Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Uitputting vermijden, vol energie leven

Stress – er is bijna geen andere term die meer van toepassing is op het levensgevoel van onze hectische wereld. Permanente bovenmatige inspanning voor lichaam en geest is voor veel mensen al bijna een normale toestand geworden. Dat kan tot een langdurig gevoel van uitputting leiden. Vaak wordt dit te laat opgemerkt, waardoor het in de plaats komt van de eigenlijk normale ervaring van ‘stille energie’. In de ayurveda wordt ervan uitgegaan dat een duurzame toestand van geringe inspanning en een hoog energieniveau ten grondslag ligt aan optimisme, uithoudingsvermogen, succes in activiteiten en gevoelens van liefde en geluk.

YouTube Webinar: Innerlijk evenwicht - basis voor gezondheid en welzijn

Door enkele eenvoudige aanbevelingen van Maharishi Ayurveda in acht te nemen, kunt u de vicieuze cirkel van inspanning en vermoeidheid vermijden, uw innerlijke balans herstellen en de belangrijkste oorzaken wegnemen van uitputting die door stress is veroorzaakt.

Volgens Maharishi Ayurveda is de oorzaak van uitputting of een burn-out de overmatige, onjuiste of ontbrekende belasting van lichaam, geest of emoties.

Probeer daarom de oorzaak van inspanningen weg te nemen. Vraag u af of uw uitputting wordt veroorzaakt door lichamelijke, geestelijke of emotionele factoren. Dit zijn enkele voorbeelden:

Misschien werkt u te veel? Ook als uw taken u weinig moeite kosten, kunnen te lange werkdagen uw geestelijke vermogens na verloop van tijd te boven gaan en tot uitputting leiden.

U kunt ook als oprecht en eerlijk mens voortdurend in situaties terechtkomen waarin u zich genoodzaakt ziet om onwaarheden te vertellen en gedrag te vertonen dat niet bij uw aard past. Dit zou dan een voorbeeld zijn van een oneigenlijke belasting van uw geestelijke vermogens, die u op den duur kan uitputten.

De samenhang kan gemakkelijk worden vastgesteld wanneer u uw lichamelijke vermogens onjuist of overmatig belast, bijvoorbeeld door taken uit te voeren die uw lichaamskracht te boven gaan.

Het is daarentegen lastiger om vast te stellen dat de oorzaak van emotionele uitputting bijvoorbeeld ook gelegen kan zijn in het feit dat u als zachtaardig en meelevend type wordt omringd door mensen die voortdurend geprikkeld en boos zijn, hetgeen voor u een overmatige emotionele belasting kan zijn.

Zelfs te weinig belasting van lichaam, geest en emoties kan tot uitputting leiden. Vraag u bijvoorbeeld eens af of u voldoende beweegt, u geestelijk uitgedaagd voelt en emotioneel in balans bent.

Belangrijk: Ga na tot welk punt u zich goed voelt en wanneer voor u de stress begint. Probeer oplossingen voor het probleem van uw uitputting te vinden door overmatige, onjuiste of ontbrekende belasting van lichaam, geest of emoties te vermijden.

Uitputting en de balans van de dosha’s

Er bestaat een verband tussen de drie dosha’s en de drie hoofdoorzaken van uitputting. Zo kan een overmatige, onjuiste of ontbrekende belasting van lichaam, geest of emoties tot een gebrek aan balans van de dosha’s leiden. Ook een onbalans van de dosha’s kan uitputting veroorzaken.

Aanbevelingen van Maharishi Ayurveda voor het omgaan met uitputting

Vata-beperkende maatregelen zijn voor de meeste soorten uitputting aan te bevelen:

  • Probeer een Vata-beperkende voeding en dagelijkse routine in acht te nemen
  • Drink vaker Vata-thee en Take it Easy-thee
  • Ga vroeg naar bed en vermijd geestelijke inspanning kort voordat u naar bed gaat
  • Gebruik verschillende voedingssupplementen die uw ayurvedische arts u kan aanbevelen

Probeer de consumptie van koffie, cola, theesoorten met cafeïne en slaapmiddelen te beperken om uw lichaam de gelegenheid te bieden om een natuurlijke cyclus van rust en activiteit te handhaven.

Plan liefst elke dag voldoende rust in de loop van de dag in. Het menselijk lichaam en het zenuwstelsel zijn niet berekend op voortdurende inspanning, druk, snelheid en opwinding. Het lichaam heeft voldoende rust nodig om energie en levensvreugde op natuurlijke wijze te herstellen.

Integreer de uitoefening van een ontspanningstechniek, zoals Transcendente Meditatie, in uw dagindeling. Uitgebreide onderzoeken hebben de positieve effecten op het lichamelijke en geestelijke welzijn aangetoond.

Vermijd opgewarmd eten, fastfood, voedingsmiddelen met chemische bestanddelen en voorverpakte, bewerkte en ingevroren voedingsmiddelen. Deze bouwen ama (achtergebleven stofwisselingsproducten, zie toelichting) op in het lichaam. Overmatige ama is een hoofdoorzaak van alle drie soorten uitputting.

Een gekwalificeerde Maharishi Ayurveda-arts geeft u persoonlijke adviezen die precies zijn afgestemd op uw lichaamstype en uw bijzondere dosha-situatie. U kunt een lijst met adressen van Maharishi Ayurveda-artsen en gezondheidswerkers opvragen bij onze klantenservice.