Ingrediënten voor 6 personen

Toebereidingstijd 30 minuten
(plus minimaal 1-2 uur afkoelen)

  • 200 g boter
  • 150 g ghee
  • 400 g kikkererwtenmeel
  • 4 el gehakte amandelen
  • 2 el kokosrasp
  • 250 g poedersuiker (of sharkara-suiker)
  • 1 tl cassia of kardemom

Shri Ganeshas Sweet Laddus

Boter en geei in een pan met dikke bodem op laag vuur laten smelten, dan het kikkererwtenmeel met een houten kooklepel er doorheen roeren.

Na 15 minuten constant roeren zou het meel zodanig geroosterd moeten zijn dat het een nootachtige geur verspreidt. Dan de kokosrasp, amandelen en de gemalen kardemom (of cassia) toevoegen. Dan nog 2 minuten laten roosteren en alle ingrediënten daarbij goed vermengen. De pan van het vuur nemen, poedersuiker (of sharkara-suiker) toevoegen en goed mengen. Met een vork alle klontjes plat drukken totdat er een gladde massa ontstaat. Dan om af te koelen een paar minuten aan de kant zetten.

Als de massa zodanig is afgekoeld dat men het kan aanraken, de handen vochtig maken en 12-15 balletjes ter grootte van een walnoot maken.

Variant: u kunt de massa ook op een bakplaat doen en na het afkoelen in rombussen snijden. Probeert u het ook eens met gehakte walnoten i.p.v. met amandelen.

Deze lekkernij is in de koelkast minimaal 1 week houdbaar.

Laddus verlagen de Vata en Pitta-dosha, verhogen Kapha.

Uit het Duitstalige „Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda“ van de ayurvedische topkok Frank W. Lotz. Tip: Dit ayurvedische kookboek met uitvoerig kruiden- en specerijengedeelte is uitstekend geschikt als cadeau. Verkrijgbaar in onze shop.