Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Yoga – weldadig voor lichaam en geest

Yoga – weldadig voor lichaam en geest

Yoga is ‘trendy’.

Iedereen doet aan yoga - u ook?

Yoga is al jarenlang een van de snelstgroeiende gezondheidstrends.

Wereldwijd beoefenen al 300 miljoen mensen yoga - en dat worden er steeds meer.

Alleen al in Japan is het aantal yogi en yogini's de afgelopen vijf jaar met 413% gestegen.

Yoga matten

In elke stad zijn er steeds meer yogastudio's die de meest uiteenlopende yogastijlen aanbieden.

Er is sprake van een grote toename in artikelen, websites en YouTube-kanalen over yoga, cursussen en webinars worden in groten getale gevolgd, de vraag naar yoga-accessoires, -matten en -boeken is enorm.

Wist u dat er tegenwoordig meer yogakleding wordt verkocht dan jeans?

Waarom is yoga zo populair?

Stress en spanningen zijn de belangrijkste problemen van de snelle, onrustige en technologische tijd waarin wij leven. Het leven is naar buiten gericht, veel mensen zijn het contact met zichzelf kwijtgeraakt. Het ontbreekt aan vrije tijd en reflectie.

Maar onze tijd is aan het veranderen. Mensen zoeken steeds vaker naar natuurlijke, duurzame manieren om met stress om te gaan en om lichaam en geest te kalmeren.

En dat werkt: het is wetenschappelijk aangetoond dat yoga bijdraagt aan fysiologische balans, de coördinatie tussen lichaam en geest versterkt, spijsvertering, slaap, gezondheid van het hart en stofwisseling verbetert, de bloeddruk normaliseert, rugpijn vermindert en de beweeglijkheid van de wervelkolom en ontspanning van de spieren verbetert - naast nog tal van andere effecten.

Wat is yoga?

Als tegenwoordig het woord ‘yoga’ klinkt, denken de meeste mensen aan lichamelijke oefeningen, yogahoudingen, die eigenlijk (yoga)’asana’s’ heten.

Maar yoga is meer dan alleen het aannemen van lichaamshoudingen, hoewel deze inderdaad waardevol zijn omdat ze de gezondheid bevorderen. Ayurveda beveelt het dagelijks oefenen van yoga-asana's dan ook sterk aan.

Yoga is een uitgebreide filosofie en biedt technieken en methodes die kunnen helpen contact te maken met ons verborgen innerlijke zijn.

Het woord ‘yoga’ betekent vereniging, eenheid.

Yoga is een staat van zijn, een ‘yogastaat’ van eenheid, die wordt bereikt als de activiteit van onze geest tot rust komt en we geaard zijn in onze eigen natuur.

De yogi's en zieners uit het oude India leren ons dat diep van binnen in elk van ons een gebied is dat volkomen gezond, vrij van pijn, onbegrensd, in balans, stil en vreedzaam is. Een bron van oneindige energie, vervulling, creativiteit en intelligentie. Ons innerlijke zelf.

Yoga kan ons de sleutel aanreiken om dit verborgen innerlijke potentieel te ontvouwen en de ‘staat van yoga’ te ervaren en ernaar te leven.

Als de activiteit van onze geest in deze yogastaat volledig tot rust is gekomen en wij geaard zijn in onze eigen natuur, verenigt ons individuele bewustzijn zich met zijn wezenlijke zelf, het zuivere bewustzijn - dit is de ware betekenis van het woord yoga.

Hoe kunnen wij deze yogastaat ervaren?

"“Yoga kan alleen worden herkend door yoga” - Vyasa (een wijze uit de Vedische tijd)

Yoga - vrouw aan het strand

Het is mogelijk de yogastaat te ervaren door authentieke en overgeleverde systemen van yogameditatie. Als we de aandacht volledig naar binnen richten, komen we bij ons ware innerlijke zelf.

Daarom is de natuurlijke, moeiteloze methode van transcendente meditatie, waarmee we de yogastaat kunnen ervaren zonder inspanning, concentratie, zelfsuggestie of gedachten, een van de belangrijkste principes van Maharishi Ayurveda.

Oorsprong van yoga

Net als ayurveda is ook de wetenschap van yoga gebaseerd op oeroude en traditionele kennis die duizenden jaren teruggaat en is overgeleverd door ‘rishi's’ en ‘maharishi's’ (het woord 'rishi’ betekent ‘ziener’, en ‘maharishi’ betekent ‘grote ziener’) die in diepe meditatie de aard van het leven herkenden of zagen.

De ziener Maharishi Patanjali heeft vervolgens het yogasysteem, de yogafilosofie, in treffende aforismen verdeeld in vier hoofdstukken, de yoga sutra's. Daarin beschrijft hij ook de acht stadia van yoga om de yogastaat op elk vlak van het leven te bereiken - van het buitenste naar het binnenste, ‘ashtanga yoga’ genoemd. ‘Ashta’ betekent ‘acht’, ‘anga’ betekent ‘ledemaat’. De naam heeft overigens niet veel te maken met de gelijkluidende yogastijl die tegenwoordig vaak wordt aangeboden.

