Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Natuurlijk mooi haar met ayurveda

Natuurlijk mooi haar met ayurveda

Welke vrouw droomt nu niet van sterk, vol, gezond en glanzend haar? Maar ook voor mannen is de gezondheid van hun haar van grote betekenis. Prachtig, glanzend haar is niet alleen een lust voor het oog, maar staat ook voor een goede gezondheid, draagt bij aan een positieve stemming en helpt ons zelfverzekerder te zijn.

Of het nu komt door de zon, zeewater, hormonale veranderingen of stress, ons haar heeft het in de loop der tijd zwaar te verduren. Wil je mooi en soepel haar, dan kom je met de juiste verzorging en dosha-balans al een heel eind.

We verklappen je de beste ayurvedische tips voor prachtig gezond haar, haargroei, verzorging en bescherming tegen haaruitval, en laten je zien hoe je jezelf een weldadige en effectieve ayurvedische hoofdmassage geeft.

Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over de beste kniproutine volgens de ayurvedische geschriften, welke eigenschappen er worden toegeschreven aan het haar van verschillende dosha-types en hoe je je haarverzorgingsroutine zo inricht dat deze de gezondheid van je haar optimaal ondersteunt. Gezonde en goed verzorgde haren groeien namelijk simpelweg het best.

‘Gezond en glanzend haar staat voor een goede gezondheid.’

Dr. Richa Shrivastava

Wat heeft je haar te maken met je ayurveda-type?

De kleur en structuur van ons haar worden grotendeels bepaald door de dosha’s en ons ayurveda-type. Heb je bijvoorbeeld droog haar, dan heeft het meer Vata-kwaliteit. Daarom is ons haar ook een indicatie voor onze ayurvedische constitutie. Zo staat vlammend rood haar bijvoorbeeld voor een vurig Pitta-type.

Als je je haren perfect voor de dag wilt laten komen en je je haar zo lang mogelijk mooi en glanzend wilt houden, is het slim om je haarverzorging op jouw dosha-type en de daarmee samenhangende behoeften van jouw haar af te stemmen.

De Dosha-types

Vata-type: als je haar extra bescherming en verzorging nodig heeft

Vata-types hebben fijn, droog, of soms zelfs broos haar, dat vaak golvend of gekruld is. Daarom hebben de haren en de hoofdhuid, die snel droog is, van Vata-types een bijzonder milde reiniging en een extra beschermende en voedende verzorging nodig.

Pitta-type: vlammend rood tot blond haar

Pitta-types hebben vaak fijn, minder vol blond of rossig haar. De uitgesproken Pitta-dosha kan ertoe leiden dat de haarkleur al op jonge leeftijd verandert, het haar grijs wordt en naar verhouding vroeg uitvalt. De hoofdhuid bij Pitta-types is, net zoals de overige huid, meestal goed doorbloed.

Kapha-type: perfecte basis voor leeuwenmanen

Kapha-types hebben meestal vol, sterk haar. De hoofdhuid en haren kunnen vaak wat vetter zijn.

Haren knippen: de frequentie is waar het om draait

Ayurveda raadt aan om je haren om de vijftien dagen te knippen. Misschien vind je dat vaak, maar je krijgt er geen spijt van! En dat is niet alleen om hygiënische redenen, waarnaar de oude ayurvedische geschriften verwijzen. Het knippen van alleen de haarpunten is voldoende om gespleten punten, kroezig haar, etc. tegen te gaan. Het resultaat: gezonder en steviger haar!
Als je niet om de vijftien dagen naar de kapper wilt gaan om je punten te laten bijknippen, kun je het ook zelf eens proberen als je dat aandurft. Op internet staan goede instructievideo's en tips over hoe je met standaardhulpmiddelen je eigen haar kunt knippen. Je hebt alleen moed nodig!

Hoofdmassage met olie: verwenmoment voor haren en ziel

Binnen ayurveda is een regelmatige massage van de hoofdhuid met olie vast onderdeel van iedere haarverzorging. Het is een ware weldaad voor de hoofdhuid en een geweldig recept voor verzorgd, glanzend en zeer veerkrachtig haar.

Probeer het eens uit. Je zult merken dat niet alleen je hoofdhuid, maar ook je gehele hoofd en je zenuwstelsel baat heeft bij de massage. De hoofdhuid wordt goed doorbloed, gereinigd en verzorgd. De massage zorgt voor innerlijke rust, diepe ontspanning en een heerlijk aangenaam gevoel.

