Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Ayurveda voor gezondheid wereldwijd – Zo is het Internationaal Ayurveda Congres verlopen

Er komt een regelrechte ‘epidemie’ van zogenoemde lifestyle ziekten op ons af, zo vreest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Diabetes, longaandoeningen en zelfs een aantal kankersoorten vormen volgens het WHO-rapport ‘een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan enige andere epidemie die de mensheid ooit heeft gekend.

Hoe kan ayurveda de welvaartszieken van de moderne wereld en de daaruit resulterende kostenexplosie van de gezondheidszorg met wetenschappelijk bewezen oplossingen het hoofd bieden?

Deze vragen waren het centrale thema tijdens het Internationaal Ayurveda Congres op 11 en 12 april in het Limburgse Roermond. Meer dan 400 deelnemers uit 49 landen, meer dan 50 experts, vertegenwoordigers uit de politiek, medische wereld en maatschappij, internationale media, een delegatie van de Indiase regering en zeer interessante voordrachten. Kortom: een uniek internationaal top-evenement met een unieke atmosfeer.

Twee dagen lang presenteerden de sprekers en wetenschappers hun nieuwste onderzoeksresultaten, case studies, nieuwe onderzoeksmethoden en ervaringen. Er werden paneldiscussies gehouden, ayurvedische therapieën en concepten gepresenteerd en besproken. Ook diep inzicht in de eeuwenoude vedische wetenschap, ayurveda in wereldwijd perspectief en nog veel meer andere thema's, waaronder opleidingsstandaarden, werden bediscussieerd en voorgesteld.

Ayurveda_Congress_Roermond

Het congres werd gehouden met dr. Tony Nader als beschermheer, een internationaal gerenommeerd geleerde van de vedische wetenschap en auteur van de boeken “Human Physiology: Expression of Veda and the Vedic Literature” en “Ramayan in Human Physiology”.

Voorzitters van het congres waren Padma Bhushan dr. Devendra Triguna, voorzitter van de grootste vereniging van ayurvedische artsen in India, het ‘All Ayurveda Congress’, de voorzitter van de ‘International Academy of Ayurveda’ in Poona, professor Subhash Ranade, en de voorzitter van ‘International Maharishi Ayurveda Foundation’, cardioloog dr. Rainer Picha.

Veel gerenommeerde wetenschappers waren naar Roermond afgereisd. Tot de internationale gasten behoorde een uit drie personen bestaande delegatie van het AYUSH-ministerie van de Indiase regering.

Een centraal punt bij de voordrachten van alle sprekers en gedelegeerden was: Het toepassen van het preventief georiënteerde, efficiënte, betrouwbare en bewezen ayurvedische gezondheidsysteem kan een bijdrage leveren aan het omkeren van de kostenexplosie in de gezondheidszorg.

’Lifestyle-ziekten’ zijn moeilijk te genezen, maar makkelijk te voorkomen, aldus professor Subhash Ranade, toonaangevend ayurveda-expert en auteur van 127 boeken over dit thema. Hij legt uit:

„Er is geen ander gezondheidssysteem dan ayurveda dat zo vroeg ontdekt wanneer het evenwicht van het lichaam uit balans raakt. Hierdoor kunnen we adviserend en therapeutisch ingrijpen, lang voordat er moeilijk te behandelen symptomen ontstaan.“

De WHO heeft deze waarde van de ayurveda ondertussen erkend, zo zei ook Padma Bushan Vaidya Devendra Triguna. Hij prees de bijdrage van Maharishi Mahesh Yogi aan de wereldwijde verbreiding van yoga en ayurveda. Maharishi Ayurveda heeft een volledige en authentieke vorm van ayurveda mogelijk gemaakt.

Als preventieve maatregelen werd steeds de geestelijke benadering van ayurveda benadrukt, waaronder yoga als een vorm van bewustzijnstechniek. Al in de eerste geschriften van ayurveda, zoals de Charaka Samhita, wordt yoga genoemd als essentiële basis voor gezondheid, geluk en vervulling in het leven.

Van grote invloed op de gezondheid kan ook de ‘chronohygiëne’ zijn: een regelmatige dagroutine die rekening houdt met de natuurlijke ritmen en tijden van de dagen, jaren en het leven (vooral een regelmatige slaaptijd). Veel onderzoekingen tonen aan, dat alleen al een verbetering van de chronohygiëne tot een verbazingwekkende vooruitgang van de gezondheid van vele patiënten kan leiden. Ook op dit gebied bevestigt de moderne wetenschap de oude ayurvedische teksten. ‘Kala’, de tijd, wordt in de klassieke ayurvedische teksten als een van de drie hoofdcategorieën genoemd die ziekten veroorzaken, verbonden met gedetailleerde adviezen voor slaap- en eettijden, lichamelijke beweging en sport.

Ayurveda_Congress_2

Sprekers uit Duitsland waren Ulrich Bauhofer, arts (ayurveda-arts, bestseller-auteur en een van de eerste Westerse ayurveda-experts), dr. Karin Pirc (hoofdarts van het Maharishi Ayurveda Gezondheidscentrum in Bad Ems) en Lothar Pirc (directeur in Bad Ems), prof. dr. H.P.T. Ammon (Universiteit Tübingen) en Christian Kessler, arts (Immanuel Krankenhaus Berlin).

Aan het einde van het succesvolle congres werden 15 ayurveda-grootheden uit de hele wereld geëerd voor hun enorme successen met en bijdrage aan ayurveda.

Het volgende Internationaal Ayurveda Congres wordt al gepland voor het komende jaar. De congres zal in Rio de Janeiro of in Londen worden gehouden.

Het congres werd aangevuld door presentaties van posters en een tentoonstelling, waar ook wij van Maharishi Ayurveda Products met een stand aanwezig waren.

En wat heeft Matt Huntjens beleefd, de winnaar van onze verloting van een all-inclusive congresticket? Hij was heel enthousiast: hij heeft genoten van het hele Internationaal Ayurveda Congres, en van het ‘Best of India’ galaconcert met topmusici.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer te weten komen over ayurveda? Op onze website vindt u veel nuttige tips en aanbevelingen.

Boekentip

Als leestip voor de vakantie of voor thuis raden wij u het (Duitstalige) boek „Ayurveda für jeden Tag“ aan van de bekende westerse- en ayurveda-arts Ernst Schrott, een van de oprichters en vice-voorzitter van de al in 1983 opgerichte Duitse vereniging voor ayurveda, de eerste en oudste vereniging van ayurvedische artsen buiten India.

Dr. Schrott legt hier op gemakkelijk te begrijpen en leesbare wijze de basisprincipes van ayurveda uit, evenals een aantal behandelingen voor thuis. Met veel tips voor zelfbehandeling en met lekkere recepten.