Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Ayurveda-to-go

Ayurveda-to-go

Onze geweldige ayurvedisch kok Heide Maria Vendler heeft weer een aantal heerlijke recepten voor jullie gemaakt. Smakelijke zomerse 'to go'-recepten, om makkelijk thuis voor te bereiden en overal mee naartoe te nemen. Op het menu staan een simpele maar superlekkere ayurvedische ratatouille, smeuïge snijbietfalafel en een basilicumraita als een lichte yoghurtdip. Daarbij drinken we een verfrissende chai met munt en kokosdrink, die desgewenst ook met koemelk of een ander plantaardig alternatief kan worden bereid.

 

 

Chai met kokos en munt

Chai met kokos en munt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 ml water
  • 500 ml kokosdrink (geen kokosmelk)
  • 1 el kardemom, heel
  • 3 schijfjes verse gember
  • 5 kruidnagels
  • 1 handvol gedroogde muntblaadjes of 2 zakjes pepermuntthee
  • ahornsiroop of dadelsuiker om te zoeten

Bereiding
Breng het water met de specerijen aan de kook. Draai het vuur terug en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal van het vuur, dek af en laat een half uur trekken. Doe dan de muntblaadjes of theezakjes en de kokosdrink erbij en breng nogmaals aan de kook. Laat enkele minuten trekken en giet door een zeef. Zoet met een beetje ahornsiroop of dadelsuiker en serveer lauwwarm.

Tip
Deze chai met munt is een heerlijk verfrissend drankje voor warme, zonovergoten zomerdagen. Je kunt de chai uiteraard ook prima met koemelk of een ander plantaardig alternatief bereiden.

 

Ratatouille

Ratatouille

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 2 tomaten (optioneel)
  • 2 tl ruwe rietsuiker
  • natuurlijk zout
  • 200 ml water of groentebouillon
  • 6 el olijfolie
  • verse basilicum en peterselie
  • 1 tl venkelzaad, heel
  • 1 tl komijn, gemalen
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ tl kurkuma
  • 3 cm van een kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 2 msp. asafoetida
  • peper
  • een snufje chili
  • 1 grote tl kikkererwtenmeel, geroosterd

Bereiding
Was de aubergine en snijd deze in blokjes van ca. 1½ cm. Doe de blokjes in een kom, meng er wat zout door en laat dit een tijdje intrekken.
Snijd de tomaten bij het kroontje iets in en blancheer ze kort in kokend water. Verwijder het velletje en snijd de tomaten in zeer kleine blokjes.
Snijd de bleekselderij, courgette en paprika eveneens in stukjes van ca. 1½ cm. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin alle specerijen (venkelzaad, kaneel, kruidnagel, laurier) zachtjes aan tot er een heerlijke geur vrijkomt.
Laat de auberginestukjes uitlekken en doe ze bij de pan, strooi de rietsuiker erover en bak enkele minuten samen door.
Voeg dan de rest van de groenten (behalve de tomatenblokjes) en de gemalen specerijen toe. Bak de groenten op middelhoog vuur enkele minuten mee.
Blus af met groentebouillon en voeg de tomatenblokjes toe. Laat de ratatouille vervolgens met een deksel op de pan nog een half uur zachtjes sudderen.
Meng het kikkererwtenmeel met een lepel water en roer dit door de ratatouille. Verhit nog even kort door om de ratatouille te laten binden. Breng op smaak met zout en wat citroenrasp en besprenkel tot slot met verse kruiden.

Tip
Met ratatouille kun je door de seizoenen heen volop variëren, afhankelijk van wat er voorhanden is. En ben je niet weg van tomaten of verdraag je ze niet goed, kun je ze ook prima weglaten en net iets meer groentebouillon toevoegen.

 

Falafel met snijbiet

Falafel met snijbiet

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 el ghee
  • 120 g kikkererwtenmeel, geroosterd
  • 150 ml water
  • 150 g gekookte kikkererwten
  • 150 g snijbiet
  • 2 tl komijn, gemalen
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kardemom, gemalen
  • 2 msp. asafoetida
  • ½ tl zwarte peper
  • een beetje citroenrasp en 1 el citroensap
  • zout
  • kikkererwtenmeel voor de buitenkant
  • kokosoli, ghee of koolzaadolie om in te bakken
  • verse peterselie, fijngehakt

Bereiding
Was de snijbiet, blancheer in kokend water en laat tot slot schrikken in koud water.
Knijp het vocht er goed uit en hak vervolgens grof.
Verhit nu de ghee in een pan. Bak de specerijen hierin zachtjes aan, tot er een heerlijke geur vrijkomt. Bak het kikkererwtenmeel kort mee en giet dan het water erbij. Laat het inkoken tot een stevige, samenhangende substantie. Meng de fijngehakte snijbiet en peterselie, gekookte kikkererwten, citroensap en -rasp erdoor en breng op smaak met zout. Vorm er kleine balletjes van (2-3 cm doorsnee), rol deze door wat kikkererwtenmeel en bak ze in ghee, kokosolie of koolzaadolie.

Tip
Rol en bak eerst een testballetje, om te zien of de consistentie klopt. Blijkt het mengsel te zacht, voeg je er nog wat kikkererwtenmeel of paneermeel aan toe. Zo weet je zeker dat je straks perfecte falafel hebt!

 

Raita met basilicum

Raita met basilicum

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 g kokosyoghurt (naturel)
  • ¼ tl venkelzaad
  • 1 msp. kala namak (zwart zout)
  • zout
  • een handvol basilicumblaadjes
  • een beetje citroenrasp

Bereiding
Maal het venkelzaad in een vijzel fijn. Hak de basilicum zeer fijn. Roer alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met zout en citroenrasp.

Tip
Je kunt deze raita ook prima met normale yoghurt bereiden. Maar neem je de raita in de zomerhitte ergens mee naartoe, raden we je aan voor de kokosvariant te gaan.