Als dit onderwerp u interesseert, bekijk dan eens onze leestip:

Yoga - Boek tip

In dit boek, dat alleen in het Engels verkrijgbaar is, worden de verschillende takken van de yogafilosofie bijzonder diepgaand uitgelegd. Het is geschikt voor beginners en gevorderden.

Een van de acht stadia van het genoemde ashtanga yoga heet ‘asana’. Dit zijn de lichaamshoudingen die meestal met de term yoga in verband worden gebracht. Een van de andere acht stadia is ‘pranayama’ (ademoefeningen) En natuurlijk het ervaren van de eenheid in meditatie.

Daarom wordt aangeraden om vooraf aan meditatie eerst lichaamshoudingen uit de yoga (yoga asana's) en ademhalingsoefeningen (pranayama) te doen. De synergie van de drie methoden leidt tot helderdere ervaring van de yogastaat.

Yoga Asanas

Zonnegroet

Yoga oefening - Zonnegroet

Begin de dag met een zonnegroet. Deze eenvoudige oefening spreekt uw hele lichaam aan – van uw hoofd tot aan uw tenen. ‘Surya Namaskar’ neemt eventuele spanning weg en geeft energie. Het lichaam wordt soepeler, steviger en sterker; bovendien heeft deze reeks yogahoudingen een positief effect op uw emoties en uw gewicht. Begin met een of twee rondes en bouw dit naar wens en mogelijkheid langzaam uit. Blijf na afloop nog enkele minuten op uw rug liggen om tot rust te komen en te genieten van het aangename, ontspannen gevoel.

Opmerking: Mensen met een hoge bloeddruk, koorts of ernstige ziekten moeten deze volgorde niet beoefenen of moeten het niet doen, zonder persoonlijke instructie's van een competente yogadocent.

Maharishi Yoga Asanas

Deze yogastijl biedt traditionele yoga die niet is gemoderniseerd en die zich op tal van manieren onderscheidt van het veelzijdige huidige yoga-aanbod dat vaak meer lijkt op een workout. Wie zich lichamelijk echt flink wil inspannen, kan beter uitdagende sporten beoefenen - en daarnaast aandachtige yoga doen.

Maharishi Yoga Asanas worden op een zeer comfortabele, systematische, natuurlijke, holistische en authentieke manier uitgevoerd, met volle aandacht en altijd in het eigen en comfortabele ritme. De oefeningen zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen, eenvoudig te leren en uit te voeren, onafhankelijk van de eigen lichamelijke gesteldheid.

Deze unieke stijl van beoefenen brengt het lichaam in balans en helpt alle lichamelijke systemen in hoge mate te integreren. Zo verbeteren de lichamelijke en geestelijke gezondheid en welzijn en neemt de weerstand tegen ziekten toe.

Het dagelijks beoefenen van yoga asana's ondersteunt het wegnemen van stress en blokkades (gebieden van verstoorde werking) die zich soms in de loop van vele jaren hebben gevormd in verschillende delen van het lichaam.

De Vedische wijsgeer en grondlegger van Maharishi Ayurveda, Maharishi Mahesh Yogi, ontwikkelde samen met gerenommeerde Indiase yogaleraren (yogacharya's) een speciale reeks oefeningen, gebaseerd op klassieke yogahoudingen die worden beschreven in traditionele yogateksten.

Yoga cursus - oefeningen

Waar zijn Maharishi Yoga Asanas te leren?

Deelnemers van een basiscursus meditatie leren deze speciale reeks oefeningen en de ademhalingsoefeningen kosteloos in het kader van de cursus.

Ook de plaatselijke meditatiecentra of opleidingsinstellingen bieden cursussen aan die uitgebreide kennis van yoga overdragen en veel aspecten van yoga behandelen.

Naast yogahoudingen en ademoefeningen komen ook de filosofie van yoga en traditionele yogaliteratuur aan bod, evenals ayurvedische principes en adviezen voor routines en voeding en nog veel meer.

Hier kunt u opzoeken welke cursusmogelijkheden er zijn bij u in de buurt: www.nl.tm.org.

Informeer of de leraar of lerares een aanvullende opleiding heeft afgerond in Maharishi Yoga Asanas.

Ook MERU in Nederland, vlak bij de Duitse grens, biedt regelmatig cursussen in Maharishi Yoga Asanas. Info: courses@maharishi.net.

Wij adviseren trouwens om yoga asana's niet te leren via internet of een DVD. Beter is het om geïntroduceerd te worden in de yoga door een ervaren yogaleraar of -lerares die rekening houdt met uw lichaam en de inhoud van de lessen afstemt op uw persoonlijke behoeften. Naarmate u meer leert en meer ervaring krijgt kunt u vaker zelfstandig oefenen. Thuis, in de tuin, in het park of op vakantie - het enige dat u nodig heeft is een yogamat ...

Yoga - cursus

Wij wensen u veel plezier op uw yogaweg en alle goeds voor uw gezondheid!