Mineralen – kleine sporen kunnen de gezondheid verbeteren

Een voldoende verzorging met mineralen is voor de gezondheid van doorslaggevend belang. Daarom is een consequent goede voeding met veel groente en volwaardige producten, alsook enkele voedingssupplementen zeer aan te bevelen.

Fastfood, met veel wit meel, waarbij de graankorrels van hun mineraalhoudende schil werden ontdaan, conserven en kant-en-klaargerechten, die veel bewerkingen hebben ondergaan, zijn daarentegen arm aan mineralen en kunnen zelfs de oorzaak zijn van gebreksziekten en lichamelijk ongemak. Is het oude spreekwoord: ’Eten en drinken houden lichaam en geest tezamen’ daarom uitsluitend nog van kracht wanneer men het heeft over de natuurlijke en gezonde voedingswijze uit de tijd van vóór de mechanisatie van de landbouw? Welke mogelijkheden zijn er tegenwoordig zich te voorzien van mineralen en sporenelementen die voor de stofwisseling en het opbouwproces van ons lichaam zo belangrijk zijn?

Om maximaal van de mineralen in groente, melkproducten en granen te kunnen profiteren moeten wij zo veel mogelijk biologische en verse voeding gebruiken. In de biologische landbouw wordt geen kunstmest gebruikt, de bodem wordt niet uitgeput en meer mineralen en sporenelementen blijven behouden. Hele graankorrels, zoals quinoa, bulgur en gierst bevatten meer mineralen dan bewerkte graansoorten en wit meel. Zaden, pitten en bladgroente zijn vormen eveneens een goede bron voor mineralen en vitamines. Voor een voldoende verzorging met mineralen moet uw voeding veel verschillende fruit- en groentesoorten bevatten, evenals graankorrels, peulvruchten en noten. Ook calcium- en magnesiumhoudend drinkwater levert waardevolle mineralen.

Maar niet alleen de hoeveelheid en de soort mineralen zijn doorslaggevend voor een optimale verzorging. Of het lichaam de mineralen kan opnemen, hangt in hoge mate af van de vorm waarin dit mineraal in een voedingsmiddel aanwezig is en hoe de maaltijd is samengesteld. Een voorbeeld daarvan is ijzer uit plantaardige voeding, waarvan de opname kan worden verbeterd door het gelijktijdig gebruik van levensmiddelen met veel vitamine C. Ook ayurvedische voedingssupplementen, in de vorm van in tabletten geperste kruiden- en mineralenmengsels kunnen u helpen de voedingswaarde van voedsel optimaal op te nemen. Ayur-Multimineral, Calcio Care en Ayurvedishe IJzerrasayana zijn uitstekende helpers voor een ruime verzorging met mineralen en sporenelementen.

Mineralen – klein, maar onvervangbaar!

Mineralen zijn bestanddelen van onze beenderen, tanden, spieren, zenuwen en ons bloed. Ze ondersteunen ons geestelijke en lichamelijk welbevinden en zijn onder andere belangrijk voor de stof- en energiewisseling, de reactie van de spieren en de productie van hormonen. Zo zijn voor calcium werkingen op de volgende gebieden aangetoond: behoud van beenderen en tanden, normale spierfunctie en impulsoverdracht van de zenuwcellen, normale bloedstolling, een stofwisseling die op normale wijze energie levert, en het normaal functioneren van de spijsverteringsenzymen. Indrukwekkend is ook de lijst van invloeden die van het ijzermineraal uitgaan. Het gaat hier om de normale functie van de rode bloedlichaampjes en hemoglobine, normaal zuurstoftransport, een stofwisseling die op normale wijze energie levert, een normale functie van het immuunsysteem, een normale cognitieve prestatie, een normale celdeling en de normale cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Wanneer het lichaam echter mineralen en sporenelementen tekortkomt, kunnen meteen een hele reeks negatieve symptomen optreden. Gebrek aan kalk kan bijvoorbeeld leiden tot beenverweking en osteoporose, terwijl een gebrek aan ijzer onder andere met anemie, de veel voorkomende bloedarmoede, in verband gebracht wordt. Om deze verschijnselen van een tekort aan mineralen en de daaruit voorkomende gezondheidsschade te voorkomen, moet het lichaam het juiste mineralenevenwicht in stand houden.

