Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Abhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage

Abhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage

Niet voor niets is abhyanga, zelfmassage met olie, al duizenden jaren vast onderdeel van de ayurvedische dagelijkse of ochtendroutine. Deze massage van het hele lichaam met warme, gerijpte sesamolie is het summum van een weldadige ontspanning. Bovendien versterkt deze behandeling het immuunsysteem en heeft hij een reinigend en bevrijdend effect.

We laten u zien hoe u abhyanga eenvoudig thuis kunt toepassen en kunt integreren in uw ochtendroutine. Neem hiervoor 's ochtends ongeveer een kwartier de tijd en geniet in alle rust van het holistische effect op lichaam en geest.

YouTube Webinar: AAbhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage

Wat is abhyanga?

Abhyanga komt uit het oud-Indiase Sanskriet en betekent ‘oliemassage’. Ayurveda adviseert elke ochtend het hele lichaam zacht te masseren met warme olie: een compleet programma voor zelfverwennerij dat u niet wilt missen!

Hoe werkt abhyanga?

Vanuit ayurvedisch oogpunt kalmeert abhyanga de Vata-dosha en harmoniseert het de dosha's wanneer Vata overheerst. Dit laatste zien we vooral vaak in de winterse Vata-periode, bij Vata-typen en bij mensen die lijden aan stress, problemen met in slaap vallen en nervositeit.

“Regelmatige oliemassages hebben een bijzonder kalmerend effect op het zenuwstelsel.
Ze zijn rustgevend en harmoniserend.”

Bovendien heeft zelfmassage met ayurvedische kruidenoliën op basis van sesamolie een prettig effect op elk doshatype, voor elk jaargetijde: een abhyanga reinigt, ontspant en is een ware weldaad voor lichaam en geest.

Reiniging

Met lauwwarme olie (zie aanwijzingen hieronder) en zachte massagebewegingen ondersteunen wij het lichaam om zichzelf te reinigen. Gifstoffen die zich op het huidoppervlak hebben opgehoopt, worden verwijderd. Tegelijk stimuleert oliemassage de doorbloeding, stofwisseling en spijsvertering.

Vanwege zijn intens reinigende effect is abhyanga-oliemassage een vast onderdeel van elke panchakarmakuur, de belangrijkste reinigingskuur binnen de ayurveda. Bij een synchroonmassage van het hele lichaam kunt u zich daarbij laten verwennen door de zacht masserende handen van twee behandelaars. Een unieke ervaring die zorgt voor de diepste ontspanning.

Van dit heerlijke gevoel kunt u ook dagelijks genieten, en wel door abhyanga op te nemen in uw ayurvedische ochtendroutine. U kunt namelijk ook heel goed zelf uw hele lichaam masseren met een versimpelde versie van de panchakarmakuur.

Zo ontdoet u zichzelf elke ochtend van lichamelijke en geestelijke ballast en schenkt u zichzelf waardevolle tijd voor ontspanning. Wie op die manier zijn dag begint, kan de dagelijkse uitdagingen moeiteloos aan.

Ontspanning

Abhyanga kalmeert en ontspant de zenuwen, met meestal ook een betere slaap tot gevolg.

Tip: Dagelijkse abhyanga heeft een positieve invloed op de nachtrust. Wie zijn slaap nog verder wil verbeteren, kan naast de ochtendlijke massage ook 's avonds voor het slapen zichzelf verwennen met een korte oliemassage van de voeten (pada abhyanga). Verdeel daarvoor een kleine hoeveelheid warme olie met de handen over de gewassen voeten en masseer gedurende twee minuten zachtjes de voetzolen. Ideaal hiervoor is de Vata-massageolie die is verfijnd met Vata-harmoniserende kruiden en bloesems..

De beloning voor dit korte ritueel is vaak een zeer ontspannen nachtrust.

Vata massage olie

Weldaad voor lichaam en ziel

Massage met hoogwaardige, natuurlijke kruidenoliën voedt en verzorgt niet alleen de huid, maar is ook goed voor de geest. Bij regelmatige toepassing kunnen de voordelen zelfs zichtbaar worden, omdat de huid een frissere uitstraling krijgt, of steviger en strakker wordt.

Voor de ziel is oliemassage minstens zo belangrijk: geniet van deze kostbare tijd voor uzelf. Reserveer 10 tot 15 minuten om alle aandacht en zorg aan uzelf en uw lichaam te besteden.

Wat een prachtig begin van de dag!

Waar moet u op letten bij de massage?

Het juiste tijdstip

Het ideale tijdstip voor massage van het hele lichaam is ‘s ochtends – het beste vóór de yoga-oefeningen van uw ayurvedische ochtendroutine.

De juiste olie

Een goede basis voor de massageolie is koud geperste sesamolie die kort is verwarmd tot ongeveer 108 °C. Een dergelijke 'gerijpte’ sesamolie is goed voor elk huidtype en voelt prettig aan.

Kies voor een hoogwaardige massageolie die overeenkomt met uw doshatype (of het jaargetijde van het moment). Onze op originele recepten gebaseerde Vata-, Pitta- en Kapha-massageoliën reinigen en verzorgen de huid met puur natuurlijke ingrediënten en kostbare kruidenextracten. De met natuurlijke etherische oliën verfijnde massageoliën verspreiden een bijzonder prettige geur en ondersteunen tegelijk de doshabalans.

