Ingrediënten voor 4 personen

Kruidige lassi met citroen

  • 250 g yoghurt
  • 300 ml warm water
  • 1 tl citroenrasp
  • 2 el sharkara
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemberpoeder
  • 1 snufje natuurlijk vanillepoeder
  • 1 snufje gemalen kruidnagel
  • 2 gedroogde blaadjes citroenverbena

Rodelinzen-aardappelrisotto

  • 350 g bij voorkeur vastkokende aardappelen
  • 100 g rode linzen
  • een handvol verse babyspinazie
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
  •  ½ tl fenegriekzaad
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 snufje asafoetida
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kruidnagel
  • 1 cm van een kaneelstokje
  • 350 ml groentebouillon of water
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • 1 tl citroenrasp en 1 tl vers citroensap
  • 1 el ghee

Paneer

  • 1 l melk
  • 1 citroen
  • 1 tl zout

Chapati’s

  • 100 g fijn speltmeel
  • 100 g volkoren speltmeel
  • 1 tl zout
  • 1 el ghee
  • warm water

Asperges

  • 500 g witte asperges
  • water
  • 1 el citroensap
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • 1 snufje zout

Tuinkersmousse

  • 1 tl ghee
  • 2 grote el kikkererwtenmeel
  • ½ tl gemalen koriander
  • ¼ tl geelwortel (kurkuma)
  • ¼ tl zwarte peper
  • 300 ml groentebouillon of water
  • 1 bakje verse biologische tuinkers
  • 1 el crème fraîche
  • 1 snufje ruwe rietsuiker
  • zout

Appelchutney

  • 2 zure appels
  • ½ tl geelwortel (kurkuma)
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 2 kruidnagels
  • 2 cm verse gember
  • 1 snufje steranijs
  • 1 snufje chilipoeder
  • 1 el ruwe rietsuiker
  • 1 el rozijnen
  • 1 el water
  • 1 snufje zout

Fruitige couscous

  • 350 ml perensap
  • 1-2 el sharkara
  • 3 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje3 kruidnagels
  • 5 draadjes saffraan
  • 70 g volkoren couscous
  • 100 g gemengd gedroogd fruit (abrikozen, rozijnen, pruimen, appels)
  • sap van een citroen

Kruidige dadelmuffins

  • 100 g fijn speltmeel
  • 50 g volkoren speltmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 g ruwe rietsuiker
  • 12 gedroogde dadels
  • Sap en rasp van een halve sinaasappel
  • 100 ml appelmoes
  • 50 ml karnemelk
  • 50 g ghee
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 mespunt piment
  • 1 mespunt gemalen gember
  • 1 snufje zout

Scones van gierst en karnemelk

  • 150 g fijne speltmeel
  • 50 g gierstmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 el ghee
  • 120 ml karnemelk

Gember-rabarberjam

  • 250 g verse rabarber
  • 3 cm verse gember
  • 100 g ruwe rietsuiker
  • ½ tl agaragar
  • 1 snufje natuurlijk vanillepoeder

Ayurvedische paasbrunch

Bent u nog op zoek naar een bijzonder idee voor Pasen? Wat dacht u van een gezellige ayurvedische paasbrunch? Geniet op deze feestdag samen met familie en vrienden van enkele heerlijke gerechten uit de ayurvedische keuken. Om het menu van uw paasbrunch heeft onze Oostenrijkse ayurvedische kok Heide Maria Vendler zich al bekommerd.
Op deze ayurvedische lekkernijen mogen u en uw gasten zich verheugen:

Ayurvedischer Paasbrunch

Als u een echte zoetekauw bent of net iets te veel van de paaslekkernijen heeft gesnoept, raden we u aan ongeveer een uur voor of na het eten een kopje Digest Plus-thee te drinken.

Verras de koffieliefhebbers onder uw gasten eens met Raja’s Cup, een cafeïnevrij en aangenaam verkwikkend alternatief voor koffie. Deze zeer geliefde, maagvriendelijke drank is zowel in handige theezakjes als in poedervorm verkrijgbaar. Of uw gasten nu liever een simpel kopje koffie, een cappuccino of een espresso drinken: met het Raja’s Cup-poeder zit u altijd goed. Welke andere heerlijke specialiteiten u nog meer met Raja’s Cup kunt maken, ontdekt u hier.

Kruidige lassi met citroen

Bereiding
Stamp de gedroogde verbenablaadjes in een vijzel fijn en doe ze bij de rest van de ingrediënten. Mix alles met een staafmixer of garde goed door elkaar en klaar is uw verfrissende lassi!

Rodelinzen-aardappelrisotto met spinazie, paneer en chapati’s

Bereiding rodelinzen-aardappelrisotto
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een centimeter. Was de linzen en laat ze in een zeef uitlekken. Stamp het fenegriekzaad in een vijzel fijn. Verhit nu de ghee in een pan. Bak hierin de aardappelblokjes en kruiden enkele minuten zachtjes aan. Doe de linzen en ruwe rietsuiker erbij en bak dit nog eens twee minuten zachtjes mee. Giet dan de groentebouillon of het water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat met een deksel op de pan 15-20 minuten sudderen. Doe, zodra de aardappelen en linzen zacht zijn, de gewassen spinazie erbij. Breng op smaak met citroensap, citroenrasp en zout. Tip: als u van pikant houdt, voeg dan tot slot nog een snufje chili toe.

Bereiding paneer (zachte kaas)
Pers het sap uit de citroen. Spoel een pan goed om met water. Verhit hierin de melk met het zout en roer hier net voordat deze aan de kook komt langzaam het citroensap door. Hierdoor scheidt het eiwit zich van de wei en gaat de melk klonteren. Leg een doek over een zeef en plaats deze boven een kom. Giet vervolgens de inhoud van de pan in de zeef, zodat de kaas in de doek terechtkomt en de wei in de kom. Laat de paneer minstens een half uur in de zeef uitlekken. Zo eenvoudig is het om uw eigen verse paneer te bereiden!

