Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Seizoenen in Ayurveda

 

Seizoenen (in Ayurveda)

Ayurveda, de eeuwenoude ‘wetenschap van een lang leven’, maakt het u gemakkelijk een goede gezondheid te handhaven en eventueel te verbeteren. Zij brengt de vele duizenden factoren die onze gezondheid beïnvloeden terug tot drie grondbeginselen. Deze principes zijn in de gehele natuur werkzaam en bevinden zich ook in ons lichaam en in onze geest. In het Sanskriet worden deze principes ‘dosha’s’ genoemd.

Zijn deze drie dosha’s – Vata, Pitta en Kapha – elk individueel in evenwicht, dan voelt u zich prettig en geniet u een uitstekende gezondheid.

Er zijn veel factoren die het evenwicht van de dosha’s beïnvloeden – bijvoorbeeld onze dagelijkse routine, onze voeding en de jaargetijden. De tips die wij hier aandragen, moeten u helpen vooral in het voorjaar uw innerlijk evenwicht te handhaven. Het gaat daarbij niet om het strikt opvolgen van de adviezen, want het uitdrukkelijk doel van ayurveda is uw welzijn te verhogen en uw gezondheid te verbeteren. Hierbij mag u ook rustig wat ‘experimenteren’.

Fit de lente door

Fit de lente door

In de ‘Charak Samhita’ het klassieke ayurvedische leerboek, wordt de invloed van de natuur in de lente als volgt beschreven: “In het voorjaar wordt door de warmte van de zon de in de winter opgehoopte Kapha in het lichaam vloeibaar gemaakt. Daardoor kunnen de spijsverteringskracht en de stofwisseling worden beïnvloed en kunnen vele klachten ontstaan”.
meer lezen

Tips voor de warme zomerdagen

Tips voor de warme zomerdagen

Wanneer in de zomer de temperatuur stijgt, neemt Pitta (= hitte) in de omgeving toe. Omdat ons lichaam de natuurlijke tendens heeft evenwicht te handhaven, vermindert het zijn inwendige agni (= vuur). Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en tot afname van de spijsverteringskracht.
meer lezen

Herfst-klaar: Jouw 3-Dagen detoxplan

Herfst-klaar: Jouw 3-Dagen detoxplan

Wanneer de herfst op de deur klopt, biedt het de perfecte gelegenheid om lichaam en geest harmonieus af te stemmen op het komende seizoen en zomerse ballast los te laten. Dit heeft niet alleen een positief effect op je fysieke gezondheid, maar bevordert ook je emotionele welzijn.
meer lezen

Zomers fris de herfst ingaan!

Zomers fris de herfst ingaan!

Bij velen is de Pitta-dosha in de zomer sterker aanwezig. Voor mensen bij wie Pitta toch al hoog is, is dit vooral in de nazomer en aan het begin van de herfst vaak duidelijk voelbaar.
meer lezen

Tips voor herfst en winter

Tips voor herfst en winter

In de winter is tengevolge van een lagere buitentemperatuur onze innerlijke agni, de spijsverteringskracht, normaal genomen sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom kunt u nu gerust iets zwaarder en overvloediger eten. Te lichte voeding kan er de oorzaak van zijn dat de sterke spijsverteringskracht ons lichaamsgewicht vermindert en Vata uit evenwicht raakt.
meer lezen