Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kop basmatirijst
  • 1/2 kop fijn gesneden worteltjes
  • 1/2 kop in blokjes gesneden rode en gele paprika
  • 1/2 kop aubergine, in kleine blokjes
  • 1 kleine courgette, in blokjes gesneden
  • 4 rijpe tomaten, ontveld en gepureerd
  • 4-5 kopjes water
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel ghee
  • 1 kleine chilipeper, fijngehakt
  • 1/4 theelepel komijnzaden
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1/4 tl korianderzaad
  • 1/4 theelepel geelwortel
  • 3 mespuntjes asafoetida
  • 3 mespuntje gemalen saffraan
  • zout en suiker

Portugese gebakken rijst Portoville

Rijstgerechten in combinatie met vers fruit, groenten, salade en peulvruchten zorgen voor een heerlijke, gezonde lunch. Het is snel te bereiden en zeer geschikt als er eens weinig tijd is om te koken.

Snij de aubergine in dobbelsteentjes en leg ze ongeveer een half uur in koud gezouten water. Bereid de andere groenten voor. Maal de specerijen in een elektrische koffiemolen, behalve de komijn. Verhit ghee in een gietijzeren pan. Voeg als eerste de komijn, vervolgens de resterende specerijen en de gehakte chilipeper toe en fruit alles samen met de rijst. Het geheel 5 minuten lang met een houten lepel omroeren. Laat de aubergine uitdruipen en voeg toe in de pan, 5 minuten al roerend stoven. Voeg de rest van de groenten en de gepureerde tomaten toe en laat nog 2 minuten stoven. Blus af met heet water, voeg een snufje suiker en wat zout toe en laat ongeveer 15 minuten koken tot alles gaar is.

Hierbij passen dalgerechten met puri’s, chapati’s of pappadams en komkommerraita. En tot slot een vers bereide yoghurtlassi. Smakelijk eten!

Uit: ‘Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda’ door Frank W. Lotz.