt als voorbereiding voor een ontspannende en verkwikkende nachtrust en bevat o.a. bergamot, marjolein, lavendel.

Jeneverbes, mirre, pepermunt: Deze etherische oliën vormen o.a. de evenwichtige samenstelling van de Meda aromaolie. Ideaal in combinatie met Meda-voedingssupplementen. Bij veel mensen in onze welvaartsmaatschappij is de Meda-dhatu (het vetweefsel) te sterk ontwikkeld. Meda-producten kunnen de dhatu harmoniseren.

Ook de Maharishi Ayurveda massage- en haaroliën voor Vata, Pitta en Kapha bevatten zorgvuldig geselecteerde oliën waarvan de heerlijk frisse aroma's al tijdens de lichaams- of hoofdmassage zeer harmoniserend werken op de dosha. Bijvoorbeeld Vata massageolie met citroen en Pitta massageolie met sandelhout.

Bij de ayurvedische aromatherapie is het belangrijk dat alleen hoogwaardige etherische oliën worden gebruikt.

Wat zijn kwalitatief hoogwaardige geuroliën?

De beste kwaliteit en het meest effectieve aroma hebben etherische oliën die 100% natuurlijk en zuiver zijn, uit biologisch geteelde of wilde planten en op zorgvuldige wijze geproduceerd zonder gebruik van chemische producten en die geen synthetische toevoegingen bevatten. Deze criteria worden bij de vervaardiging van onze Maharishi Ayurveda producten strikt nageleefd.

Hoogwaardige etherische oliën moeten koud geperst en op behoedzame wijze gedistilleerd zijn. Hierdoor blijft het grootste deel van de werkzame bestanddelen die zich in de oliën bevinden, behouden. De productiekosten zijn navenant hoog: Om slechts één kilogram etherische olie te verkrijgen, is gemiddeld 70 kilo plantaardig materiaal nodig! Voor de productie van een kilogram lavendelolie is zelfs 160 kilogram vereist en voor een kilogram rozenolie is de onvoorstelbare hoeveelheid van 4.000 kilogram rozenblaadjes nodig.

Hoe kunt u aroma-oliën het beste gebruiken?

Goede oliën moeten in donkere flesjes, uit de zon en op een koele plaats worden bewaard. De meest effectieve manier om etherische oliën te gebruiken is door middel  van een ‘aroma micro-verstuiver’ die in korte tijd de etherische oliën omzet in miljoenen kleine geïoniseerde geurdeeltjes. Hierdoor condenseren de oliën niet en vullen ze de hele ruimte langdurig met een heerlijke geur.

Gemengd met een basisolie, bijvoorbeeld amandel- of jojoba-olie, kunt u uw aroma-olie natuurlijk ook als parfum voor overdag gebruiken.

Pure wellness met ayurvedische aromaoliën

Veel klanten laten ons weten dat ze op reis altijd een flesje Vata-Aromaolie meenemen. 's Avonds een paar druppels op een zakdoekje doen en op het hoofdkussen leggen, zodat de aroma's op deze wijze de verhoogde Vata-dosha verlichten. Probeert u het ook eens uit.

Verwen uzelf 's avonds met een ontspannend warm bad met een paar druppels Nidra-aromaolie in het water als voorbereiding op een verkwikkende nachtrust, intussen luisterend naar de weldadige klanken van Maharishi Gandharva- vedamuziek. Pure wellness!


* Wanneer ayurveda nieuw voor u is en u meer over de drie dosha's wilt weten, dan raden wij u aan het artikel „Wat u over Vata, Pitta, Kapha moet weten“.