Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Sport und Fitness

Ayurveda en sport – Fit en gezond door de ‘wetenschap van het lange leven’

Aan uw bureau, in de auto, op de bank, aan de eettafel: brengt u het grootste deel van uw dag zittend door? Dan behoort u tot de ca. 55 tot 75 procent van alle mensen in de moderne geïndustrialiseerde landen.

Waarom ayurveda al sinds duizenden jaren aanraadt regelmatig sport te beoefenen en hoe u met behulp van de ‘wetenschap van het lange leven’ heel makkelijk fit en actief wordt, vertellen wij u in deze bijdrage.

Vele wetenschappelijke studies bevestigen, wat ayurveda al duizenden jaren weet: regelmatige lichaamsbeweging ontwikkelt de spierkracht en lichaamshouding, vermindert het lichaamsvet, verbetert de spijsvertering (agni) en de slaap, versterkt het immuunsysteem, voorkomt traagheid en vertraagt het verouderingsproces.

‘Sthiratva’ (stabiliteit): zo noemen de ayurvedische geschriften de voordelen van dagelijks sporten. Hiermee wordt niet alleen de lichamelijke stabiliteit bedoeld, maar ook de mentale, intellectuele en emotionele stabiliteit.

Door het sporten worden volgens ayurveda de ‘shrota’s’ gereinigd en geoptimaliseerd (shrota’s zijn de transportkanalen in ons organisme waarin de stofwisseling plaatsvindt). Blokkades worden losgemaakt, stress verminderd en ons welbevinden neemt toe.

Vreugde en u goed voelen staan centraal
De oude Vedische taal ‘Sanskriet’ gebruikt voor het begrip ‘sport’ de woorden ‘krida’ (spelend, trippelend) en ‘vyayama’ (lichaamsbeweging en -oefeningen) en dit wijst op het ayurvedische principe van de balans. Een teveel aan beweging en overbelasting of zelfs pijn brengt ons lichaam net zo uit balans als te weinig beweging en belasting. Idealiter voelen wij ons na het sporten beter en met meer energie dan ervoor.

Sport Collage

Wanneer we plezier hebben bij het sporten, kunnen wij onszelf regelmatig motiveren. Kies daarom het beste een sport die bij u, uw dosha-type en uw constitutie past.

Welk type bent u?

Slanke mensen, die fijngebouwd en snel in hun bewegingen zijn (in ayurveda een Vata-type), kunnen het best voor een langzame en lichte sport kiezen, die het lichaam 15 tot 20 minuten in beweging houdt. Dan gaat het om wandelen, zwemmen, dansen en fietsen. Ze moeten er vooral op letten niet te overdrijven en ’s winters eventueel naar indoorsport uitwijken, omdat ze koude niet zo goed verdragen.

Mensen met een middelmatige tot krachtige lichaamsbouw (Pitta-types) die over een goede warmtehuishouding beschikken, kunnen zich wat meer inspannen.

Geschikt sporten zijn: watersport, zoals zwemmen en surfen, alle soorten sport die in de buitenlucht worden uitgeoefend (skiën, klimmen, fietsen, joggen en alle bal- en teamsporten).

De van nature iets zwaarder gebouwde personen (Kapha-types) zijn weliswaar niet zo gemotiveerd, maar profiteren bijzonder van regelmatig sporten. Een Kapha-type mag ook gerust intensiever en langer sporten. Aan te bevelen is: joggen, langeafstandsloop en roeien.

Een opwarmingsfase is voor iedereen belangrijk.

Hoeveel sport is gezond?
Ayurveda raadt dagelijks lichaamsbeweging als onderdeel van de dagelijkse routine aan, ten minste 30 minuten en bij voorkeur in de Kapha-periode van de dag (6.00 – 10.00 uur).

De avond is de beste tijd om te ontspannen, te rusten en te regenereren.

Het is beter dagelijks 15 minuten tot een half uur op halve kracht bezig te zijn dan eenmaal of tweemaal per week het lichaam twee uur lang uit te putten.

In de zomer is het beter uw dagelijkse training niet op het heetst van de dag te doen. Over het algemeen is het goed in herfst, winter en voorjaar meer aan sport te doen dan in de zomer.

‘Gezond sporten’ betekent vanuit ayurvedisch gezichtspunt de helft van de lichamelijke kracht te gebruiken. Hierbij kunt u nog makkelijk praten, zweet u lichtjes, wordt de ademhaling dieper maar kunt u nog door de neus in- en uitademen.

Hierbij zou u zich lekker warm en niet uitgeput moeten voelen. Als u wilt, kunt u kleine intervallen met hogere belasting doen (ca. 80% van de maximale belasting, totdat u echt begint te zweten). Een hartslagmeter is ideaal ter ondersteuning en geeft u ook een richtlijn voor het bepalen van uw persoonlijke mate van belasting.

