Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Lentemenu

Lentemenu

Met maart begint de lente en daarmee tot eind juni het Kapha-seizoen. Het is de tijd van de eerste warme zonnestralen, schitterende kleuren en binnenkort verse kruiden, groenten en fruit om onze keuken te verrijken.

Om de Dosha-balans zo goed mogelijk in stand te houden tijdens de wisseling van de seizoenen, raden ayurveda-experts lichte maar goed gekruide gerechten aan tijdens de Kapha-periode om de spijsvertering te versterken. Hete, kruidige en goed gekookte gerechten, evenals soepen en groene groenten zijn nu ook bijzonder populair.

Hoe u met de juiste gerechten uw dosha-balans kunt ondersteunen en tegelijkertijd smaakpapillen, lichaam en ziel kunt behagen, toont de nieuwste creatie van onze ayurvedische kok Heide Maria Vendler, waarmee u moeiteloos een menu op tafel tovert dat perfect is afgestemd op de lente.

Lente lassi

Lentelassi

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 g volle yoghurt
  • 500 ml warm water
  • 5 draadjes saffraan
  • 1 el vers geperst citroensap
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 1 snufje gemalen kruidnagel

Bereiding
Doe de saffraandraadjes in een kopje. Meng met 2-3 theelepels yoghurt en laat minstens een uur staan. Mix alle ingrediënten (behalve de citroenmelisse) met een staafmixer en giet dit in een kan. Voeg de blaadjes citroenmelisse toe en laat nog even intrekken.

Quinoa

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 g quinoa
  • 400 ml water

Bereiding
Breng het water met zout aan de kook en voeg de quinoa toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur lager en laat de quinoa op laag vuur 15 minuten wellen.

Rabarber-appelchutney

Rabarber-appelchutney

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 g rabarber
  • 1 grote appel
  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 tl kardemom
  • ½ tl geelwortel
  • 2 msp. chilipoeder
  • 1 tl geel mosterdzaad
  • 10 g gojibessen
  • 4 el agavesiroop
  • 5 blaadjes citroenmelisse

Bereiding
Snijd de rabarber in kleine stukjes. Snijd de appel met schil in kleine blokjes. Doe alle ingrediënten samen in een steelpan en laat dit 15 minuten zachtjes sudderen. De appelstukjes moeten zacht zijn. Hak de blaadjes citroenmelisse fijn en roer ze door de iets afgekoelde chutney.

Dal van gele linzen voor de Kapha-tijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 180 g gele linzen
  • 1 tl verse, geraspte gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 msp. asafoetida
  • 2 kruidnagels
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 msp. kaneel
  • 2 msp. chili
  • 600 ml water of groentebouillon
  • Een beetje citroenrasp en 1 tl citroensap
  • Zout
  • verse peterselie en lavas

Bereiding
Was de linzen en doe ze in een pan met de kruiden. Voeg water of groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat dit 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout, citroensap en -rasp en bestrooi met verse peterselie en/of lavas.

Alternatieve bereiding
Was de linzen en doe ze in een pan met de kruiden. Verhit de ghee in een steelpan en rooster hierin de hele specerijen lichtjes. Voeg de linzen toe en rooster ze langzaam. Voeg nu de gemalen specerijen toe. Een beetje meer roosteren en voeg water of groentebouillon toe. Breng het geheel eenmaal krachtig aan de kook, dek de pan af en laat het 15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout, citroensap en -rasp en bestrooi met verse peterselie en/of lavas.

Zoete aardappel uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 zoete aardappel (ca. 300 g)
  • ½ tl natuurlijk zout
  • 1 tl komijn
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 msp. chilipoeder
  • ¼ tl paprikapoeder

Bereiding
Meng de kruiden met het zout en de olie. Schil de zoete aardappel en snijd in plakken van een halve centimeter dik. Bestrijk de plakken aan beide kanten met het kruiden-oliemengsel en leg ze naast elkaar op een bakplaat of in een ovenschaal. Bak de zoete aardappel 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (hetelucht).

