Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Wat u over warm water moet weten

De overgeleverde ayurvedische teksten staan vol aanwijzingen over alle natuurlijke vormen van water. Of het nu gaat om bronwater, vijverwater of regenwater: ons belangrijkste element en de invloed ervan op ons lichamelijke welzijn worden uitgebreid beschreven.

De belangrijkste voordelen van water vanuit ayurvedisch perspectief:

  • Het helpt tegen vermoeidheid
  • Water ondersteunt de uitstraling van de huid
  • Spijsverteringsproblemen worden voorkomen
  • Het geeft gemoedsrust en een bevredigend gevoel
  • Water verfrist en wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam
  • Water is een bron van levenskracht

YouTube Webinar: Ayurveda en warm water

De reinigende eigenschappen van water

Veel mensen hebben een droge huid en grote dorst, hoewel ze zeer veel water drinken. De onderliggende oorzaak daarvan kan een tekort aan agni (spijsverteringsvuur) zijn. Bovendien zou ama (stofwisselingsproducten, zie toelichting) de weg van het water naar de cellen kunnen blokkeren. Om de vochtopname te bevorderen, valt het volgens Maharishi Ayurveda aan te bevelen om water een tijdje te koken en eventueel te versterken door specerijen of kruiden toe te voegen.

Waarom het werkt

Door het koken wordt het water verrijkt met energie en krijgt het een kwaliteit die in de ayurveda sukshma (= doordringend) wordt genoemd, die het mogelijk maakt om de fijne lichaamskanalen te reinigen doordat het water dieper in de fysiologie doordringt.

Regelmatig warm water drinken is een eenvoudige ayurvedische aanbeveling. Het tien minuten gekookte warme water stimuleert meteen agni, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare toxinen uit de dhatu’s (lichaamsweefsels) effectief ondersteunen.

Kruiden krijgen door het langere meekoken een extra effect. Door de geur en smaak hebben ze ook effect op de zintuigen.

Water voor uw constitutietype

Probeer eens speciale waterbereidingen voor het evenwicht van de desbetreffende constitutietypen die bij de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha horen.

Heet water dat Vata in evenwicht brengt

Kook vijf minuten lang twee liter water. Haal het van het fornuis en voeg drie muntblaadjes, 1/2 theelepel venkelzaad en 1/4 theelepel heemstwortel toe. Giet het water in een thermoskan en drink het verdeeld over de dag in slokken. Het water moet warm, maar niet te heet zijn.

Heet water dat Pitta tot rust brengt

Kook twee minuten lang twee liter water. Haal het van het fornuis en voeg1/4 theelepel venkelzaad, twee rozenknoppen en een kruidnagel toe. Giet het water in een thermoskan en giet het voor het drinken in een kopje. In de zomer kan het water op kamertemperatuur zijn, maar in de winter moet het iets warmer zijn.

Heet water dat Kapha harmoniseert

Kook vijf minuten lang twee liter water. Haal het van het fornuis en voeg drie hele basilicumbladeren, twee dunne stukjes verse gember, 1/4 theelepel komijn en 1/2 theelepel venkel toe. Giet het water in een thermoskan en drink het warm tot zeer warm verdeeld over de dag in slokken.

Als u niet weet welk constitutietype u bent, raden we u aan om daarover meer te weten te komen met onze test voor constitutietypen.

Hoeveel water is genoeg?

Volgens de ayurveda is de aanbevolen hoeveelheid water afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, werkdruk, stress, weersomstandigheden, voeding en constitutietype. Mensen met de nogal warme Pitta-dosha hebben in het algemeen meer dorst dan personen met Kapha-kenmerken.

Als u het water in de ochtenduren klaarmaakt, bewaar het dan in een thermoskan en drink het in de loop van de dag om het half uur.

Water bij de maaltijden

In de ayurveda wordt aanbevolen om tijdens de maaltijden slokjes puur water te drinken. Omdat in de ayurvedische keuken al zeer veel specerijen worden gebruikt, zou een met kruiden aangevuld drankje te belastend kunnen zijn voor het lichaam. Bij eten dat nauwelijks gekruid is, ondersteunt met specerijen verrijkt water daarentegen de spijsvertering.

Afhankelijk van het type eten is ca. één kopje water het beste. Bij bijvoorbeeld soepen of dal-gerechten hebt u minder vocht nodig. Bij drogere voedingsmiddelen zou u daarentegen iets meer water moeten drinken.

Afhankelijk van uw constitutietype moet het water op kamertemperatuur of heet zijn. Drink het water in geen geval ijskoud, want daardoor is de kans groot dat het spijsverteringsvuur dooft.

Als u ongeveer 45 minuten na het eten dorst hebt, drinkt u zoveel water als het lichaam nodig heeft voor de spijsvertering. Tussen de verschillende maaltijden kunt u slokjes gekruid of zuiver water drinken.