Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

's Ochtends fit met ayurveda!

Hoe beginnen we aan een succesvolle en gezonde dag? Wanneer is het volgens ayurveda de beste tijd om op te staan? Dit en nog veel meer willen wij u graag in deze nieuwsbrief uit de doeken doen.

Al duizenden jaren leert ayurveda ons dat de diverse cycli van de natuur (bijv. dag/nacht, jaargetijden en levensfases) invloed hebben op ons lichaam en onze geest. En ook hoe wij van deze ritmen gebruik kunnen maken. De klassieke ayurvedische literatuur geeft gedetailleerde beschrijvingen van procedures ter ondersteuning van gezondheid en jeugdigheid in de vorm van een dagroutine, ’dinacarya’ geheten.

Vandaag geven wij u de beste ayurvedische adviezen voor de ochtend.

Wellicht vraagt u zich af hoe u zoveel zaken in de hedendaagse werkdag kunt inpassen, waarin misschien het ontbijt voor de kinderen klaargemaakt moet worden en zoveel andere zaken afgehandeld voor u zelf aan het werk kunt gaan. Begin gewoon met die adviezen die u gemakkelijk in kunt passen en bouw geleidelijk aan op. Geniet van een nieuw welbevinden en gezond evenwicht!

De ideale tijd van opstaan

Ayurveda adviseert om, liefst vóór 6 uur, in de vata-periode van de ochtend, op te staan en in de kapha-periode van de avond (vóór 10 uur) naar bed te gaan.

De ayurvedische ochtendroutine

Na het opstaan poets u uw tanden en reinigt u uw tong. Zo worden ’s nachts daar verzamelde gifstoffen en bacteriën verwijderd en niet meer in het lichaam opgenomen.

Massage

Om de spijsvertering te activeren kunt u een glas water op kamertemperatuur drinken. Vervolgens ledigt u blaas en darmen.

Nu de bloedsomloop stimuleren! Lichte lichamelijke oefeningen, bijvoorbeeld een stevige wandeling of de zonnegroet (surya namaskara) zijn ideale fitmakers.

Daarna terug naar de badkamer: een ayurvedische oliemassage (abhyanga) en mondspoelen met olie (gandusha) wachten op u. U kunt zich eerst insmeren met olie en terwijl de olie inwerkt de gandusha doen.

Abhyanga

Massagehandschoenen

Uzelf een ayurvedische massage geven is mild, maar diepgaand en gemakkelijk uitvoerbaar. U zult zich de hele dag ‘beschermd’ voelen en lekker in uw vel zitten. Probeert u het eens! Een handleiding treft u hier aan. Kapha-typen wordt overigens aangeraden om ’garshan’ (droge massage met handschoenen van ruwe zijde) te doen voor de abhyanga of ter vervanging ervan.

Gandusha

Voor het olietrekken (gandusha) gebruikt u gerijpte sesamolie - 1 tot 2 eetlepels. Zuig de olie heen en weer in de mond en gorgel een beetje, totdat de olie begint te schuimen. Vervolgens uitspugen in een bakje (niet in de afvoer!). De ayurvedische teksten geven hoog op van ’gandusha’ als een effectief middel ter versterking van de stem, de kaken, de smaakwaarneming en als bescherming tegen cariës.

De ochtendhygiëne wordt afgesloten met een bad of douche, scheren en nagelverzorging.

Voor het geval u yoga en meditatie beoefent, geniet dan nu van deze stille afspraak met uzelf.

Het kledingvoorschrift volgens de ayurvedische teksten: "schone en comfortabele kleding die past bij het jaargetijde en de bezigheden".

Naar keuze een licht ontbijt - en u kunt die dag alles aan!

Overigens: wat hier heel bewerkelijk en lang lijkt, wordt met een beetje oefenen een verrijking van iedere dag.

We wensen dat u de dag fit en met een goed humeur begint,
Het Maharishi Ayurveda team