Bouw uw conditie langzaam op. Vooral als u lang geen sport meer heeft beoefend of ouder dan 40 bent, is een medische check-up door uw huisarts aan te raden.

De succesformule: de drie pijlers van fitness
Ayurveda beveelt drie pijlers van lichaamsbeweging aan: krachttraining (bijv de ‘zonnegroet’, krachttraining), flexibiliteit (bijv. yoga, stretchen) en uithoudingsvermogen (bijv. joggen, fietsen, zwemmen, nordic walking, snel wandelen).

Eten voor het sporten?
De laatste grote maaltijd (bij voorkeur vetarm!) max. twee tot drie uur voor het begin van uw training. Begin echter niet met laag energieniveau. Een stukje fruit (banaan, appel) is ideaal.

Energieballetje met fitness-sportdrankLekker en effectief: ayurvedische energieballetjes. Als power-snack voor de work-out of ter versterking na het sporten. Het is belangrijk voor, tijdens en na het sporten te drinken. Probeert u onze ayurvedische fitness-sportdrank. Die is heel snel zelf klaargemaakt!.

Beide recepten vindt u hier.

U kunt beter geen sport bedrijven ...

  • wanneer u zich moe voelt
  • wanneer u ziek bent
  • wanneer u honger of dorst hebt
  • direct voor of na het eten. Wacht na het eten minstens 2 – 3 uren.
  • Vrouwen kunnen tijdens de menstruatie of zwangerschap en enige tijd na de geboorte van een kind beter geen, of een lichte vorm van, sport bedrijven. Uitgezonderd zijn natuurlijk bepaalde yogaoefeningen, zwangerschaps- en herstelgymnastiek.

Het geheim van de rasayana

In ayurveda zijn veel kruiden- en mineraalmengsels (rasayana’s) beschreven. Deze producten bevatten hooggeconcentreerde voedingsstoffen en hebben ook een unieke werking door hun specifieke samenstelling. De verschillende ingrediënten verrijken en versterken elkaar en kunnen door het lichaam optimaal worden opgenomen. Het belangrijkste ayurvedische voedingssupplement, Maharishi Amrit Kalash, vermindert aantoonbaar stoffen die de cellen beschadigen, de zogenaamde ‘vrije radicalen’ (deeltjes van zeer reactieve zuurstofmoleculen, die bij overmatige belasting in toenemende mate worden geproduceerd), en ondersteunt bovendien het gehele immuunsysteem.

Het voedingssupplement Energie-Rasayana is er speciaal voor professionele en recreatieve sporters en bestaat uit de Indiase amlavrucht (Amalaki). In de ayurvedische handboeken worden hieraan een natuurlijke anabolische (spieropbouwende) werking toegeschreven en tegelijkertijd voedende en balancerende eigenschappen.

Yoga-asana’s

Yoga-asana’s zijn op elkaar afgestemde yogahoudingen, die naast de beweeglijkheid ook de coördinatie tussen lichaam en geest verbeteren. Het beste kunt u een cursus met een ervaren leraar volgen.

Ontspannen = regenereren

Voldoende rust nemen om op krachten te komen is net zo belangrijk als het beoefenen van sport zelf. Het lichaam herstelt zich en verzamelt nieuwe krachten. Een zachte massage ontspant de ledematen en gewrichten. Met de ayurvedische sport-massage-olie wordt deze massage nog aangenamer. Geniet tijdens de rustpauze van heerlijk ruikende ayurvedische aroma-oliën. Die kunnen ook in de fitnessstudio voor een aangename atmosfeer zorgen.

Regelmatige geestelijke onspanning is belangrijk voor blijvend succes en innerlijk evenwicht. Transcendente Meditatie is een oude vedische bewustzijnstechniek die gemakkelijk te leren en te beoefenen is. In vergelijking met andere ontspanningsmethoden hebben honderden wetenschappelijke onderzoekingen haar unieke effectiviteit aangetoond.

Topsport

Voor professionele sporters zijn deze ayurvedische tips slechts tot op zekere hoogte te gebruiken. Zij moeten meer trainen om topprestaties te kunnen leveren. Hun adviseren wij het gebruik van de juiste voedingssupplementen, waardoor de schade die door de ‘vrije radicalen’ wordt aangericht, beperkt wordt. Houd u bovendien strikt aan de dagelijkse regeneratiefases en doe tweemaal jaarlijks een panchakarmakuur (ayurvedische reinigingstherapie).

Professionele sporters laten weten dat deze maatregelen zowel de prestaties verhogen als de gezondheid verbeteren.

Veel plezier bij het sporten gewenst door
het Maharishi Ayurveda-team