Ingrediënten voor 4 personen

Panir

  • 2 liter verse volle melk, minsten 3,5 % vetgehalte, niet gehomogeniseerd
  • sap van 2–3 citroenen

Ring van groenten

  • 3–4 wortels, in dunne schijfjes gesneden
  • 1 middelgrote courgette, overlangs gehalveerd en in schijfjes gesneden
  • 1 rode en 1 gele paprika, in repen gesneden
  • 1–2 pastinaken, in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 winterrammenas
  • 3 el ghee
  • 2–3 schijven verse gember, fijngehakt
  • komijn
  • fenegriek
  • een vleugje kardemom, vers fijngewreven
  • zwarte peper
  • 50 g amandelen, geschild en geschaafd

Verse panir in een ring van groenten

Voor de panir

3-4 eetlepels water in een diepe pan verhitten. De melk toevoegen en flink verhitten.

Even voordat de melk zijn kookpunt heeft bereikt, de pan van het vuur nemen. Met een schuimspaan het citroensap voorzichtig erdoor roeren. Het citroensap zorgt ervoor dat het eiwit zich afscheidt van de wei.

Na de afscheiding van het eiwit wordt een vaste massa gevormd – de panir. Niet roeren, want dan wordt de panir te fijnkorrelig. De vloeistof door een fijnmazige zeef afgieten, de panir voorzichtig in vorm persen en even laten afkoelen. Daarna de verse kaas in blokjes snijden. Wanneer u de panir iets vaster wilt hebben, kunt u hem ook in een pan doen en, met een doek bedekt, met iets zwaars belasten en persen.

Voor de ring van groenten

De ghee in een pan verhitten. De panirblokjes toevoegen en even krokant aanbakken. De panirblokjes uit de pan nemen en afgedekt warm houden. In de overblijvende ghee de specerijen licht roosteren. Al naar hun vastheid eerst de wortelschijfjes, een paar minuten later de winterrammenas, de courgetteschijfjes, dan de blokjes pastinaak en als laatste de reepjes paprika toevoegen en alles gaar laten smoren.

Een ring vormen van de groenten, met in het midden de panirblokjes. Bestrooien met de geschaafde amandelen en opdienen.

Hierbij past basmatirijst, pasta of aardappels. En zoals altijd tot slot een heerlijke lassi.