Bereiding chapati’s (ayurvedische platte broodjes)
Kneed van de ingrediënten een soepel deeg dat zich goed laat uitrollen. Laat het deeg een half uur rusten. Bestuif het werkblad met wat meel, snijd het deeg in stukken ter grootte van een walnoot en rol hier balletjes van. Leg een vochtige doek over de deegballetjes en zet dan een koekenpan op het vuur. Zorg dat de pan goed heet is. Een gietijzeren pan werkt het beste, aangezien het deeg in een droge pan – dus zonder vet – wordt gebakken. Rol het deeg uit tot een dunne ronde plak (bestuif het deeg en werkoppervlak daarvoor gerust ruimschoots met meel) en leg deze vervolgens in de hete koekenpan. De volgende stap vraagt uw onverdeelde aandacht, om te voorkomen dat het deeg aanbrandt. Het is even een handigheidje, en oefening baart kunst. Als het deeg in de hete pan ligt, zal het als het goed is gaan opbollen en ontstaan er luchtblaasjes. Druk deze met een doek steeds weer voorzichtig plat. Draai het broodje na ongeveer een minuut om en druk het weer iets aan. Hoe meer de chapati’s opbollen, hoe zachter en luchtiger ze uiteindelijk zullen worden. Leg de broodjes op een bord, dek ze af met een vochtige doek en houd ze warm. Bak zo achtereenvolgens alle broodjes. Veeg daarbij na elk broodje steeds met een doek het achtergebleven meel uit de pan.

Serveren
Serveer de rodelinzen-aardappelrisotto met verse kruiden en naar wens met paneer of een klodder crème fraîche. En vergeet natuurlijk de chapati’s niet!

Witte asperges met tuinkersmousse

Bereiding asperges
Schil de asperges. Neem een pan waar de asperges plat in passen en vul deze met een bodempje water (ongeveer 2 centimeter). Voeg citroensap, suiker en zout toe en breng aan de kook. Leg de asperges in het water, dek de pan af met een deksel en kook ze dan, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten beetgaar.

Bereiding tuinkersmousse
Verhit de ghee voorzichtig in een pan. Bak het kikkererwtenmeel hier langzaam in aan, tot het een subtiele geur afgeeft. Voeg de kruiden en suiker toe en bak kort mee. Giet de bouillon of het water erbij. Roer alles met een garde goed door en breng aan de kook. Draai dan het vuur omlaag en laat ongeveer 10 minuten inkoken tot een dikke saus. Vergeet niet regelmatig in de pan te roeren. Knip de tuinkers met een schaar af en voeg toe aan de saus. Pureer alles met een blender of staafmixer tot een gladde, luchtige substantie. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met wat zout. Verwarm de mousse nogmaals, maar let erop dat deze niet meer aan de kook komt.

Serveren
Schep de asperges uit de pan en serveer ze samen met de tuinkersmousse.

Appelchutney

Bereiding
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Rasp de gember of hak deze fijn. Doe alle ingrediënten samen in een kleine steelpan en laat 10-15 minuten op laag vuur sudderen.

Fruitige couscous

Bereiding
Snijd de gedroogde vruchten fijn en marineer ze in het citroensap. Breng het perensap met suiker en kruiden aan de kook. Laat dit minstens een half uur staan, zodat de kruiden hun volle aroma kunnen afgeven aan het sap. Zeef de kruiden er dan uit en breng het vocht opnieuw aan de kook. Doe de couscous en gemarineerde gedroogde vruchten erbij. Laat dit enkele minuten sudderen. Draai het vuur dan helemaal omlaag en laat de couscous met een deksel op de pan ongeveer 10 minuten wellen. Het is de bedoeling dat hij lekker smeuïg wordt. Voeg eventueel nog iets water of sap toe en zoet de couscous naar wens met wat suiker.

Serveren
Schep de couscous in kleine schaaltjes, bestrooi met kaneel en garneer met wat granaatappelpitjes.

Kruidige dadelmuffins

Bereiding
Snijd de dadels fijn en marineer ze een kwartier in het sinaasappelsap.
Smelt de ghee in een kleine pan. Meng meel, bakpoeder, suiker en kruiden in een grote kom door elkaar. Roer dan de rest van de ingrediënten erdoor en houd een eetlepel van de gehakte dadels apart om straks mee te garneren. Vul acht papieren muffinvormpjes (45 mm doorsnee) met het beslag en bestrooi de muffins tot slot met de stukjes dadel. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 170 °C in 20 minuten gaar.

Scones van gierst en karnemelk met verse gember-rabarberjam

Bereiding scones van gierst en karnemelk
Meng meel, bakpoeder, suiker en zout door elkaar. Kneed de ghee erdoor, voeg de karnemelk toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rusten. Kneed het dan nogmaals kort door en rol het met een deegroller uit tot een 2-3 cm dikke plak. Steek met een uitsteekvormpje (6 cm doorsnee) cirkels uit het deeg. Bestrijk de scones met water en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C (hetelucht) of 220 °C (boven- en onderwarmte) in 12-15 minuten gaar.

Bereiding gember-rabarberjam
Snijd de rabarber in kleine stukken. Rasp de gember fijn. Doe alle ingrediënten samen in een steelpannetje en laat dit 10 minuten zachtjes sudderen.

Serveren
De scones smaken het beste als ze net uit de oven komen, met een klodder mascarpone en wat fruitige jam.