Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Benaderingen van de Maharishi Ayurveda

De adviezen van de Maharishi Ayurveda zijn gericht op een holistische gezondheid. Enkele van deze 20 benaderingen stellen we hieronder aan u voor.

De ayurvedische reinigingskuur

Panchakarma

Met Panchakarma wordt in ayurveda een nauwkeurig op elkaar afgestemde volgorde van fysieke behandelingen aangeduid. De therapie is erop gericht om het organisme zacht en tegelijkertijd duurzaam te ontdoen van toxines en stofwisselingsslakken en het organisme weer in harmonisch evenwicht te brengen. Panchakarma wordt zowel gebruikt voor de behandeling van ziekten als voor het voorkomen hiervan en voor de verbetering van het welzijn.

Ayurvedische polsdiagnose

Bij de ayurvedische polsdiagnose wordt uw pols met drie vingers gecontroleerd om eventuele verstoringen of onevenwichtigheden in de samenwerking van de dosha’s te herkennen. De ayurveda kent talrijke geschikte maatregelen om een onevenwichtigheid weer in balans te brengen.

Meer informatie is verkrijgbaar bij:

Maharishi Ayurveda Europe B. V.
Klantenservice
map@ayurveda.nl

Lichaams- en ademhalingsoefeningen

Yoga asana’s

Yoga asana’s zijn individuele lichaamshoudingen die stapsgewijs na elkaar moeten worden aangenomen. Daarbij zijn een ontspannen houding – asana betekent ‘in een prettige houding’ – en het niet leveren van inspanning bij de uitvoering zeer belangrijk. Het is de bedoeling om verschillende krachten in het lichaam die vaak tegen elkaar in werken, in evenwicht en harmonie te brengen. Daarbij kunt u bewust de vrije energiestroom waarnemen en het verdwijnen van blokkeringen merken door intensief contact met het eigen lichaam te maken. Elke individuele houding activeert bepaalde krachten in het systeem van lichaam en geest. Als u zonder moeite uw aandacht daarop richt, wordt dit deel met energie geladen. De asana’s hebben op lichamelijk niveau een positief effect op de hersenen, klieren en het zenuwstelsel en daarnaast worden de innerlijke organen gemasseerd. Een bijzonder aangenaam effect is de grotere beweeglijkheid en meer uithoudingsvermogen zonder dat u moe bent na de oefeningen. Op het geestelijke niveau brengen de oefeningen stemmingswisselingen in evenwicht en kalmeren de geest.

Pranayama - evenwichtig ademhalen

Pranayama is een eenvoudige ademhalingstechniek die de geest, met name vóór de meditatie, tot rust laat komen en het lichaam in een ontspannen staat brengt. Hierdoor ontstaat samenhang tussen de linker- en rechterhelft van de hersenen. Tegelijkertijd worden energiereserves geactiveerd en voelt u zich lichamelijk heel prettig en geestelijk helder.

Bewustzijnstechnieken

Transcendente Meditatie

schept op natuurlijke wijze een unieke staat van de diepste lichamelijke ontspanning en rust. Tegelijkertijd blijft de geest klaarwakker. Het bewustzijn rust in zichzelf. Stress en spanningen verdwijnen. Geest en lichaam komen tot rust en scheppen waardevolle energie. De techniek is zo eenvoudig dat deze overal en op elk moment kan worden toegepast: thuis, op kantoor, of zelfs in een vliegtuig of trein.

Transcendente Meditatie verbetert de gezondheid.

De afgelopen 30 jaar hebben meer dan 600 wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd op meer dan 200 universiteiten en onderzoeksinstellingen in 27 landen, de goede werking van Transcendente Meditatie (TM) bevestigd. Daarmee is TM de enige bewustzijnstechniek die zo intensief is onderzocht op positieve effecten.

Meer informatie is verkrijgbaar bij:
Transcendente Meditatie

Nationaal Secretariaat
Markt 1, Vlodrop
0475-33 16 39
info@tm.nl
nl.tm.org

Vedische geluids- en muziektherapie

Maharishi Gandharva Veda

De melodieën van de Gandharva-vedamuziek hebben dezelfde oorsprong als ons lichaam, onze geest, als alles in de natuur. Ze brengen de universele klankstructuur, de trillingen tot uitdrukking die volgens de kennis van de ayurveda aan de basis liggen van de gehele schepping.

Al duizenden jaren lang hebben de geleerden van de veda (de rishi’s) deze aan de basis van de natuur liggende trillingen herkend. Volgens de kennis van de rishi’s veranderen de trillingen elke drie uur. Elke periode van drie uur, die prahara wordt genoemd, heeft daarom een eigen melodie, de zogenaamde raga. Veel raga’s kunnen ook op elk tijdstip van de dag beluisterd worden.

Door naar de melodieën van de Maharishi Gandharva-veda te luisteren, komt de mens nader tot zijn innerlijke zelf. En hoe meer lichaam en geest in harmonie zijn met het ritme van de natuur, des te groter is het gevoel van welbehagen.

Vedische astrologie

Jyotish

Jyotish (spreek uit als djotisj, van ‘jyoti’, Sanskriet voor ‘licht’) is de astrologie van de vedische beschaving. Omdat volgens de opvattingen van ayurveda alles elkaar wederzijds beïnvloedt, en zowel in het kleine als het grote dezelfde universele intelligentie weerspiegeld wordt die ook ons mensen bestuurt, zijn door de stand van de planeten en sterren op het tijdstip van geboorte uitspraken mogelijk over de invloeden op het leven van elke persoon.

Vedische architectuur

Maharishi Sthapatya Veda

‘Omdat het individuele leven kosmisch is, moet alles in het individuele leven in volkomen harmonie met het kosmische leven zijn. Maharishi Sthapatya Veda geeft gebouwen de afmetingen, formules en richting die mensen nodig hebben voor vrede, welvaart en gezondheid, door kosmische harmonie en ondersteuning te verzekeren, opdat het dagelijkse leven in overeenstemming met de natuur is en zo altijd in een evolutionaire richting vooroploopt.’ - Maharishi Mahesh Yogi

Maharishi Sthapatya Veda is de vedische wetenschap van gezond bouwen en wonen. Als de mens zijn omgeving vormgeeft in harmonie met de universele krachten, vult alle energie elkaar aan en verbetert dit het geestelijke en materiële welzijn.