 

Massage olien

 

 

Olie verwarmen

Verwarm de olie in een waterbad tot het handwarm is (ca. 37–38°C). Test de temperatuur door eerst een druppel olie op uw pols aan te brengen. Dit moet aangenaam warm aanvoelen en niet te heet zijn. Verdeel vervolgens wat massageolie in uw warme handpalmen en begin zorgvuldig uw lichaam te masseren, te beginnen met uw hoofd (zie de aanwijzingen hieronder).

De juiste handhouding

Maak met uw hand een vlak kommetje. De duim rust losjes tegen de handpalm. Masseer met de hele hand, niet alleen met de vingertoppen of de handpalm.

Zacht masseren

De massage moet prettig aanvoelen en niet te stevig zijn, dus met weinig druk en zonder extra inspanning.

Beweeg met uw handen in langzame en zachte strijkbewegingen over de verschillende delen van uw lichaam. Gewrichten worden gelijkmatig in ronddraaiende bewegingen gemasseerd, ledematen en rug strijkt u in de lengterichting.

 

 

Zelfmassage

 

Aanwijzingen voor zelfmassage: stap voor stap aandacht voor het hele lichaam

De zelfmassage kunt u zittend of staand doen; wat voor u het prettigste is. Zittend heeft u de optimale houding om uw voeten te behandelen. Het beste legt u daarbij een grote handdoek onder uw voet. Zorg altijd voor een aangename kamertemperatuur.

Begin met uw hoofd en masseer stukje bij beetje het hele lichaam, tot u bent aangekomen bij de tenen. Tip: in onze YouTube-video 'Abhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage’ demonstreert onze ayurvedisch deskundige een massage.

  1. Hoofd
    Begin uw ochtendlijke massage bij het hoofd (shiro abhyanga). Doop twee vingers in de olie en brengt het aan op uw kruin. Begin dan met zachte, ronddraaiende bewegingen uw hoofdhuid te masseren. 1–2 minuten zijn voldoende. Speciaal voor de massage van de hoofdhuid kunt u ook een haarolie gebruiken die is afgestemd op uw doshatype.
    Doe vervolgens weer wat olie in uw handpalm en masseer stap voor stap uw gezicht, wangen en oren met zachte, ronddraaiende bewegingen.
  2. Hals en nek
    Giet opnieuw wat olie in uw handpalmen en masseer zachtjes uw nek. Beide handpalmen beginnen bij de nek, komen vervolgens bij de hals bij elkaar, en gaan weer terug naar de nek. Maak hier een ronde beweging van.
  3. Borst en buik
    In de volgende stap richt u zich op de borst en buik. Besteed bij oliemassage extra aandacht aan dit kwetsbare gebied. Masseer met de wijzers van de klok mee in zachte, ronddraaiende en grote bewegingen.
  4. Rug
    Giet opnieuw wat olie in uw hand en masseer daarmee uw rug, voor zover u erbij kunt.
  5. Schouders, armen, handen, benen en voeten
    Masseer met ronddraaiende bewegingen de schouders, daarna de armen met strijkende bewegingen in de lengterichting, daarna de handen (ronddraaiend over de pols) en vingers, daarna de benen (met strijkbewegingen, ronddraaiend over de gewrichten). Tot slot beide voeten: Gewrichten, wreef, tenen en met name de voetzolen.
  6. Na de massage
    Neem nog even de tijd om het lichaam de olie goed te laten opnemen: circa 15 tot 20 minuten. Misschien heeft u afhankelijk van het jaargetijde en uw woonomgeving zelfs de mogelijkheid om nog even de zon in te gaan of wat uit te rusten voordat u vervolgens de overtollige olie afneemt met een papieren tissue.
    Aansluitend warm douchen of een bad nemen. Tip: Giet voor en na het douchen wat reinigingsmiddel in de afvoer, zodat er op lange termijn geen verstoppingen ontstaan door de olieresten.

Tip: Ook als u eens weinig tijd heeft, hoeft u een weldadige ochtendlijke oliemassage niet over te slaan. Behandel in dat geval alleen uw hoofdhuid, oren en voetzolen.

Nieuwsgierig geworden? Probeer het dan eens een keer! In onze YouTube-video 'Abhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage’ krijgt u praktische aanwijzingen. Met slechts 10–15 minuten profiteert u elke dag volop.

We wensen u goede resultaten en veel plezier bij het uitproberen.
Het Maharishi Ayurveda-team

 

Hartelijk dank aan onze experts dr. Richa Shrivastava und vaidya dr. Saurabh Sharma voor hun deskundige ondersteuning!

 

YouTube-tip abhyanga

Wilt u meer informatie over abhyanga? Op ons YouTube-kanaal staat de video ‘Abhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage’ (17:38 min) voor u klaar met onze Indiase specialisten dr. Richa Shrivastava en vaidya dr. Saurabh Sharma! Zij laten u zien waar u op moet letten bij deze vorm van zelfmassage en brengen de massagebewegingen goed in beeld.

Handleiding voor ayurvedische zelfmassage

Een ayurvedische zelfmassage is zacht, maar grondig en eenvoudig uit te voeren. U zult zich de hele dag ‘beschermd’ en behaaglijk in uw vel voelen. Probeer het zelf eens uit!

Pdf-download ~0,7 MB