Mineralen en kruiden – twee sterke partners

De vaidya’s, de Indiase ayurvedische artsen, hebben al sinds eeuwen een zeer grondige kennis van mineralen en hun biologische functies. Ze kennen tot in detail het verband tussen, en de werkingen van ijzer, calcium, zink en koper en wisten ook hoe men een tekort daaraan kan opheffen. In de Ayurveda worden mineralen al eeuwenlang gebruikt, want de wetenschap van de mineralogie was in India al vroeg hoog ontwikkeld.

Volgens de Maharishi Ayurveda moet een gezonde, uitgebalanceerde voeding volstrekt voldoende zijn om het lichaam van alle benodigde mineralen en sporenelementen te voorzien. Maar als de spijsvertering (agni) zwak is en de opname van werkzame stoffen onvoldoende, kunnen veel mineralen niet de plek bereiken waar ze nodig zijn. Daarom hebben de voedingssupplementen met mineralen en kruiden alleen dan zin, wanneer de mineralen daarin ook door de spijsvertering kunnen worden opgenomen en omgezet. De Ayurveda combineert mineralen daarom met kruiden, die volgens oude kennis erom bekend staan de assimilatie en het transport van de verschillende ingrediënten in het lichaam te ondersteunen. De kennis van de juiste samenstelling van voedingssupplementen uit kruiden- en mineraalmelanges is een geweldige verworvenheid, die de Ayurveda van bijna alle andere medische systemen onderscheidt.

Enkele bijzondere ayurvedische voedingssupplementen uit kruiden- en mineraalmelanges zijn de zogeheten bhasma’s. Voor de productie hiervan worden de mineralen met traditionele ayurvedische methodes en werktuigen in vele stappen tezamen met kruidenproducten verwerkt. Om de in de overleveringen beschreven kwaliteit te bereiken, kan dit maanden vergen, soms zelfs jaren. Goed om te weten: deze originele ayurvedische producten van Maharishi Ayurveda worden door Europese laboratoria volgens de modernste methodes gecontroleerd en bevatten geen zware metalen.

De combinatie van natuurlijke mineralen en kruiden moet ervoor zorgen dat de mineralen goed benut worden. Want voor elk mineraal is een speciaal ’transportsysteem’ nodig. Koper bijvoorbeeld wordt in water maar langzaam opgelost. Ayurveda adviseert daarom het drinken van 100 tot 200 milliliter water, dat een nacht lang in een koperen beker heeft gestaan. Ayurvedishe IJzerrasayana bevat ijzerbhasma, dat door het lichaam bijzonder gemakkelijk wordt opgenomen. Bij Maharishi Ayurveda wordt voor een betere opname van ijzer de Indiase kruisbes (amla) toegevoegd en guduchi (Tinospora cordifolia) ondersteunt volgens de ayurvedische kennis de stofwisseling en de lever, alsook hun opname van ijzer.

Op ’sporenzoektocht’ in ons voedsel

Wanneer wij dikwijls conserven gebruiken en sterk bewerkte voedingsmiddelen, dan krijgen we te weinig mineralen en voedingsstoffen uit onze maaltijden binnen. Verse, liefst biologisch geteelde levensmiddelen bevatten de grootste schat aan mineralen.

Groene bladgroenten, wortels, dadels, volkorenproducten, pompoenpitten, linzen en granaatappels bevatten van nature veel ijzer.

Voor een goede verzorging met kalk moet u voldoende groene groente, sesamzaad, walnoten, verse kokosnoten, melk, kwark en panir in uw menu opnemen.

IJzer, calcium & co in de oude ayurvedische receptuur

Als extra kunt u originele ayurvedische voedingssupplementen ter ondersteuning van de opname van kalk en ijzer en/of de mineralencombinatie Ayur-Multimineral gebruiken. Op deze wijze kunt u het grootst mogelijke voordeel uit de mineralen in uw voeding halen. Een gezonde voeding, aangevuld met deze natuurlijke recepturen, levert mineralen die het lichaam nodig heeft.

De calciumbron in het voedingssupplement Calcio Care is parelbhasma van zeer hoge kwaliteit. De korrelgrootte is gering en daarom wordt het gemakkelijk geabsorbeerd. De kruideningrediënten helpen, volgens de ayurvedische leer, om de kalk goed op te nemen.

Ayur-Multimineral is een combinatie van calcium, ijzer, zink, en andere mineralen. Ook in dit recept zijn aan de mineralen kruiden toegevoegd om zeker te zijn van maximale opname. Dit voedingssupplement voedt alle zeven soorten lichaamsweefsels: plasma, bloed, spieren, vet, beenderen, beendermerg en voortplantingsweefsel. Wanneer deze steeds goed gevoed zijn, is dat de beste voorwaarde voor een energiek en vitaal gevoel.