De juiste olie voor ieder haar-/dosha-type

Natuurlijke kruidenoliën op basis van gerijpte sesamolie zijn ideaal voor de hoofdhuidmassage. De ayurvedische eigenschap van de sesamolie heet keshya, wat simpelweg betekent dat sesamolie de gezondheid van het haar bevordert.

Gerijpte sesamolie zelf maken

Sesamolie wordt als ‘gerijpt’ bestempeld als het kortstondig rond de 100 °C verhit wordt. Met een eenvoudige truc kun je uit onze koudgeperste biologische sesamolie zelf gemakkelijk gerijpte sesamolie maken:

 1. Verhit de sesamolie in een pan op middelhoog vuur.
 2. Voeg tijdens het verhitten met een theelepel voorzichtig een paar druppels water aan de olie toe. Het water in de olie zakt naar beneden en zet zich af op de bodem van de pan.
 3. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt en het rijpingsproces is voltooid, vormen de waterdruppels zich tot een bel die naar boven stijgt en aan de oppervlakte uit elkaar spat.

Na het afkoelen de gerijpte sesamolie op een donkere plaats en op kamertemperatuur bewaren.

Wij hebben speciale ayurvedische haaroliën, die perfect op de behoeften van ieder haar-/dosha-type zijn afgestemd, zodat je haar de optimale verzorging krijgt. Of het nou om Vata-, Pitta- of Kapha-haarolie gaat, iedere olie bevat een unieke mix van waardevolle kruiden en andere plantbestanddelen, die harmoniserend op de dominante dosha werken en de natuurlijke functie van de hoofdhuid ondersteunen.

Zo werkt het: instructies voor ayurvedische hoofdmassage

 1. Ga comfortabel zitten en verdeel een beetje massageolie in je handpalmen. Smeer daarna de olie met je vingers van je andere hand op het midden van je hoofd en verdeel het vanaf daar langzaam met je vlakke hand over je gehele hoofdhuid.
  Leg vervolgens je duimen op je slapen.

Ayurvedische hoofdhuidmassage

 1. Druk op je slapen en laat weer los. Je vingers zijn, net zoals bij het haren wassen, lichtjes uitgewaaierd. Het is de bedoeling dat je stevig maar ook niet te hard drukt.
 2. Nu leg je je vingers op je voorhoofd en masseer je je hoofdhuid vanaf de haargrens met dezelfde techniek. Ook hier altijd afwisselend met een zekere intensiteit drukken en loslaten, drukken en loslaten ... De druk- en loslaatbeweging in totaal vijf keer herhalen.
 3. Verplaats je handen verder naar boven en masseer zorgvuldig en stukje bij beetje je hoofdhuid, zowel aan de zijkanten, de bovenkant als de achterkant. Masseer hierbij je hoofdhuid met afwisselende druk- en loslaatbewegingen.
 4. Verplaats je handen naar boven richting het midden van je hoofd en masseer je hoofdhuid opnieuw met je vingertoppen. Vanuit dit punt ga je met je handen naar je achterhoofd, waar je op deze manier doorgaat met masseren.

Ayurvedische hoofdhuidmassage

 1. Voer de drukbewegingen nu vanaf het midden van de haargrens naar onderen uit. Je vingers bewegen zich hierbij in dezelfde positie verder naar onderen, terwijl je duimen de massage aan de zijkant ondersteunen.

Ayurvedische hoofdhuidmassage

Wanneer je met je vingers bij je achterhoofd bent, beweeg je ze weer terug naar voren en begin je weer van voor af aan. Anders dan bij de eerste stappen liggen je handen nu iets verder uit elkaar. De afstand tussen je vingers en het midden van je hoofd moet aan beide kanten ongeveer 2,5 cm groter zijn dan bij de eerste stappen, zodat je handen zich vrijwel aan de zijkant van je hoofd bevinden. Herhaal dit proces opnieuw zoals hierboven beschreven met de druk- en loslaatbewegingen.

Afhankelijk van welk ayurveda-type je bent en hoeveel tijd je hebt, kun je om te beginnen je hoofd vijf minuten lang masseren. Als je genoeg tijd hebt, kun je je hoofd en hoofdhuid na verloop van tijd tot zeven minuten lang verwennen. Terwijl Kapha-types bijvoorbeeld een langere en intensievere massage goed kunnen verdragen, is dit eigenlijk geen optie voor de Pitta-types. Hun hoofdhuid kan ook snel rood worden.

