Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Op ontdekkingsreis - de ayurveda gezondheidsweek in Seelisberg

Een ayurveda gezondheidsweek in Seelisberg in Zwitserland: Dat was de hoofdprijs van onze jubileumverloting n.a.v. het 25-jarige jubileum van Maharishi Ayurveda Products. Voor winnares Marjo Engbers-Bardoel was de duizenden jaren oude gezondheidsleer onbekend gebied. Hoe heeft zij haar eerste kennismaking met ayurveda beleefd?

Alleen al dit panorama is voor Nederlanders niet alledaags: massieve bergketens zover het oog reikt, besneeuwde bergtoppen en de schitterende bergmeren. Maar toen Marjo Engbers-Bardoel en haar zus Dory op deze zaterdag in maart in Zwitserland aankwamen, deden zij nog veel meer indrukken op die heel anders waren dan beiden gewend zijn. Want Marjo Engbers-Bardoel had in onze jubileumverloting de hoofdprijs gewonnen: Een ayurveda gezondheidsweek voor twee personen in het Maharishi Ayurveda gezondheidscentrum Seelisberg, hoog boven het Meer van Luzern, persoonlijk begeleid en verzorgd door een team van Maharishi Ayurveda Products Europe. Een heel nieuwe belevenis voor de twee zussen, die tot dusver geen ervaring hadden opgedaan met ayurveda. Dus ze waren erg nieuwsgierig toen ze aankwamen in Hotel Pilgerheim, waarin zich het gezondheidscentrum bevindt.

Abhyanga, Udvarthana, Kalari Marma Uzhichil

De volgende morgen begonnen beiden meteen met eenvoudige, stimulerende yoga oefeningen, zogenoemde „asana's“. Marjo en Dory kregen de hele week quasi „privéles“ tijdens hun oefeningen 's ochtends, aangezien ze alle twee de enige yoga beginners waren in Seelisberg. De ontspannende werking van de asana's werd echter al snel overtroffen door de Abhyanga, een ayurvedische oliemassage. Bij deze traditionele, door twee therapeuten samen en in alle stilte uitgevoerde behandeling voelde Marja zich „zo geheel ontspannen, dat ik meteen in slaap gevallen ben.“ Van deze oliemassage mochten de zussen meteen meerdere keren genieten. „Voor mij was het alsof de Abhyanga elke dag intensiever werd en blokkades ophief”, berichtte Dory, terwijl Marjo hierbij „elk gevoel van tijd“ vergat. Ook op het programma: de totale lichaamspeeling en -massage Udvarthana, „Svedana“ (een kruidenstoombad), een „licht“-behandeling met edelstenen en een Kalari Marma Uzhichil massage uit de oude traditie van Kerala, die het vrij stromen van energie door het lichaam verbetert. Heel aangenaam en rustgevend vonden Marjo en Dory de „Shirodhara“, het opgieten van een straaltje kruidenolie over het voorhoofd.
Op de laatste dag werden beiden verwend met beautybehandelingen uit de Maharishi Ayurveda cosmeticalijn „Stralende Gezondheid“.

Maar ayurveda is veel meer dan weldadige behandelingen en oefeningen. Het is een holistisch systeem waarmee de natuurlijke balans en daardoor gezondheid en vitaliteit tot op hoge leeftijd kunnen worden behouden. Dat leerden Marjo en Dory al op de tweede dag. Dr. Sophie Beall, de hoofdarts van het gezondheidscentrum, deed bij beiden een uitvoerige ayurvedische polsdiagnose. Welke dosha overheerst in de individuele situatie? Wat betekent deze kennis voor uw alledaagse leven, uw persoonlijkheid en algehele gezondheid? Zijn er al eerste aanwijzingen voor onevenwichtigheden die nog helemaal niet zichtbaar zijn? „Dr. Beall heeft alles heel precies uitgelegd en mijn innerlijke gevoel bevestigd”, zei Marjo erg onder de indruk. „Nu wil ik ook echt graag meer weten over de dosha's in ayurveda.“

„De hele dag verloopt soepeler“

De gelegenheid hiertoe kregen Marja en Dory bij het omvangrijke programma tijdens de gezondheidsweek. Door de regelmatige voordrachten, bijvoorbeeld over de lichttherapie, over ayurvedische producten en meditatie, leerden de zussen de verschillende kanten van ayurveda steeds beter kennen. De voordracht over de ayurvedische reinigingskuur Panchakarma werd persoonlijk gehouden door arts Oliver Werner, een van de bedrijfsleiders van Maharishi Ayurveda Products Europe.

In de conferentiezaal van het voormalige Hotel Sonnenberg wandelden Marjo en Dory door de geschiedenis van de beginperiode van ayurveda in het westen, want hier werden in het begin van de jaren '80 vele internationale conferenties gehouden waaraan toonaangevende ayurvedische artsen en experts uit India deelnamen. Destijds verzamelden vooraanstaande vaidya's samen met de Indiase geleerde Maharishi Mahesh Yogi de overgeleverde ayurvedische teksten om zo de verloren gegane kennis en behandelingen weer in zijn volle omvang te laten herleven tot de erkende holistische Maharishi Ayurveda.

„Dat is allemaal zo eenvoudig en makkelijk, heel natuurlijk eigenlijk. Alsof men het al heel lang kent.”, zo vatten de zussen hun intensieve ervaringen met de duizenden jaren oude geneeswijze samen aan het einde van hun ayurveda week. Dory enthousiast: „We voelen ons echt jonger, dat is zelfs aan ons uiterlijk te zien“. Marjo benadrukte: „Het was niet alleen een verrijking voor een week, maar voor het hele leven. Ayurveda is zo geweldig! We hebben veel geleerd wat we nu willen omzetten, zowel voor onszelf als voor onze gezinnen. Bijvoorbeeld wat het eten betreft en ook de dagelijkse routine. Ik heb gemerkt dat de hele dag soepeler verloopt, als ik 's ochtends iets vroeger opsta en tijd voor mezelf neem, bijvoorbeeld met een oliemassage of yoga. Deze ‚afspraak met mezelf‘ is heel waardevol, daarna heb ik dan genoeg energie voor het gezin en de kinderen”.

De eerste stappen hebben Marjo en Dory meteen in Seelisberg gezet: In hun koffers hebben ze een groot aantal kruiden en specerijen - voor de ayurvedische keuken thuis.