
“Hartverwarmend” – rozen-saffraan-kheer
(ayurvedische rijstepap)
Een zacht-romige ayurvedische rijstepap, verfijnd met saffraan, rozenwater en kardemom – als een zachte omhelzing in dessertvorm.
Ideaal als liefdevol gebaar of als afsluiter van een ayurvedische brunch.
Ingrediënten (Voor 2–3 porties)
Bereiding
- Spoel de rijst tot het water helder is. Laat vervolgens ca. 20 minuten weken in water (optioneel, voor een zachtere textuur).
- Verhit de melk in een pan, voeg kardemom, eventueel het kaneelstokje en ghee toe. Breng aan de kook.
- Giet de rijst af en voeg toe aan de melk. Laat op laag vuur ca. 30–40 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend, tot het mengsel romig wordt.
- Los de saffraandraadjes in de laatste 10 minuten op in wat warme melk en voeg toe.
- Verwijder het kaneelstokje zodra de kheer de gewenste consistentie heeft en roer het rozenwater en de zoetstof erdoor.
- Verdeel over schaaltjes en garneer met gehakte noten en rozenblaadjes.
- Lauw warm serveren.