Voordat je met de hoofdmassage begint, kun je het beste onze video over ayurvedische haarverzorging nog eens bekijken, waarin dr. Sharma stap voor stap laat zien hoe je je hoofd masseert.

YouTube Webinar: Natuurlijk mooi haar – de beste verzorgingstips voor ieder dosha-type

Zo zorg je voor nog meer ontspanning

Wanneer je de hoofdmassage al wat meer onder de knie hebt, kun je je met drie simpele trucs nog meer ontspannen:

 1. Ademhaling en massage op elkaar afstemmen: Je kunt bij de drukbewegingen door je neus uitademen en bij de loslaatbewegingen door je neus inademen. Dit zou echter geen moeite moeten kosten; anders kun je ook normaal ademen terwijl je je hoofd masseert.
 2. Zachtjes aan je haren trekken: Trek tijdens de massage tussendoor telkens een klein beetje aan je haren.
 3. Bal je handen tot vuisten en druk voorzichtig op je hoofdhuid (z. afb.)
Ayurvedische hoofdhuidmassage

Merk je het verschil? Na de massage zal je je rustiger en meer ontspannen voelen, terwijl je hoofd en je hoofdhuid heerlijk fris en goed aanvoelen.

Na de hoofdmassage: genieten van ontspanning

De verzorgende olie moet je een halfuur op je hoofd laten inwerken voor je uitwast, zodat deze rustig in je hoofdhuid kan trekken. Ayurveda raadt aan om tijdens de inwerktijd te ontspannen en plotselinge temperatuurschommelingen te vermijden. Afhankelijk van je dosha-type, kun je je hoofd tijdens de inwerktijd met bijvoorbeeld een muts of pet bedekken. Zo geniet je optimaal van het ontspannende gevoel.

‘Wie regelmatig zijn hoofd met sesamolie behandelt, heeft geen last van hoofdpijn, haaruitval en vroegtijdig grijs worden. Het hoofd en het voorhoofd worden versterkt. De haren zijn zwart, lang en zijn diep in de hoofdhuid geworteld. De zintuigen functioneren goed en de huid straalt. Als je sesamolie op je hoofd masseert, bevordert dit een goede nachtrust en emotioneel evenwicht.’

Charaka Samhita, Sutra 5, 81-83

Milde reiniging: de juiste shampoo voor ieder haar-/dosha-type

Voor gezond, glanzend haar is een milde, zo natuurlijk mogelijke reiniging noodzakelijk. Natuurlijke cosmetica, zoals de authentieke dosha-shampoos van Maharishi Ayurveda, bevatten bewust geen minerale oliën, parabenen en siliconen, die de haren en hoofdhuid langdurig plakkerig laten aanvoelen. Milde plantaardige oppervlakteactieve stoffen zorgen, net zoals kunstmatige schuimmiddelen, voor een milde reiniging zonder kans op uitdroging. Onze shampoos zijn vanzelfsprekend ook geschikt om je haar vaker te wassen. Daarnaast zorgen tarweproteïnen ervoor dat het haar beter doorkambaar is en egaliseren zelfs beschadigd, dof haar.

Elk van de drie shampoos bevat perfect op ieder haar-/ayurveda-type afgestemde kruiden, die overtollig Vata, Pitta of Kapha kalmeren en de dosha-balans stimuleren.

Geniet van de heerlijke, natuurlijke geur van puur natuurlijke aromaoliën van onze Vegan, BDIH/COSMOS NATURAL-gecertificeerde shampoos.

Spoel je haar grondig met lauwwarm water uit en droog het voorzichtig af.

Verzorging van binnenuit: beautyvoeding voor mooi en gezond haar

Ons haar wordt, net zoals onze botten en tanden, binnen ayurveda tot de asthi dhatu gerekend. Levensmiddelen en kruiden die onze asthi dhatu versterken, zijn daarom automatisch ook goed voor onze haren. Is de asthi dhatu in balans, dan vormt het de beste basis voor gezonde haargroei en mooi, glanzend haar.

