Ingrediënten voor 4 personen
Bereidingstijd: ongeveer 1,5 uur
- 1 kg rode biet
- 1 verse groene chilipeper
- 1 el ghee
- 1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
- 1 theelepel komijnzaden
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel elk van gemalen gember en geelwortel
- 1/4 theelepel asafoetida
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 tl fenegriek bladeren
- sap van een citroen
- 125 ml heet water
- 1/4 bekertje crème fraîche
- wat zout
Kruidige rode bieten
De rode bieten schillen en in flinke dobbelstenen verdelen. Was de groene peper, snij hem doormidden, verwijder de zaadjes en hak fijn.
Verhit ghee in een zware pan, voeg het mosterdzaad en de hele komijn toe en doe meteen het deksel erop. Zodra de korrels hoorbaar opspringen, de pan van het vuur nemen en even wachten tot ze weer rustig zijn.
Nu de rest van de specerijen, de groene peper, suiker en fenegriek toevoegen en kort in het hete vet bakken.
De rode bieten, het citroensap en het water toevoegen en alles op een matig vuur, ongeveer een uur, onder af en toe roeren laten sudderen. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor, breng op smaak met zout en laat nog 5 minuten op laag vuur trekken.
Bron: ‘Kochen nach Ayurveda - Köstliche Küche für ein langes Leben’ door dr. Karin Pirc en William Kempe