Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kopje basmatirijst
  • 16 kopjes water
  • 1 tl ghee
  • 1 el majoraan
  • 1 el lavas
  • 1 el kervel
  • 1 el gladde peterselie
  • 4 mesp. gemalen koriander
  • 4 mesp. gemalen komijn
  • 1 mesp. asafoetida
  • zout

Een lichte rijstsoep

Blijf ook bij de overheersende Kapha in het voorjaar actief en vol energie. Deze lichte en toch rijke soep is een heerlijke variatie in bijna elk vastenplan. De fijne combinatie van Kapha-reducerende kruiden zoals lavas en peterselie geeft een volle smaak, met koriander en komijn erbij wordt het extra kruidig.

De rijst wassen, met 16 kopjes water opzetten en zonder deksel in een diepe pan bij matige hitte laten koken. Elke vijf minuten met een garde omroeren.

Na ca. 15 minuten koken de ghee met de specerijen (koriander, komijn, asafoetida) in een pan verhitten, 2 scheppen rijstnat uit de rijstpan nemen en bij de specerijen ongeveer drie minuten laten meekoken. Daarna alles weer bij de rijstsoep doen. Aan het einde zout en verse kruiden toevoegen.

De soep is klaar als de rijst helemaal zacht is geworden. Als smaakvariatie afmaken met Vata-, Pitta- of Kaphachurna (kruidenmelanges).

Tip: om de rijstsoep steviger te maken kunt u vanaf het begin drie eetlepels gele mungdal mee laten koken. Daardoor wordt de rijstsoep voedzamer.

Bron: 'Koninklijke rijstsoep uit Bad Ems' uit 'Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda' van Frank W. Lotz