Koolrabi met spinazie en paneer

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 koolrabi
  • 1 el ghee
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • ½ tl geelwortel
  • 1 msp. asafoetida
  • 1 tl komijn
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 snufje kaneel
  • chilipoeder
  • 300 g verse bladspinazie
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • kruidenzout
  • 1 snufje oregano
  • 100 g paneer

Bereiding
Vul een grote pan met water tot ongeveer 10 cm hoog en breng het aan de kook. Blancheer de spinazie hierin en laat schrikken in koud water.

Schil de koolrabi en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd ze nog eens doormidden en vervolgens in schuine reepjes.

Verhit de ghee en voeg de mosterdzaadjes toe.

Voeg de koolrabireepjes, de rietsuiker en de overige kruiden (behalve de oregano en nootmuskaat) toe. Bak de groente langzaam al roerend tot deze beetgaar is.

Voeg de spinazie toe en verwarm opnieuw. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en oregano en bestrooi met de paneerblokjes.

Paneer

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 l melk
  • 1 ½ citroen

Bereiding
Pers het sap uit de citroenen. Spoel een pan goed om met water. Verhit hierin de melk met het zout en roer hier net voordat deze aan de kook komt langzaam het citroensap door. Hierdoor gaat de melk klonteren (het eiwit scheidt zich van de wei).

Leg een doek over een vergiet en plaats het vergiet op een kom. Giet nu de inhoud van de pan in het vergiet. De kaas komt zo in de doek terecht en de wei in de kom. Laat de paneer minstens een half uur in het vergiet uitlekken. Daarna vorm je er met de doek een rechthoek van, leg die op een bakplaat met gaatjes en laat de massa met een plank erop nog ongeveer een uur rusten. Hierdoor krijgt de paneer een gelijkmatige vorm en kan deze in gelijkmatige blokjes worden gesneden.

Chapati's (4 stuks)

Ingrediënten

  • 80 g fijne speltmeel
  • 40 g volkoren speltmeel
  • ½ tl zout
  • 1 el olijfolie

Bereiding
Kneed van de ingrediënten een soepel deeg dat zich goed laat uitrollen. Verdeel het deeg in vier delen en vorm er balletjes van. Dek deze af met een vochtige doek en laat ze een half uur rusten.

Verhit een droge koekenpan op hoog vuur. Rol een deegballetje uit tot een dunne ronde plak (bestuif het deeg en werkoppervlak daarvoor gerust ruimschoots met meel) en leg deze vervolgens in de hete koekenpan. Het deeg moet opbollen en luchtblaasjes vormen. Druk deze met een doek steeds weer voorzichtig plat. Draai het broodje na ongeveer een minuut om en druk het weer iets aan. Hoe meer de chapati’s opbollen, hoe zachter en luchtiger ze uiteindelijk zullen worden. Leg de broodjes op een bord, dek ze af met een vochtige doek en houd ze warm. Doe hetzelfde met de resterende deegballetjes en veeg steeds met een droge doek de bloem uit de pan.

Mangocrème

Mangocrème

Ingrediënten voor 4 personen

  • 180 ml appelsap
  • 1 mango
  • 1 theelepel verse gember gehakt
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 1 el maizena of aardappelzetmeel
  • Verse bessen

Bereiding
Schil de mango en snijd hem in kleine blokjes. Houd 2 eetlepels van de mangoblokjes apart.

Meng 5 eetlepels appelsap met maïzena. Breng de rest van het appelsap aan de kook, voeg de mangostukjes en de kruiden toe. Laat dit ongeveer 5 minuten koken en pureer dan fijn met een staafmixer. Roer de maïzena erdoor en breng de mangocrème opnieuw aan de kook. Verdeel de room over 4 kommen en leg de mangostukjes erop. Doe er een klein scheutje room of opgeschuimde amandelmelk op. Garneer met bessen en bestrooi met een beetje kaneel.