Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

De zomer gaat – Pitta blijft?

Reageert u dezer dagen snel geïrriteerd of neigt u naar perfectionisme? Als u een Pitta-type bent en/of uw vakantie doorgebracht heeft onder de zuidelijke zon, zou het best eens kunnen zijn dat zich een Pitta-onevenwichtigheid ontwikkeld heeft. De Pitta-dosha staat namelijk voor het vuur in ons lichaam en volgens ayurveda hoopt deze zich op naarmate de zomer vordert.

Pitta eruit en gesterkt de herfst in – activeer uw innerlijke koeling

Breng Pitta-dosha in balans met Pitta-kalmerende levensmiddelen (zoet, bitter, wrang). Goed zijn bijvoorbeeld ghee, melk, boter, gerst, mungbonen, basmatirijst, artisjokken, avocado, sla, aardappelen, pompoen, courgette, granaatappel, meloen, kokosnoot, rozijnen.
Waaraan kunt u eigenlijk aflezen of er teveel Pitta opgehoopt is? Rode plekken op de huid, maagzuur, geïrriteerde darmen, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, dat alles wijst erop dat Pitta in overmaat aanwezig kan zijn.

Aanbevolen kruiden en specerijen voor een natuurlijk evenwicht van Pitta

Zoethout, gember (in kleine hoeveelheden), kamille, vetiver, kardemom, koriander, geelwortel, saffraan, aloë vera, kaneel, komijn, venkel kruidnagel.

Bijzonder aanbevolen om Pitta in toom te houden zijn ook Pitta Thee, het voedselsupplement "Pitta-Balans" en in de ochtend een oliemassage voor het hele lichaam (Abhyanga) met heerlijk verkoelende kokosolie.

In het algemeen dient u de maaltijden niet te heet en te sterk gekruid te nuttigen. De mild-exotische Pitta-churna is de perfecte specerij.

Vermijd sporten in de hete zon, hevig zweten is eveneens niet aan te raden. Als u het beeld van vuur en hitte als symbool voor Pitta voor ogen houdt, dan vertelt uw innerlijke intelligentie u al dat alles wat verkoeling en rust geeft bevorderlijk is. Dat gaat natuurlijk ook op voor het dagelijkse leven en de omgang met mensen.

Houdt het liever een beetje luchtig en gun uzelf meer ontspanning en rust. Het klinkt misschien haast een beetje te simpel, maar juist daarom zou u het toch eens kunnen proberen – en dan zult u wellicht vaststellen dat Ayurveda echt heel eenvoudig is en u op een heel effectieve manier kan helpen.

Wij wensen u veel innerlijke rust toe door een evenwichtige Pitta-dosha en het doet ons genoegen dat wij u enkele van de beste Pitta-producten voor een speciale prijs mogen aanbieden.

Maharishi Ayurveda-team