Ayurveda raadt verschillende levensmiddelen en kruiden aan waarmee je je asthi dhatu en daarmee de gezondheid van je haren en hoofdhuid kunt bevorderen. Belangrijk voor mooi en gezond haar is vooral dat je genoeg gezonde proteïnen binnenkrijgt. Peulvruchten, zoals dal van mungbonen, zijn een uitstekende eiwitbron voor vegetariërs. Dal bevat zeer veel eiwit, is goed verteerbaar en uiterst voedzaam. Bereidingstips en lekkere recepten vind je op onze website.

Veel bessensoorten, zoals bosbessen, bramen, frambozen en cranberry's, zijn met hun hoge vitamine C-gehalte en antioxidanten echte superfoods voor je huid en haren.

Ideaal voor gezond, mooi haar zijn daarnaast voedingsmiddelen die veel zink bevatten. Zink ondersteunt namelijk zowel je huid, haren als nagels. Voedingsmiddelen met veel zink zijn bijvoorbeeld noten, peulvruchten, granen en sesamzaad.

Levensmiddelen die binnen ayurveda als waardevol voor de haren worden gezien, zijn:

 • spinazie,
 • zoete aardappelen, die af en toe op het menu moeten staan,
 • avocado’s,
 • noten en vooral amandelen.

Een ayurvedisch ‘geheim recept’ voor mooie en gezonde haren zijn bovendien kruiden die de asthi dhatu en haren voeden. Fenegriekzaad, amalaki en guduchi gelden als waardevol voor de haargroei. Guduchi vermindert Pitta en Vata. Beide dosha's worden volgens ayurveda in verband gebracht met haaruitval en grijs worden. Een kruid, dat met betrekking tot de haargezondheid veel geprezen wordt, is ‘Eclipta alba’ (bhringraj). Daarom verwerken we het in onze shampoos en haaroliën. Eclipta alba wordt ook aanbevolen bij vroegtijdig grijs worden en versterkt het haar.

Rasayana's voor haren en nagels

Traditionele ayurvedische kruidenpreparaten zijn, zoals wij ze gebruiken voor het maken van onze rasayana voor haren en nagels, perfect op de innerlijke behoeften afgestemd.

 

Hartelijk dank aan onze experts dr. Richa Shrivastava en vaidya dr. Rajat Sharma voor hun deskundige ondersteuning!

Dr. Richa Shrivastava

is een bekende onderzoeker. Ze studeerde en schreef haar proefschrift aan de vooraanstaande Gujarat Ayurved University in India. Ze is een Master of Science (in Medicinal Plant Sciences).

Dr. Shrivastava stuurt bij het erkende onderzoekscentrum van Maharishi Ayurveda Products India een groep ervaren wetenschappers en vakkundige medewerkers aan die zich bezighouden met productontwikkeling en standaardisering. Daarnaast leidt dr. Shrivastava gerenommeerde onderzoeksprogramma’s en geeft ze les op het gebied van ayurveda en ayurvedische planten. Twee aandachtspunten die haar daarbij na aan het hart liggen, zijn de identificatie van geschikte kruiden en de kwaliteitscontrole.

Dr. Richa Shrivastava

 

Vaidya Dr. Rajat Sharma

Vaidya Dr. Rajat Sharma

Vaidya Rajat Sharma studeerde ayurveda en geneeskunde aan de Universiteit van Punjab en is al de vierde generatie van een traditionele en gerenommeerde vaidya-familie. Hij beschikt over uitgebreide kennis op het gebied van de polsdiagnose (Nadi Vigyan) en is al twaalf jaar werkzaam bij Maharishi Ayurveda.

Hij is deskundig op het gebied van voeding, gezondheidsvoorlichting, natuurgeneeskunde en yoga, medische ayurvedische astrologie en panchakarma. Dr. Sharma bestudeerde ook de invloed van de klimaatverandering op onze gezondheid aan Harvard University.

Vaidya Dr. Rajat Sharma

Dr. Sharma evalueert de gedetailleerde medische geschiedenis, pols en parameters van de gezondheidstoestand van zijn patiënten op zeer uitgebreid wijze vanuit ayurvedisch perspectief. Hij ondersteunt en geeft voorlichting over voeding, levensstijl, individuele ayurvedische kruiden, panchakarma en yogatherapie. Dr. Sharma behandelt patiënten met een breed scala aan chronische symptomen. Zijn interesse gaat vooral uit naar het managen van de darmgezondheid, want volgens de ayurveda ligt het darmstelsel aan de basis van de meeste gezondheidsproblemen. Zijn wens is een ‘perfecte gezondheid’ voor iedereen.