Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
YouTube Webinar: Mineralen – in goede handen met ayurveda

Mineralen – in goede handen met ayurveda

IJzer, calcium & Co

Weet u het? Mineralen, wat zijn dat nu precies? Waarom zijn ze belangrijk en waar zijn ze goed voor? Wat kunnen we doen om voldoende van deze essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen? Welke levensmiddelen bevatten mineralen, welke mineralen spelen binnen ayurveda een rol en wat is hun natuurlijke oorsprong? En waarom is de verwerking van mineralen, die in ayurvedische teksten tot in detail wordt beschreven, zo complex en belangrijk? Dies alles und noch viel mehr komt uitgebreid aan bod in dit artikel.

Voor onze gezondheid is het van essentieel belang dat we voldoende micronutriënten binnenkrijgen. Dit zijn voornamelijk vitaminen, mineralen, sporenelementen en omega-vetzuren. Daarom is een volwaardige, liefst biologische voeding met veel groente van doorslaggevend belang.

Mineralen – klein, maar onvervangbaar!

Wanneer we ons lichaam, zijn opbouw en de talloze stofwisselingsprocessen die voortdurend plaatsvinden onder de loep nemen, wordt duidelijk hoe belangrijk mineralen en sporenelementen zijn voor ons welzijn.

Mineralen zijn bestanddelen van onze botten, tanden, spieren, zenuwen en bloed. Ze ondersteunen ons geestelijk en lichamelijk welbevinden en zijn onder andere belangrijk voor de stof- en energiewisseling, de reactie van de spieren en de productie van hormonen. Wanneer het lichaam mineralen en sporenelementen tekortkomt, kan er echter direct een hele reeks symptomen optreden.

De belangrijkste mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer en zink.

Deze tabel laat zien waarvoor deze vier micronutriënten met name nodig zijn:

Calcium Magnesium IJzer Zink
Botten en tanden Botten en tanden Vorming van rode bloedcellen en de rode bloedkleurstof hemoglobine Botten, huid, haar en nagels
Spieren Spieren, zenuwen en geestelijk welzijn Cognitieve functie Cognitieve functie, zicht
Signaaloverdracht tussen onze zenuwcellen Zenuwstelsel Immuunsysteem Immuunsysteem
Celdeling en -specialisatie Celdeling Celdeling Celdeling, vruchtbaarheid, DNA-synthese
Spijsverteringsenzymen Eiwitvorming Stofwisseling van koolhydraten, vetzuren, eiwitvorming
Energiestofwisseling Energiestofwisseling Energiestofwisseling Vitamine A-stofwisseling
Bloedstolling Elektrolytenbalans Zuurstoftransport in het bloed Zuur-base-evenwicht
Vermindering van vermoeidheid Vermindering van vermoeidheid Bescherming tegen vrije radicalen (oxidatieve stress)

Op ’sporenzoektocht’ in ons voedsel

Omdat ons lichaam geen mineralen kan produceren, maar ze wel onmisbaar zijn voor ons welzijn, hebben we het ook wel over ‘essentiële’ mineralen en sporenelementen. We krijgen ze dus binnen via onze voeding.

Groene bladgroenten bevatten veel mineralen en vitamines en mogen niet ontbreken in onze voeding.

Groente en noten

  • Calcium krijgen we binnen via groene groenten zoals broccoli en rucola, venkel, sesamzaad, walnoten, verse kokosnoot, melk en zuivelproducten.
  • Goede bronnen voor magnesium in ons voedsel zijn kikkererwten, volkorenproducten en noten, zoals cashewnoten, paranoten en pinda's, maar ook drinkwater dat magnesium bevat.
  • Groene bladgroenten, wortels, dadels, volkorenproducten, pompoenpitten, linzen en granaatappels, evenals aubergines, munt en tomaten bevatten van nature veel ijzer.
  • Aanbevolen bronnen voor zink zijn cashewnoten en kikkererwten.

Goede en volwaardige voedselcombinaties en een sterk spijsverteringsvuur (agni) zijn hierbij heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ons lichaam de mineralen ook daadwerkelijk kan opnemen en zo de positieve voedingswaarde via de voeding verkrijgt.

Toenemende slechte invloeden van buitenaf, voedselintoleranties, stress, gebrek aan beweging en een zwakke spijsvertering kunnen de inname van mineraalsupplementen vereisen.

