Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Een volle accu en nieuwe balans met Ayurveda

Stress is een van de grootste problemen in onze moderne, verbonden wereld. Maar wat gebeurt er bij stress precies in ons lichaam? Wat kunnen we doen als de druk om te presteren en de overvloed aan informatie onze energiereserves opeten? Wat kunnen we zelf doen om snel weer in balans te komen, wat helpt op de lange termijn?

Deze vragen behandelt dr. Ulrich Bauhofer in zijn boek ’In Balance leben’ (tot nu toe alleen in het Duits verkrijgbaar). Bauhofer is arts, auteur en meditatietrainer en een van de meest gerenommeerde ayurveda-experts buiten India. Hij heeft persoonlijk bijgedragen aan het opnieuw leven inblazen en vervolmaken van ayurveda door Maharishi Mahesh Yogi, later stond hij meer dan tien jaar lang aan het hoofd van de grootste ayurveda kliniek van Duitsland. Tegenwoordig heeft hij een ayurvedische praktijk in München en is voorzitter van de Duitse Vereniging voor Ayurveda.

Dr. Bauhofer slaagt erin om ingewikkelde thema's op verbazingwekkend eenvoudige en uitvoerbare manier uit te leggen en heel praktische tips te geven. Ook in het boek ’n Balance leben’ vindt u veel praktische oefeningen die u stap-voor-stap naar een echte en diepe balans leiden. Zo stelt de ayurveda-arts voor om een ’energierekening’ bij te houden. Staat die in de plus of in de min? Voelt u zich vitaal en vol levensvreugde, of knabbelt u aan uw reserves? Om te voorkomen dat men het eigen energiesaldo uit het oog verliest, stelt dr. Bauhofer voor om dit saldo net zo vaak in het oog te houden als uw banksaldo. Elke keer dat u uw banksaldo controleert, controleert u ook uw energiesaldo.

Dr. Bauhofer geeft de lezer een zes-stappenplan op weg naar een nieuwe balans. Net als Maharishi Mahesh Yogi verbindt hij wetenschappelijke kennis met de ayurvedische kennis dat alles streeft naar evenwicht in leven en zijn.

Volgens Bauhofer is de zogenaamde ‘tussenruimte’ daarbij doorslaggevend.

Als bijvoorbeeld een potlood op de grond valt, zijn zowel het potlood als de grond daarvoor niet verantwoordelijk, maar ’de ruimte ertussen’ waarin de zwaartekracht heerst. De ruimte tussen aarde en maan, tussen atoomkern en elektronen, de afstand tussen twee letters: de balans van het leven, toont Bauhofer aan, ontstaat door voldoende ‘tussenruimte’.

Het is dus geen wonder dat er stress ontstaat als de ruimte tussen afspraken, maaltijden of in de relatie te krap is.

Hoe minder tijd er is voor het bijtanken van de energie, hoe belangrijker het is dat de energie zo compleet mogelijk wordt opgenomen en verwerkt– ook dit is een van de basisprincipes van Maharishi Ayurveda. Daarom gaat Bauhofer in op agni, het spijsverteringsvuur, de eigenschappen van de dosha's en de vorming van ojas. Hij geeft uitleg over Sattva, Rajas en Tamas om de stofwisseling en daardoor de opname van energie te verbeteren. Daarnaast is de kwaliteit van de energie van cruciaal belang, en de voeding voor het lichaam wordt niet alleen geleverd door de maaltijden: “Voeding is alles wat ons voedt: goed eten, maar net zo goed een compliment of het zien van een prachtige zonsondergang.”

In totaal stelt dr. Bauhofer tien grote energiegevers voor. Hij houdt daarbij altijd de kwaliteit in het oog, bijvoorbeeld bij de voeding: “want of de spinazie, aardappelen en eieren met wat kruiden liefdeloos op een bord worden gekwakt, of dat we dezelfde ingrediënten met liefde bereid en mooi gepresenteerd bij kaarslicht serveren, maakt voor de voedingswaarde en het kwantitatieve energiegehalte geen verschil. Maar toch is het resultaat heel verschillend.” Naast bij de dosha passende voeding, beweging en meditatie behoren ook licht, frisse lucht en gezonde relaties tot de grote energiegevers. Hierdoor kunnen we echt in een ’flow’ komen, een situatie die iedereen kent - alsof alles ineens vanzelf gaat, alsof we tijd en ruimte vergeten en “we niet het gevoel hebben energie te verbruiken, maar dat dat wat we doen ons zelfs energie geeft”, schrijft dr. Bauhofer.

In het laatste hoofdstuk ’Yes – you can!’ verbindt dr. Bauhofer de resultaten van de vele tests en oefeningen met de inzichten over de kwaliteit van de energie en de juiste stofwisseling tot op maat gesneden energieprogramma’s voor elk stresstype. Afhankelijk van het dosha-type en het eigen energieniveau vinden we hier concrete maatregelen en adviezen, zowel voor acute situaties als voor de lange termijn. Voor een heel persoonlijke energierevolutie. „Want“, zegt dr. Bauhofer, „het zou toch pure verspilling zijn, wanneer van de vreugde, die de essentie vormt van het leven, alleen in uitzonderlijke situaties kan worden genoten.“