Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Holistisch, preventief en 100 % natuurlijk

Mooie tanden zijn aantrekkelijk. Dat is heel natuurlijk, want een gezond gebit en een frisse adem zijn van oudsher een teken van vitaliteit en schoonheid. Preventief gebitsonderhoud en een intensieve mondhygiëne zijn voor uw gezondheid van grote betekenis. In ayurveda wordt deze holistische samenhang uitvoerig beschreven. Daar vinden we ook waardevolle en gemakkelijke tips voor ‘een frisse adem en een gezond gebit voor uw hele leven’.

Een voorbeeld uit een van de originele handboeken:

“Een mondspoeling met olie voorkomt het droog worden van keel en lippen, beschermt het gebit en versterkt het tandvlees”. – Charaka Samhita, Sutrasthan 5, 78-80

Voor een mondspoeling neemt u een eetlepel gerijpte (eenmaal kort tot 100° C verhitte) sesamolie, u spoelt hiermee even uw mond en zuigt dan de olie 2-3 minuten tussen uw tanden door. Slik de olie niet door, omdat daar nu aanslag en schadelijke bacteriën uit de mond in zijn opgelost. Spuug de olie uit, maar niet in de wastafel, omdat de olie de afvoer zou kunnen verstoppen. Deze mondspoeling verzorgt mond- en keelholte en moet, wanneer met enige regelmaat toegepast, cariës en paradontose voorkomen.

Mondspoeling

Een natuurlijke methode om een frisse adem te houden is volgens ayurveda het kauwen van kruiden na het eten. Neem hiervoor bijvoorbeeld anijs- en venkelzaad, kardemom en kruidnagel. Deze kruiden hebben niet alleen een reinigende en desinfecterende werking, maar smaken ook goed en bevorderen de spijsvertering.

Een goed en praktisch alternatief voor het verfrissen van de mondholte: de Ayurdent mondspoeling. Deze aangenaam smakende mondspoeling is gebaseerd op een traditioneel ayurvedisch recept en draagt het zegel van de volgens BDIH gecertificeerde ‘gecontroleerde natuurcosmetica’.

„Aanslag die achter op de tong ontstaat, beïnvloedt de smaakzintuigen en is de oorzaak van een slechte adem. De tong moet daarom regelmatig worden gereinigd.“ – Charak Samhita, Sutrasthan 5, 75

Tongreiniger

Ayurveda hecht daarom veel waarde aan de reiniging van de tong ’s ochtends. Hiervoor kunt u het beste een speciale metalen tongreiniger nemen. De reiniging duurt slechts enkele seconden, maar heeft een goede uitwerking op uw algemeen welzijn.

De Duitse tandartsenorganisatie zegt hierover dat bacteriële aanslag en etensresten op de tong achterblijven, die niet alleen de fijne smaakpapillen op de tong beïnvloeden, maar ook de oorzaak van een slechte adem kunnen zijn. Een onderzoek in Toronto toonde aan dat de reiniging van de tong de lucht van rotting en slechte adem met ongeveer 75 % reduceert. De gebruikelijke gebitsreiniging komt daar niet verder dan ca. 25 %. De mechanische verwijdering van micro-organismen heeft dus een sleutelrol bij de bestrijding van een slechte adem. Bovendien zegt de Duitse artsenorganisatie Nordrhein dat deze tongreiniging, net zoals het tandenpoetsen, ertoe kan bijdragen dat het cariësrisico wordt teruggebracht en de gezondheid van het gebit wordt versterkt.

Volgens de ayurvedische handboeken zijn de volgende stappen voor een dagelijkse mondverzorging te adviseren:

  1. Reinig uw gebit met Ayurdent Tandpasta of Ayurdent Tandpoeder.
  2. Verwijder daarna de aanslag op uw tong met een speciale metalen tongreiniger.
  3. Spoel enkele minuten lang uw mond met een eetlepel ‘gerijpte’ sesamolie.
  4. Ten slotte verfrist u uw adem met Ayurdent Mondwater; dat kunt u meerdere keren per dag doen.

Mondhygiene

Ayurdent de 100 % natuurlijke mondhygiëne-lijn heeft de volgende 3 voordelen:

  • holistisch
  • gebaseerd op traditionele kruidenrecepten
  • gecontroleerde natuurcosmetica, gecertificeerd volgens BDIH