Ingrediënten voor 4 personen

Tomaten in mung-dal

  • 75 g ghi
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 theelepel verse gember, geschild en gehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 snufjes asafoetida (duivelsdrek)
  • 1/2 theelepel paprikapoeder (edelzoet)
  • 1 1/2 theelepel oregano
  • 100 g gestoomde spinazie, kleingehakt
  • 250 g geweekte mungbonen
  • 1 l groentebouillon
  • 8 tomaten, ontveld, in kleine partjes verse kruiden

Worteltjes met kaneel, rozijnen en dadels

  • 750 g worteltjes, in staafjes gesneden
  • 4 eetlepels ghi
  • 3-4 eetlepels geraspte kokos
  • 50 g rozijnen
  • 50 g dadels, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels rietsuiker of Sharkara (ayurvedische suikervervanger)
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • zout
  • peper

Cashew-peterselie-chutney

  • 1/2 kopje gehakte cashewnoten of 3-4 theelepels cashewnotenpasta
  • 2 kopjes fijngehakte verse, gladde peterselie
  • 1/4 eetlepel verse gember, geschild, gehakt of geperst
  • 2 eetlepels biogarde yoghurt
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels rietsuiker of Sharkara (ayurvedische suikervervanger)
  • 2 eetlepels citroen- of limoensap
  • cayennepeper (naar smaak)

Jubileum menu hoofdgerecht

Tomaten in mung-dal, Worteltjes met kaneel, rozijnen en dadels, Cashew-peterselie-chutney

Tomaten in mung-dal

Ghi verwarmen en de kruiden hierin kort en lichtjes roosteren. Alle ingrediënten, behalve de kruiden, in een ingevette, vuurvaste vorm doen en iets omroeren. Afdekken en in de voorverwarmde oven 60 minuten op 200°C, vervolgens nog 30 minuten op 100°C bakken.

De verse kruiden er overheen strooien en serveren.

Worteltjes met kaneel, rozijnen en dadels

Worteltjes stomen tot ze zacht zijn. Ghee in een pan verwarmen, de geraspte kokosnoot erbij doen en lichtjes bruinen. Worteltjes erbij en omroeren. Rietsuiker en kaneel erover strooien en de worteltjes licht glaceren. De rozijnen en dadelstukjes toevoegen, het geheel krachtig omroeren en met zout en peper op smaak brengen.

Cashew-peterselie-chutney

Alle ingrediënten met een mixer pureren. Voor een pikantere versie kunt u naar smaak max. 1 eetlepel cayennepeper toevoegen.

Uit Dr. med. Ernst Schrott/Cynthia Nina Bolen: 'Die köstliche Küche des Ayurveda'