Mineralen en kruiden – twee sterke partners

Volgens de ayurveda verhogen mineralen de potentie van kruiden. Daarom worden niet alleen waardevolle kruiden gebruikt voor voedingssupplementen, maar ook mineralen in een synergetische combinatie met kruiden.

De vaidya’s, de Indiase ayurvedische artsen, hebben al eeuwenlang een zeer grondige kennis van mineralen en hun biologische functies. Ze kennen tot in detail het verband tussen en de werking van ijzer, calcium, zink en koper en weten ook hoe je een tekort daaraan kunt opheffen. In de ayurveda worden mineralen al eeuwenlang gebruikt, want de wetenschap van de mineralogie was in India al vroeg hoog ontwikkeld.

Een hoge kunst – de ayurvedische bereiding van mineralen

IJzer-BhasmaMaharishi Ayurveda past al van oudsher tot op de dag van vandaag een zeer uitgebreide bereidingswijze toe op mineralen volgens traditionele recepten. Vervolgens worden de mineralen gecombineerd met geselecteerde kruiden, zodat ze optimaal kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Dit begint al met de selectie van de juiste mineraalbron. Volgens het principe "Sarvada Samanyam vriddhikaranam" ("gelijk bevordert gelijk") vertrouwt Maharishi Ayurveda op natuurlijke bronnen waaruit de voedingsstoffen op natuurlijke wijze kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld hiervan zijn mosselen, mosselschelpen en parels uit de oceaan die dienen als een natuurlijke bron van calcium en die op natuurlijke wijze door het lichaam kunnen worden opgenomen. Alles komt uit de natuur in de natuur – in ons natuurlijke lichaam. Chemische mineraalbronnen zijn een absolute no-go.

De ayurvedische teksten beschrijven bovendien in detail de noodzaak van een groot aantal natuurlijke verwerkingsprocessen om de grootte van mineralen te verkleinen, omdat ze anders niet optimaal kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Dit proces wordt het ‘bhasma-proces’ genoemd. Het begint met heel belangrijke en nauwkeurig op elkaar afgestemde zuiveringsprocessen (shodana), omdat de mineralen ertsen of onzuiverheden kunnen bevatten.

Deze hoogwaardige zuivering is uiterst belangrijk en vrij complex. De mineralen worden gemacereerd (ondergedompeld/geweekt) in verschillende plantensappen en vervolgens in kleine aardewerk kruiken gegoten. De kruiken worden afgesloten en vervolgens enkele dagen in een aardewerk oven geplaatst. De kleine kruiken worden er om de dag uit gehaald, geopend en de gevormde bhasma of pasta wordt opnieuw gemacereerd met verschillende plantensappen. Daarna worden de kruiken weer teruggezet. Deze cyclus wordt vele malen herhaald, soms wel meer dan honderd keer.

De hieruit ontstane bereidingen, de ‘bhasmas's’, zijn zo subtiel en minuscuul dat ze zich volgens de ayurveda gemakkelijk door de lichaamskanalen van ons lichaam kunnen verspreiden, maar alleen als het bhasmaproces volledig en correct is uitgevoerd.

Ayurveda heeft verschillende parameters en technische tests gedefinieerd om dit te controleren. Ervaren deskundigen controleren regelmatig de consistentie, kleur en geur. Daarnaast voert Maharishi Ayurveda moderne technische procedures uit, zoals atomaire-absorptiespectroscopieën, om de bhasma's te controleren en een bhasma van hoge kwaliteit te garanderen dat vrij is van verontreinigingen en giftige zware metalen.

Pas na afloop van dit authentieke en uitgebreide zuiveringsproces worden de mineralen gebruikt voor ayurvedische kruiden-mineraalbereidingen.

Goed om te weten: onze originele ayurvedische Maharishi Ayurveda-producten worden door onafhankelijke Europese, geaccrediteerde laboratoria volgens de modernste methodes onderzocht en bevatten geen zware metalen of andere belastingen.

AyurMultimineral, Ijzerrasayana, Calcio Care en Vrouwen-Rasayana

  

Overigens: koper is licht opgelost in water. Ayurveda raadt daarom aan om 100 tot 200 milliliter water te drinken, dat 's nachts is opgeslagen in een koperen beker. Probeer het eens. Ook zeer populair als buitengewoon cadeau.

Kupferbecher