Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda
Gemengde dosha-types

Gemengde dosha-types

Hebben bij u twee dosha's de overhand? Dan beschikt u over talenten en vaardigheden van beide dosha's, dus Pitta en Kapha, Vata en Pitta of Vata en Kapha. Afhankelijk van welke dosha overheerst, wordt deze in de beschrijving van het ayurveda-type als eerste genoemd. Zo is voor een Vata/Pitta-type Vata de dominante dosha en is voor een Pitta/Vata-type Pitta de dominante dosha.

Een combinatie van twee dosha's (Bidosha-types) komt relatief vaak voor, terwijl bij slechts enkele mensen alle drie de dosha's even uitgesproken of evenwichtig zijn (Sama/Tridosha-type).

Welke ayurvedische tips voor u bijzonder waardevol zijn, hangt grotendeels af van de aanwezigheid en verdeling van de dosha's. Het is raadzaam om de aanbevelingen voor al uw dominante dosha's te lezen en de tips voor uw overheersende dosha op te volgen om deze weer in balans te brengen.

Vata/Pitta en Pitta/Vata

Vata/Pitta- en Pitta/Vata-types hebben ongeveer dezelfde lichaamsbouw als de pure Vata-types. Afhankelijk van de mate aan Pitta kunnen ze echter sterker en gespierder zijn. Ze zijn meestal sportief, lichamelijk en geestelijk actief en uiterst communicatief. Ze zijn vriendelijk en spraakzaam, kunnen heel ambitieus zijn en beschikken over een scherp, gefocust denkvermogen en meer uithoudingsvermogen, energie en doorzettingsvermogen dan het Vata-constitutietype.

Het Pitta-aandeel leidt ook tot meer stabiliteit, een sterkere spijsvertering en een regelmatige afvoer. Kou wordt beter verdragen dan bij een pure Vata-constitutie. Problemen worden vol enthousiasme opgelost.

Dankzij hun vaardigheden kunnen Vata/Pitta- en Pitta/Vata-types veel bereiken, mits ze goed voor zichzelf zorgen. Mensen met deze constitutie moeten letten op hun levensstijl en zorgen voor voldoende herstel. Anders raken ze snel oververmoeid. De ayurvedische aanbevelingen voor beide types, vooral voor het overheersende type, helpen het evenwicht te bewaren en snel te herstellen.

Vata/Kapha en Kapha/Vata

Vata/Kapha- en Kapha/Vata-types beschikken over eigenschappen die op verschillende gebieden verschillend naar voren komen en uiterst boeiende persoonlijkheden kunnen voortbrengen.

Vata/Kapha-types zijn slank en gespierd, maar niet zo uitgesproken als een puur Vata-type. Hun temperament is echter heel anders dan dat van het Vata-type. Vata-types zijn constant in beweging, maar het Vata/Kapha-type is veel evenwichtiger en straalt innerlijke stabiliteit en kracht uit.

Het Kapha-aandeel zorgt voor onthaasting. Het Vata/Kapha- en Kapha/Vata-type komt snel en efficiënt in actie, maar heeft verder een rustig en ontspannen karakter en blijft ‘cool’ door het Kapha-aandeel. Tegelijkertijd kan de spijsvertering onregelmatig tot traag zijn en wordt kou niet goed verdragen.

Op lichamelijk vlak kan Kapha dus zorgen voor stabiliteit, uithoudingsvermogen en energie, waarover een ‘puur’ Vata-type meestal niet beschikt. Dit draagt eraan bij dat deze Dosha-mix veel creatieve ideeën (Vata) succesvol kan uitvoeren. Omgekeerd kan het Vata-aandeel zorgen voor pit en opgewektheid, waar een uitgesproken Kapha-dosha eerder neigt naar traagheid.

Pitta/Kapha en Kapha/Pitta

De Pitta/Kapha- en Kapha/Pitta-types combineren scherpzinnigheid, helderheid en een analytisch en gestructureerd optreden met de solide stabiliteit, het geduld en de kalmte van Kapha. Ze zijn gespierder dan Pitta- of Vata-types, stevig gebouwd en vrij robuust. Een hogere Kapha kan ze rondere vormen geven met in verhouding meer lichaamsvet dan spieren. Deze constitutie is bijzonder gunstig voor atleten, aangezien Pitta zorgt voor energie en vuur en Kapha uithoudingsvermogen toevoegt.

Als het Kapha-aandeel zeer hoog is, kan dit de motivatie om te trainen verminderen. Pitta/Kapha- en Kapha/Pitta-types kunnen het moeilijk vinden om een maaltijd over te slaan.

Met de robuustheid en energiereserves van Kapha kunnen mensen met een hoge Pitta hun ambitieuze doelen voortdurend en succesvol nastreven.

Pitta en Kapha: een zeer geslaagde combinatie.

Tridosha

Vata-Pitta-Kapha (Tridosha/Sama-Dosha)

Wie als Tridosha-constitutie ter wereld komt, profiteert van een uitzonderlijk evenwichtige verhouding en de beste eigenschappen van alle drie de dosha-types.

Wanneer alle drie de dosha's in evenwicht zijn of worden gebracht, zorgt deze harmonie van de dosha's voor een grote mate aan stabiliteit en flexibiliteit.

Net als alle andere ayurveda-types moeten deze dosha-types er echter op letten dat ze deze persoonlijke dosha-balans gedurende hun hele leven behouden en tegenmaatregelen nemen als een van de drie dosha's uit balans raakt.