Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Recipes for our big Ayurveda Health and Wellness Day

Jouw recepten voor de
grote Ayurveda Gezondheids- en Welzijnsdag

– in samenwerking met Volker Mehl –

 

 

Khichari – Volker’s special energy dish

Volkers khichari - energieboost in één pan

Ingrediënten voor maximaal 4 personen

  • 100 g basmatirijst
  • 100 g rode of gele linzen
  • 700 ml licht gezouten water
  • 400 g groenten naar wens, afgestemd op je ayurveda-type.
  • 1 el gehakte gember
  • 1 chilipeper (voor Kapha-types)
  • ½ tl ajowan
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 kardemompeulen
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 el kerriepoeder
  • Sap van 1 citroen, of 1 tl tamarindepasta opgelost in water
  • 3-4 el ghee of olie
  • Zout en peper om op smaak te brengen, en naar wens wat ghee, room of vegan alternatief
  • 1 bosje vers gehakte peterselie of koriander om te garneren

Bereiding
Kook van tevoren de rijst alvast voor. Was de rijst kort en doe deze dan samen met de kardemompeulen in een pan met 1 liter licht gezouten water. Kook de rijst gaar, giet af en verwijder de kardemompeulen.

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Was de linzen, tot het water helder is.
Doe de linzen samen met de gember, het kaneelstokje, de chilipeper (voor Kapha-types of optioneel), de ajowan en de laurierblaadjes bij het water en laat 30 tot 40 minuten pruttelen, roer af en toe door, tot de linzen boterzacht zijn.
Verwijder de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de chilipeper.

Bereid in de tussentijd de andere componenten, de groenten, de chutney en de raita voor.

Snijd de groenten in kleine, hapklare stukken.
Doe koriander-, venkel- en komijnzaad met wat zout in een vijzel en maal zo fijn mogelijk.
Verhit de ghee in een pan en bak hierin de kruiden kort aan, tot hun geur vrijkomt. Doe dan de groenten erbij en roer goed door elkaar. Voeg het citroensap (of de opgeloste tamarindepasta) toe en bak de groenten beetgaar.

Meng de linzen, zodra deze gaar zijn, door de rijst.
Voeg er desgewenst nog wat ghee of room (of een vegan alternatief) aan toe en garneer met de vers gehakte kruiden.

 

Appelchutney

Appelchutney

Ingrediënten voor maximaal 4 personen

  • 2 appels
  • 1 el gehakte verse gember
  • 1 rode chilipeper (voor Kapha-types)
  • Sap van 1 citroen
  • 80 ml water
  • ½ tl zout
  • 2 el ghee

Bereiding
Verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukken.
Hak de hele of een klein stukje chilipeper fijn (Kapha-types). Verwijder voor een ‘milde’ variant eerst de zaadlijsten.
Verhit de ghee in een pan, doe de chilipeper (optioneel), de gember en de suiker erbij en laat 3 minuten karamelliseren. Voeg het water en het citroensap toe, plaats een deksel met een kier op de pan en laat 15 minuten inkoken.

 

Raita met kokos, komkommer en munt

Raita met kokos, komkommer en munt

Ingrediënten voor maximaal 4 personen

  • 1 kleine komkommer
  • 20 muntblaadjes
  • 500 g yoghurt (10% vet) of vegan kokosyoghurt
  • 80 g kokosvlokken
  • 1 tl gehakte gember
  • 1 el ghee
  • Rasp van 1 citroen
  • Wat zout en peper om op smaak te brengen

Bereiding
Schil en halveer de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd in kleine blokjes. Hak de munt fijn. Verhit de ghee in een pan en doe het venkelzaad, de kokosvlokken en de gehakte gember erbij. Fruit 5 minuten aan en laat dan afkoelen.
Meng tot slot alle ingrediënten in een kom goed door elkaar.

 

Jouw boodschappenlijstje

Granen en peulvruchten

  • 100 g rode of gele linzen
  • 100 g basmatirijst

Groenten, fruit en verse kruiden

  • 400 g groenten naar wens, afgestemd op je ayurveda-type.
  • 2 appels
  • 2 citroenen
  • 1 kleine komkommer
  • 1 grote gemberwortel
  • 2 chilipepers (voor Kapha-types)
  • 20 muntblaadjes
  • 1 bosje vers gehakte peterselie of koriander om te garneren

Overige kruiden

  • Ajowan
  • Laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • Korianderzaad
  • Venkelzaad
  • Komijnzaad
  • Kardemompeulen
  • Kerriepoeder
  • Zout (steenzout), peper

Overige benodigdheden

  • Jaggery of rietsuiker
  • 500 g yoghurt (10% vet) of vegan kokosyoghurt
  • 80 g kokosvlokken
  • Ghee, room of olie, evt. tamarindepasta (als alternatief voor citroensap)