Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Afvallen met ayurveda 


Wilt u uw gewicht graag weer normaliseren? Heeft u al enkele diëten geprobeerd, maar was u steeds al heel snel niet meer gemotiveerd? Ayurveda biedt u een methode zonder ontberingen of vasten.

YouTube Webinar: Met Ayurveda naar een tevreden gewicht

De duizenden jaar oude gezondheidsleer weet dat veel gewichtsproblemen ontstaan door voedingsgewoonten die niet de echte behoeften van lichaam, geest en ziel bevredigen. Daarom is het niet nodig om uzelf erg veel beperkingen op te leggen. Het gaat erom, op de natuurlijke behoeften van het lichaam te letten en naar tevredenheid te eten. In de ayurvedische geschriften staat dat een goed voedingspatroon geluk en tevredenheid brengt.

Hoe kan ik mijn natuurlijke behoeften ontdekken?

Als klein kind hebben we meestal, voor zover onze ouders ons daarin steunden, heel goed aangevoeld wat voor onszelf juist is. Maar met het ouder worden zijn onze eetgewoonten steeds meer beïnvloed door de media en andere externe bronnen. Hierdoor kan het gebeuren dat u zin heeft in een bepaald voedingsmiddel, zonder dat u precies weet wat u echt wilt.

In plaats van uit gewoonte ‘iets’ uit de voorraadkast of koelkast te nemen, staat u op zo'n moment even bij uzelf stil. Drink bijvoorbeeld eerst iets warms om in evenwicht te komen, liefst een paar slokken heet water of Vata-thee en voel van binnen wat u echt tevreden zou kunnen stellen. Misschien bent u verrast over wat uw lichaam u vertelt. Want het is goed mogelijk dat er een heel andere wens dan de oorspronkelijke opkomt. Misschien wilt u eigenlijk liever een wandeling maken, een bezoek afleggen of iets dergelijks.

Wanneer u langzaamaan weer meer let op de signalen en echte behoeften van uw lichaam, dan zult u niet meer talen naar dingen die uw werkelijke honger niet stillen en u nog steeds trek in eten geven, hoewel u een volle maag heeft.

Wat is het beste voedingspatroon voor mij?

Wat is het beste voedingspatroon voor mij?Het juiste, in de juiste hoeveelheid, op de juiste tijd en op de juiste manier eten kan volgens de ayurveda heel veel bijdragen aan een gezond en vitaal leven en kan helpen om ziekten te vermijden. Want het ondersteunt onze natuurlijke balans van de dosha's, in de ayurveda de basis voor gezondheid en welbevinden. Ongezonde eetgewoonten daarentegen brengen de dosha's uit balans en omgekeerd leiden dosha's die uit balans zijn vaak tot een ongezond eetpatroon.

Voeding (ahara) geldt in de ayurveda daarom als een vorm van therapie. Levensmiddelen en specerijen worden beschouwd als cruciale middelen om de dosha's weer in balans te brengen resp. in balans te houden. Elk mens heeft hiervoor ander voedsel nodig! Normale voedingsadviezen zijn vaak heel universeel: per dag worden bepaalde voedingsstoffen in bepaalde hoeveelheden aangeraden. Niemand mag te veel vet of te veel zoetigheid eten etc. Maar in ayurveda wordt bij sommige dosha-typen afgeraden vet te eten, terwijl bij anderen gezonde vetten (zoals bijv. ghee of olijfolie) juist worden aangeraden. Want elk voedingsmiddel heeft qua smaak en eigenschappen een specifieke werking op de drie dosha's.

De eerste stappen om een tevreden gewicht te bereiken:

 • Verander uw eetgewoonten in kleine stappen. Doe niet teveel moeite. Een kleine verandering schept al een nieuwe situatie. Begin met dingen die u makkelijk afgaan of waar u erg van houdt.
 • Eet niet te snel, eet met vreugde en geniet ervan. Proef heel bewust de smaak van uw eten.
 • Probeer op regelmatige tijden te eten, met indien mogelijk rond de middag een uitgebalanceerde hoofdmaaltijd.
 • Ontdek uw persoonlijk voedingsplan. Onze dosha-test geeft u een eerste inschatting van uw persoonlijke dosha-constitutie. In deze blogpost vindt u veel tips over welke voedingsmiddelen bijzonder geschikt zijn voor uw persoonlijke dosha-type.
 • Ayurveda benadrukt de positieve werking van smaak (rasa) op de gezondheid. Om de dosha's in balans te brengen moeten alle zes de smaken (zoet, zuur, scherp, zout, bitter, wrang) in elke maaltijd aanwezig zijn, of in ieder geval deel uitmaken van het dagelijkse voedingsplan.
 • Volgens ayurveda worden de dosha's in balans gebracht door de tegenovergestelde eigenschappen van de voedingsmiddelen (zwaar, licht, olieachtig, droog, koud, warm) en de verschillende, tegenovergestelde smaken. De eigenschappen zwaar, olieachtig en warm brengen bijv. Vata in balans; zwaar, olieachtig en koud Pitta; licht, droog en warm Kapha.

Is alles slechts een kwestie van de juiste voeding?

Niet per se. Vanuit ayurvedisch perspectief hangen gewichtsproblemen ook heel vaak samen met een verminderde stofwisseling, bijv. door verslakking. Wanneer dan alleen minder wordt gegeten, kan de stofwisseling nog zwakker worden. Na een dieet komt men daarom vaak ook snel weer terug bij het oorspronkelijke gewicht. Daarom is het belangrijk om de spijsverteringskracht bewust sterker te maken - door licht verteerbare voeding, het dagelijks drinken van heet water en specerijen en voedingssupplementen die bij u passen.

Zo activeert u uw stofwisseling:

 • Drink heet water dat 10 minuten gekookt heeft, drink regelmatig gedurende de dag een paar slokjes. Wanneer u honger krijgt, neemt u elke vijf minuten een paar slokjes.
 • Heet water kan Vata en Kapha weer in balans brengen. Pitta-types moeten het niet al te heet drinken.
 • Probeert u onze ayurvedische voedingssupplementen, bijv. Digest Special of Meda-producten.
 • Erg goed is ook regelmatig lichamelijke activiteit die bij uw lichaamstype past, het beste tijdens de Kapha-fase 's morgens van 6 tot 10 uur.
 • Probeert u eens een ’Garshan-massage’, een droge massage (zonder olie) van het hele lichaam met ruwzijden Garshan-handschoenen. Deze massage kunt u het beste elke dag doen.Ook een ayurvedische reinigingskuur (Panchakarma) is een weldadige behandeling ter ondersteuning van de spijsverteringskracht en het afslanken.

Hier vindt u de blogpost „Voedingstips voor uw dosha-type“.

* Onze voedingssupplementen zijn gemaakt volgens eeuwenoude originele recepturen uit de ayurvedische geschriften. Ze worden van oudsher met veel succes gebruikt. Er wordt echter geen werkzaamheid in de zin van de allopathische geneeskunde geclaimd. Voor het behandelen van ziekten kunt u het beste een arts raadplegen.